Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NG Araştırma’nın, “Eğitimde Normalleşme” anketi sonuçları: “Öğrencilerin yüzde 38,4’ü çevrimiçi eğitimin yeterli olmadığını düşünüyor” – Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Baran Deveci: “Koronavirüs salgını yokmuş gibi okulları açtılar”

NG Araştırma‘nın yaptığı “Eğitimde Normalleşme Süreci” araştırma sonuçlarına göre, araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 38,4’ü çevrimiçi eğitimin yeterli olmadığını düşünüyor. Her 10 öğrenciden altısı yüz yüze eğitimin başlamasından memnun olduğunu belirtirken, ikisi memnun olmadığını söyledi, iki kişi ise kararsız kaldı. Koronavirüs salgını gölgesinde başlayan yüz yüze eğitim sonrasında ise vaka sayılarında artış yaşanacağını düşünenlerin oranı yüzde 76 olarak açıklandı. Araştırma sonuçlarını Medyascope’a değerlendiren Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Baran Deveci, “Çocuklar uzun bir süre evde kaldıkları için öğrenme kaybı ve psikolojik açıdan pek çok sorun yaşadı. Bu nedenle veliler, riski ne olursa olsun çocuklarının okula gitmesini istiyor” dedi. 

NG Araştırma, koronavirüs salgınının son iki yılda hayatın bir parçası haline dönüştüğünü ve hayatı yeniden şekillendirdiğini belirterek, son normalleşme dönemiyle birlikte okullardaki durumu anlamak için “Eğitimde Normalleşme Süreci”ne dair kamuoyu araştırması yaptı. Araştırmaya 12-28 Ekim 2021 tarihleri arasında, 15 yaş üstü farklı sosyoekonomik sınıflarda yer alan 1343 kişi katıldı. 

“Araştırmaya katılanların yüzde 33,7’si okulların yüz yüze eğitime geçmesinden memnun”

Araştırmada, “Yüz yüze eğitim başlaması ne hissettirdi?” sorusuna verilen cevaplara göre araştırmaya katılanların yüzde 33,7 si memnun olduğunu belirtirken, yüzde 7,95’i memnun olmadığını söyledi.  

Araştırmaya katılan velilerin yüzde 39,4’ü yüz yüze eğitime geçmesinden memnun olduğunu belirtirken, yüzde 6,7’si memnun olmadığını söyledi. Öğrencilerin ise yüzde 28,75’i memnun olduğunu söylerken, yüzde 12,93’ü okulların açılmasından memnun olmadığını belirtti.  

Türkiye’de koronavirüs salgınıyla birlikte okullar çevrimiçi eğitime geçmişti ve bu süreçte çevrimiçi eğitimin yeterliliği sıkça tartışılmıştı. İnternet altyapısı nedeniyle birçok öğrenci çevrimiçi eğitim sistemi Eğitim Bilişim Ağı’na (EBA) erişim sağlayamamış ve eğitimden uzak kalmıştı. NG araştırmasında “Çevrimiçi eğitim yetersiz mi?” sorusuna verilen cevaplar ise çevrimiçi eğitime herkesin eşit oranda erişim sağlayamadığını ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 38,4’ünün “yeterli değil”, yüzde 3,58’nin ise “çok yeterli” cevabını verdiği görüldü. 

Okulların yüz yüze eğitime geçmesiyle birlikte vaka sayılarında ciddi bir artış yaşanacağı gerek uzmanlar gerekse sivil toplum kuruluşları tarafından söylenmiş ve son dönemde vaka sayılarında artışlar yaşanmıştı. NG araştırmasına baktığımızda ise öğrencilerin yaklaşık 75,94’ü “vaka sayılarında artış yaşanacağı” cevabını verdi.  

16 Mart 2020 tarihinde okulların üç hafta boyunca tedbir amaçlı kapatılması kararı açıklanmıştı. Vaka sayılarının gün geçtikçe artması üzerine okullar belirtilen sürenin çok üzerinde kapalı kalmıştı. Peki, okulların kapalı kalma süresiyle ilgili düşünceler neler? Ankete göre, her 10 öğrenciden dördü okulların daha önceden açılması gerektiğini düşünürken, üçü ise “bu süreçte kapalı kalmalıydı” cevabını verdi.

Okullarda alınan koronavirüs önlemleri ise sıklıkla tartışılmış ve alınan önlemlerin yeterli olmadığı belirtilmişti. Araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 53’ü okullarda alınan önlemlerin yeterli olmadığını belirtti. Diğer yandan araştırmaya katılan her üç velinin ikisi, okulların yüz yüze eğitime devam edeceğini düşünürken, her iki öğrenciden biri yüz yüze eğitime devam edileceği yönünde görüş belirtti. 

“Yeterli önlem alınmadığı için çocuğunu okula göndermek istemeyen veliler var” 

Okullarda yeterli koronavirüs önlemlerinin alınmadığını belirten Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Baran Deveci, anket sonuçlarını şöyle değerlendirdi:

“Tabii bunun yanında okullarda yeterli önlemler alınmadığını düşünen veliler de var. Eğer gereken önlemler alınmış olsaydı, çocuğunu okula göndermek isteyen veli sayısında net bir artış olurdu. Sınıf seyreltilmesi, öğretmen atamaları, güvenlik ve temizlik elemanı alımı yapılmadı. Hijyen koşullarını sağlayacak malzemeler alınmadı. Okullar, sanki salgın yokmuş gibi açıldı.” 

Okulların kapalı olduğu dönemde eğitim-öğretime devamlılığın sağlanabilmesi için çevrimiçi eğitime geçilmişti. Çevrimiçi eğitimiz verimsiz olduğunu ve birçok öğrencinin eğitime erişim sağlayamadığını belirten Deveci, şöyle konuştu: 

“Uzaktan eğitim gerçekten çok verimsizdi. Öğrenciler uzaktan eğitime büyük oranda ulaşamadı, ulaşanlar ise yeterli verim alamadı. Bu araştırma sonuçları ele aldığımız zaman öğretmen, öğrenci ve veliler okulların açık kalması gerektiği söylüyor ki bu çok doğal çünkü eğitimin yeri okullardır. Sadece akademik bilginin alındığı yerler değildir, sosyalleştiği bir ortamdır.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.