Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yoğun bakım doluluk oranının yüzde 100 olduğu belirtilen Tunceli’de yalnızca yedi yoğun bakım yatağı bulunuyor

Tunceli’deki koronavirüs vakalarının sayısı giderek artıyor. Resmi verilere göre 6-12 Kasım haftasında 100 bin kişi başına en yüksek vaka artışının yaşandığı il Tunceli. Tunceli hakkında basında çıkan haberlerde yoğun bakım doluluk oranının yüzde 100 olduğu belirtilirken, Medyascope’a konuşan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Tunceli Şubesi Eşbaşkanı Kahraman Yörük’ün verdiği bilgiye göre şehirde yalnızca yedi yoğun bakım yatağı bulunuyor.

Kahraman Yörük: “Yoğun bakımda yedi yatak var, tamamı dolu”

İl merkezindeki tek hastanenin Tunceli Devlet Hastanesi olduğunu ve burada da küçük bir yoğun bakım servisi bulunduğunu vurgulayan Kahraman Yörük, yoğun bakımda yatan yedi hasta olduğunu ve ikinci yoğun bakım servisinin açılmak üzere olduğunu belirtti: Yoğun bakımda yedi yatak var, bunların tamamı dolu. Yoğun bakımda yatan hastaların tamamı ya aşısız ya da eksik aşılı. İkinci yoğun bakım servisi açılacak. Şu an ekstra yoğun bakımlık hasta yok ama bu süreç içinde değişebilir ve her an farklılaşabilir.”

Kasım ayının ikinci haftasında en yüksek vaka artış oranın yaşandığı il

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı verilere göre 6-12 Kasım haftasında vakaların en çok arttığı il Tunceli. Toplam 83 bin 443 kişinin yaşadığı Tunceli ’de 100 bin kişi başına görülen vaka sayısı 71 kişi artarak 414’e ulaştı. 

“Her gün ortalama 55-60 vaka tespit ediliyor”

Yaptıkları çalışmaya göre 12 Kasım – 19 Kasım haftasında 100 bin kişi başına tespit edilen vaka sayısının 420 civarında seyrettiğini belirten SES Tunceli Şubesi Eşbaşkanı Kahraman Yörük, her gün 55-60 civarında yeni vaka tespit edildiğini söyledi. 

“Vaka artışlarında rehavet ve çevre illerden gelenler etkili”

Yeni vakaların bir çoğunun 40 yaş altı ve daha çok aşı yaptırmayan kesim olduğunu aktaran Yörük, vaka artışlarında tedbirlere eskisi kadar uyulmamasının ve aşılama oranının düşük olduğu çevre illerden gelen kişilerin etkili olduğunu belirtti. Yörük, son haftalardaki vaka artışlarına ilişkin şöyle konuştu:

“Tunceli’de genelde hastalar en hafif semptom hissettiğinde hastaneye gelip durumuna baktırıyor, o yüzden daha çok vaka tespit ediliyor. Ancak ilimizde rehavete kapılma durumu da söz konusu. 18 yaş üzerindeki kişilerin yüzde 75’i aşılı. Ancak tedbirlere uyma azaldı. Buraya günübirlik, hem tatil için, hem gezmek için gelenler var. İlimize yaklaşık 6-7 bin öğrenci geldi ve bunların yüzde 90’ı aşılama oranının düşük, vaka artışının yüksek olduğu illerden geldi.”

Dersim’de kişi başına düşen yoğun bakım yatak sayısı Türkiye ortalamasının üç katından az

Şehirdeki yoğun bakım yatak sayısı Türkiye ortalamasının altında. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Mayıs 2020 tarihindeki açıklamasında Türkiye’de 100 bin kişiye düşen yoğun bakım yatak sayısının 49 olduğunu söylemişti. Tunceli’nin merkezinde 49 bin 694 kişinin yaşıyor, ancak sadece yedi yoğun bakım yatağı bulunuyor. Tunceli ’de, Türkiye ortalamasına göre kişi başına üç kat daha az yoğun bakım yatağı düşüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.