Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Atanamayan sağlıkçılar Ankara’da buluştu: “Halı yıkamacıda çalışıyorum, kendi mesleğimi yapmak istiyorum”

Sağlık Bakanlığı, Aralık 2020’den beri sağlık çalışanı atamadı. 39 branşta 800 bine yakın sağlık çalışanı ise 2021 atanmaları için Sağlık Bakanlığı’na sesini duyurmak amacıyla Ankara’da buluştu. Atanamayan bir sağlık çalışanı “Halı yıkamacıda çalışıyorum, kendi mesleğimi yapmak istiyorum” sözleriyle 11 aydır atanmamasına tepki gösterdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın birkaç defa söz vermesine rağmen, 11 aydır binlerce hemşire, tekniker, anestezi teknikeri, acil tıp teknisyeni, ortopedi teknikeri, optisyen, ağız-diş sağlığı teknikeri ve sağlık yöneticisi atanmayı bekliyor.  Sağlık Bakanlığı 2020 yılında iki parti atama ile toplamda 43 bin sağlık çalışanı ataması gerçekleştirirken, koronavirüs salgını nedeniyle sağlık sisteminin zorlandığı ve sağlık çalışanlarının iş yükünün arttığı 2021 yılında henüz bir atama olmamasını protesto etmek için Ankara Ulus Meydanı’nda bir araya gelen sağlık çalışanları, bakanlığa çağrıda bulunarak atamaların bir an önce hayata geçirilmesini istedi.

Buluşmaya, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen atama bekleyen sağlık çalışanlarının yanı sıra Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Kani Beko ve Ayhan Barut, İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) Başkanı Heybet Aslanoğlu ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu katıldı. 

“KPSS sınavı sonuçlarına göre yerleştirme yapacağız”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu’nun dünkü (3 Kasım) toplantısının ardından yazılı açıklamada bulundu. Sağlık çalışanı alınacağını duyuran Koca’nın açıklamasında, “Sağlık çalışanlarından oluşan bu büyük aileye yeni üyelerin katılacağı müjdesini daha önce vermiştim. Bu konuda da çok yakında güzel haberleri öğrenmiş olacaksınız. Heyecanla aramıza katılmayı bekleyen genç kardeşlerim, beklediğiniz günün yaklaştığını ifade etmek isterim. Mülakat yapmadan sadece KPSS sınavı sonuçlarına göre yerleştirme yapacağız” denildi. 

“Salgın nedeniyle daha fazla sağlık çalışanına ihtiyaç var”

TÜMRAD-DER Başkanı Heybet Aslanoğlu, salgın döneminde sağlık çalışanlarına daha fazla ihtiyaç olduğunu belirterek,  “Ataması yapılmayan sağlık çalışanı sayısı 750 bin. Yeni mezunlarla birlikte bu sayı 1 milyona yaklaşıyor. Ataması yapılmayanlar arasında evli olanlar da var. Salgın sürecinde daha fazla sağlık çalışanına ihtiyaç duyuluyor. Ataması yapılmayan insanlar umutlarını tüketme noktasına gelmiş durumda” dedi.

“Halı yıkamacıda çalışıyorum, kendi mesleğimi yapmak istiyorum”

Paramedik mezunu bir genç sağlık çalışanı ise atama beklerken yaşadıklarını Medyascope’a şöyle anlattı:

“11 aydır boştayım. Halı yıkamada çalışıyorum. Ellerim nasır tuttu. Ben 88 puan aldım atanamadım, 90 puan alıp yine atanamayan arkadaşlarımız var. Hemen atama istiyoruz, bu yığılmanın önüne geçilmesi gerekiyor. Kendi mesleğimi yapmak ve okuduğum bölümde çalışmak istiyorum.”

“Biz bu insanları görev başındayken hep alkışladık. Şimdi onların atamasını yapmamız gerekiyor” diyen CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Sağlık Bakanlığı’nı acil harekete geçmeye çağırdı.

“Yeterince sağlık çalışanı istihdam edilseydi, salgınla daha iyi mücadele edilirdi”

Ataması yapılmayan sağlık çalışanlarına destek olmak için buluşmaya katılan TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, koronavirüs salgınındaki vefat sayılarını hatırlatarak şunları söyledi:

“Her gün 200 kişinin üzerinde insanı toprağa veriyoruz. Uçak düşse haber olur ancak biz artık kanıksadık bu durumu. Kimse bu sosyal cinayetlerin hesabını sormuyor. Eğer yeterince filyasyon yapılsaydı ve sağlık çalışanları istihdam edilseydi salgınla daha iyi mücadele edilebilirdi.”

“Atama yapılana kadar,  okullara öğrenci almayın”

Atanamayan sağlık çalışanlarına destek veren İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel de şöyle konuştu:

“Gençlerimize sahip çıkın. Her şeyden tasarruf olur ancak sağlıktan olmaz. Binlerce insan atama bekliyor. Makul ve mantıklı bir atama yapın. Sağlıkçıların ataması yapılana kadar okullara yeni öğrenci almayın.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler