Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jonathan Wilson, Sports Illustrated’a yazdı: “Manchester United’ın tahmin edilebilir futbolu…Cristiano Ronaldo bir kez daha ‘Kırmızı Şeytanlar’ı kurtardı”

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Manchester United’ın, dokuzuncu haftada ezeli rakibi Liverpool’a karşı 5-0 kaybetmesine rağmen Ole Gunnar Solskjaer’in devam etmesi futbol otoritelerini şaşırttı. Şampiyonlar Ligi dördüncü haftasındaki Atalanta maçından sonra yazan Jonathan Wilson’ın Sports Illustrated‘daki “Manchester United and Its Pattern of Predictability/Manchester United’ın tahmin edilebilir futbolu” yazısını Medyascope Spor Servisi’nden Kubilayhan Kavrazlı çevirdi.

Manchester United’ın tahmin edilebilir futbolu

Aynı kurgu, kaç kez daha tekrarlanabilir? Manchester United’ın bu sezon dördüncü UEFA Şampiyonlar Ligi grup maçı geride kaldı. Ve Cristiano Ronaldo’nun mükemmel oyunu, üçüncü kez orta saha ve savunma hattının yaşadığı sorunların önüne geçti. Geçen sezon başlangıcından önceki 15 Avrupa kupası maçının aksine bu sefer kazanan çıkmadı. Ancak Atalanta karşısında Salı günü alınan 2-2’lik beraberlik, oyunun gidişatına bakıldığında hala dikkate değer bir sonucu temsil ediyor. 

Bu skorun uzun vadede ne anlama geldiğini söyleyebilmek zor. Taraftarlar, dramadan keyif alabilirler ve grup maçları söz konusu olduğundan belki bir dereceye kadar da önemli değildir. (Manchester United’ın gruptan çıkıp çıkamayacağı da henüz kesin değil) Ancak nispeten kolay gözüken grup kurasına rağmen United’ın bu oyunu endişe verici. Çünkü gruptaki diğer takımlardan birisi şu anda Serie A’da beşinci, diğeri La Liga’da 13. ve diğeri de İsviçre Ligi’nde üçüncü. Kısacası Spurs’ü yenmek ve Atalanta deplasmanından bir puan almak, teknik direktör Ole Gunnar Solskjaer hakkındaki şüpheleri ortadan kaldırmayacak.

Cumartesi günkü Tottenham galibiyeti Solskjaer’e zaman kazandırdı. Kendisinin yerine geçecek adaylardan birisi olarak görülen Antonio Conte’nin Tottenham’a imza atması, Solskjaer’in üzerindeki baskıyı biraz daha azalttı. Ancak her bir kriz, yaşadığı bu krizlerden çıkmayı başaran Solskjaer’i biraz daha zayıflatıyor. Özellikle de görevdeki üçüncü sezonunuzda evinizde Liverpool’a 5-0 kaybetmenin asla savunulacak bir tarafı yok.

Spurs zaferi ise iki bariz soruyu gündeme getirdi: Birincisi United, Tottenham çok kötü olduğu için mi kazandı? İkincisi, Solskjaer savunma üçlüsüne sadık kalır mı? Scott McTominay ve Fred’in orta sahanın biraz daha gerisinde konumlanması, daha iyi bir savunma yapısı sunuyor gibiydi. Ve bu diziliş ile sahaya çıkmak Atalanta karşısında pek de büyük bir sürpriz değildi. Tüm bunların aksine Manchester United, Old Trafford’da oynanan ve açılış golünü Davide Zappacosta’nın attığı ilk maçtaki gibi, 4-3-3 formasyonunda kanatlara ve hücum beklerine karşı mücadele etti. Dünkü maçtaki diziliş ise bek pozisyonlarında oynayan Luke Shaw ve Aaron Wan-Bissaka’nın bu tehditleri ortadan kaldırmasına yardımcı oldu. 

Salı günü ilk 11’de üç değişiklik oldu. Savunma üçlüsünün sağında görev alan ve sakatlığı bulunan Victor Lindelöf’ün yerine Eric Bailly görev aldı. White Hart Lane’de ikinci golü atan Edinson Cavani, yedek kulübesine oturdu ve Marcus Rahford, onun bölgesine geçti. Bu arada Paul Pogba, orta sahada Fred’in yerinde oynadı ve bu durum da kaçınılmaz olarak takımın yapısını değiştirdi.

United’ın orta sahası çok daha yaratıcıydı. Bu durum, maçın henüz başında Pogba’nın pasında top ile buluşan McTominay’ın direkten dönen pozisyonuna sebebiyet verdi. Ve ayrıca Ronaldo için fırsatlar yarattı. Ancak Fransız orta saha oyuncusunun varlığı, savunmadaki direnci de düşürdü. Topa sahip olurkenki dikkatsizliği, Duvan Zapata’nın iki net şut fırsatı bulmasına neden oldu. Ancak Pogba’nın bu oyunu, aynı zamanda pozisyonu ile de ilgilydi. 

Josip Ilicic, Zapata, Bailly ve Wan-Bissaka arasında bir boşluk buldu ve şutunu çekti. De Gea ise Ilicic’in şutunda garip bir hata yaptı. İspanyol kaleci, şu ana kadar iyi bir sezon geçirdi ve Ilıcic’in golünde görüş açısının kapatıldığını gerekçe göstererek ofsayt itirazında bulundu. Ancak ne olursa olsun kötü bir hataydı. 

Dizilişlerle ilgili tüm belirsizliklerin yanı sıra kasık sakatlığının ardından ikinci maçına çıkan Raphael Varane, hiçbir müdahale yokken kendisini yere bıraktı. Yedek kulübesinde stoperi kalmayan Solskjaer, 4-3-3’e döndü ve Mason Greenwood’u oyuna dahil etti. Greenwood, ilk yarının duraklama dakikalarında gelen beraberlik golünde pay sahibi oldu. Öte yandan United, ilk 45 dakikanın büyük bir bölümünde kötüydü. Ancak Greenwood’un pası Bruno Fernandes’i ceza sahasına soktu. Ve Bruno’nın şık pasında top ile buluşan Ronaldo, üst üste dördüncü Şampiyonlar Ligi maçında da fileleri sarstı. Ronaldo, bir kez daha United’ı krizden çıkarmıştı.

4-3-3, United geri hattını yine çok daha savunmasız hale getirdi. Atalanta, devre arasından sonra daha fazla pozisyona girdi. Bailly’ye güvenmediği izlenimini veren Solskjaer haklı çıktı. Baily, Zapata’nın savunma arkasına sarkmasına izin verdi ve bu durum, ev sahibinin attığı ikinci golün oluşmasına neden oldu. Ancak Ronaldo’nun olduğu yerde her zaman umut vardır. Cristiano Ronaldo, ceza sahası dışından yapmış olduğu vuruş ile bir puanı kurtardı. 

Kesinlikle en büyük problem olarak taktiksel kurgu eksikliğinden bahsedilmeli. United’ın bu maçtan çok daha kötü oynadığı karşılaşmaları kazandığı oldu. Ancak Atalanta karşısında asla şanssız olan taraf kendileri değildi. Bu maç, başka bir kötü performanstı. Öte yandan Cumartesi günkü Manchester derbisinden önce Solskjaer için nefes alma ortamı kayboluyor olabilir. Çünkü çekirge bu kez zıplayamayabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.