Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

COP26: 190 ülke ve kuruluş kömür kullanımını aşamalı olarak bırakma sözü verdi

Birleşik Krallık, Polonya, Vietnam ve Şili gibi önde gelen kömür kullanıcılarının Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) fosil yakıt kullanımından uzaklaşmayı taahhüt ettiği açıklandı. Greenpeace’in COP26 Delegasyonu Başkanı Juan Pablo Osornio, “Genel olarak söylemek gerekirse yapılan açıklama, bu kritik 10 yılda fosil yakıtlar konusunda ihtiyaç duyulanın çok gerisinde” dedi.

İngiltere, 190 ülke ve kuruluşun kömür kullanımını aşamalı olarak bırakma sözü verdiğini aktardı. Kömür kullanımı, iklim değişikliğinin en büyük sebeplerinden biri olarak gösteriliyor. Ancak Avustralya, Hindistan, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dahil olmak üzere dünyanın en büyük kömür üreticisi ve kullanıcısı ülkeleri herhangi bir taahhütte bulunmadı.

İmzacı devletler, yurtiçinde ve yurtdışında yeni kömürlü elektrik üretim tesisleri inşa etmeyecekleri taahhüdünde bulundu. Ayrıca büyük ekonomiler 2030’larda ve düşük gelirli ülkeler ise 2040’larda kömürden elde edilen enerjiyi aşamalı olarak durdurmayı kabul ettiklerini belirtti.

“Kömürün sonu göründü”

İngiltere İş ve Enerji Bakanı Kwasi Kwarteng, “Kömürün sonu göründü. Dünya doğru yönde ilerliyor, kömür kullanımını bitirmeye ve temiz enerjiden güç alan bir gelecek inşa etmenin çevresel ve ekonomik faydalarını göğüslemeye hazırız” dedi.

Açıklamaya 40’tan fazla ülke imza attı. İngiltere, Polonya, Vietnam ve Şili‘nin aşamalı olarak kömür kullanımını sonlandırmayı ve ilk kez yeni kömür santrali inşa etmemeyi veya yatırım yapmamayı kabul eden 18 ülke arasında yer aldığı belirtildi.

Küresel olarak kömür kullanımını azaltma konusunda ilerleme kaydedilmiş olsa da 2019 itibariyle dünya elektriğinin yaklaşık yüzde 37’si kömürden üretildi.

Öte yandan Güney Afrika, Polonya ve Hindistan gibi ülkeler enerji sektörlerini daha temiz hale getirmek için büyük yatırımlara gereksinim duyacak.

Greenpeace’in COP26 Delegasyonu Başkanı Juan Pablo Osornio, “Genel olarak söylemek gerekirse yapılan açıklama, bu kritik 10 yılda fosil yakıtlar konusunda ihtiyaç duyulanın çok gerisinde” diye konuştu.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.