Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (9 Aralık 2021): TBMM’de yumruklar havada uçtu

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 9 derece. İzmir’de hava 10, Antalya’da 9, Ankara’da 4, Diyarbakır’da ise 4 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 65 kuruş, euro kuru ise 15 lira 49 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 4 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 782 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 76,28 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki Ekonomi Masası heyeti, iş dünyası ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile Bursa’daki toplantıda bir araya gelecek, Mali Müşavirler Odası, Ziraat Odası, Esnaf Odası ve Kapalı Çarşı esnafını ziyaret edecek, CHP İl Başkanlığı’nda toplantıya katılacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı il bazında gayri safi yurtiçi hasıla verilerini, ekim ayı kümes hayvancılığı ile süt ve süt ürünleri üretimi istatistiklerini açıklayacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun ev sahipliğinde yapacak. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden beşer üyenin olduğu komisyon, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını oyçokluğuyla belirleyecek. Asgari ücret ile birlikte işsizlik ödeneği, kıdem tazminatı ve sigorta primlerinin miktarları da belirlenecek.

Kabine toplantısının ardından konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ağırlıklı gündemi ekonomiydi. Erdoğan, esnafa stopaj indirim desteğinin mart ayının sonuna kadar devam edeceğini, çiftçilere de kuraklık desteği ödemelerinin aralık ayının ikinci haftasında yapılacağını söyledi. Erdoğan, vatandaşlara şöyle seslendi: 

“Bankada, yastık altında, kasasında parası, özellikle de dövizi bulunan birey ve kurumlara da bir çağrı yapmak istiyorum: Herkesi yatırım, istihdam, üretim, ihracat temelleri üzerine inşa ettiğimiz yeni ekonomi politikamızın getirdiği fırsatları değerlendirmeye davet ediyorum.”

Artık her gün zam haberleriyle uyanır olduk! Benzine 77 kuruş, motorine 31 kuruş zam geldi. Zamlar pompa fiyatına yansıyacak. Zamla birlikte benzinin litresi İstanbul’da 10,36 liraya, Ankara’da 10,41 liraya, İzmir’de 10,43 liraya çıkacak.

Sigara fiyatlarına da zam geldi. Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, dünkü (8 Aralık) 2 liralık artışın “maliyet ve kur zammı” olduğunu, daha sonra ÖTV’nin de ekleneceğini paylaştı.

Motorlu Taşıtlar Vergisi‘nde yeniden değerlendirme oranı yüzde 36,2’den yüzde 25’e indirildi. Yeni oranlar cumhurbaşkanı kararıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Yine hareketli bir gün ile karşınızdayız.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulu başkanvekilleri ile toplantı yapacak.

Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugünkü programı hayli yoğun. Şanlıurfa’ya giden Kılıçdaroğlu, Balıklıgöl’ü, Göbeklitepe’yi, esnafı ziyaret edecek. Kılıçdaroğlu, Şanlıurfa Adliyesi önünde 276 gündür üç yakınlarının şüpheli bir şekilde öldürülmesinin aydınlatılmasını isteyen Şenyaşar ailesini ziyaret edecek. Kılıçdaroğlu’nun Şenyaşar ailesini ziyaret etmesi önemli. Çünkü “adalet istiyoruz” diyerek sessizce Şanlıurfa Adliyesi önünde oturan Şenyaşar ailesinin talepleri hâlâ karşılanmadı ancak kendileri 10 kez ifadeye çağrıldı. Kılıçdaroğlu’nun Şanlıurfa ziyaretini anlatıyordum… Kılıçdaroğlu daha sonra Kadınlar Buluşması’na ve muhtarlar, sivil toplum kuruluşları (STK) ve Meslek Odaları Temsilcileri Buluşması’na katılacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçeleri ele alınacak.

Bugün İstanbul Adliyesi’nde RedHack davası devam edecek. 

Kısaca düne bakalım. 

Bütçe görüşmelerinin üçüncü gününde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın bütçeleri görüşüldü. Fakat izlediğimiz kadarıyla Meclis’te epey gerginlik yaşandı; tartışmalar çıktı, vekiller yumruk yumruğa geldi, tehditler havada uçuştu. Hemen kısaca anlatayım: 

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘nun Sezgin Baran Korkmaz’ın uçağına binmesini gündeme getirince gerginlik yaşandı. Soylu’nun Aydın’a “Sahtekarsın, yalan söylüyorsun” diyerek karşılık vermesi üzerine AKP ve CHP’li vekiller arasında yumruklu kavga çıktı. 

Soylu’nun HDP’yi hedef alan sözleri üzerine sataşma nedeniyle söz olan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendisini tehdit ettiğini söyledi.

Bu arada Meclis’teki karşılıklı konuşmalarda yumruklaşmaya varan gerginliğin çıkmasının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, birbirlerine dava açacaklarını açıkladı.

  • Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Barselona Sözleşmesi 22. Taraflar Konferansı’nın (COP22) kapanış programına ve program kapsamındaki “Bakanlar Oturumu”na katılacak.

Pfizer ve BioNTech, koronavirüse karşı geliştirdikleri aşının üçüncü dozunun Omicron varyantına karşı etkili bir koruma sağladığını düşündüklerini açıkladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde çok sayıda Rus askerinin öleceğini söyledi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Körfez turu kapsamında Katar’ın başkenti Doha’yı ziyaret etti. Bin Salman’ı, Uluslararası Doha Havalimanı’nda, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el Sani karşılndı. Söz konusu adım, 2017’de Riyad öncülüğünde Doha’ya uygulanan ambargonun kaldırılmasının ardından Suudi Arabistan’dan bu ülkeye yapılan en üst seviyeli ilk ziyaret oldu.

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında son hafta heyecanı, dün (8 Aralık) dört grupta oynanan sekiz karşılaşma ile sona erdi. Milli futbolcumuz Burak Yılmaz’ın da gol attığı karşılaşmada Lille, Wolfsburg’u deplasmanda 3-1 mağlup ederek adını son 16 turuna yazdırdı. Günün öne çıkan maçında ise Bayern Münih ile Barcelona kozlarını paylaştı. Barcelona, güçlü rakibine 3-0 mağlup olarak Devler Ligi’ne veda etti. 

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde gecenin sonuçları şöyle:

Bayern Münih 3-0 Barcelona

Benfica 2-0 Dinamo Kiev

Manchester United 1-1 Young Boys

Red Bull Salzburg 1-0 Sevilla

Wolfsburg 1-3 Lille

Juventus 1-0 Malmö

Zenit 3-3 Chelsea

Böylelikle son 16 turuna yükselen 16 takımdan 15’i belli oldu. Manchester City, Paris Saint-Germain, Liverpool, Atletico Madrid, Ajax, Sporting Lizbon, Real Madrid, Inter, Bayern Münih, Juventus, Lille, Chelsea, Manchester United, Red Bull Salzburg ve Benfica, gruplarını ilk iki sırada tamamlamayı başardı. Son 16 turuna yükselen son takım, yoğun kar yağışı nedeniyle bugüne (9 Aralık) ertelenen Atalanta-Villarreal karşılaşmasının ardından belli olacak. Borussia Dortmund, RB Leipzig, Porto, Sheriff Tiraspol, Zenit, Barcelona ve Sevilla ise yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam edecek. 

Öte yandan UEFA Avrupa Ligi gruplarında heyecan, bugün (9 Aralık) oynanacak karşılaşmalar ile sona erecek. Temsilcilerimiz Fenerbahçe ve Galatasaray’ı ise zorlu rakipler bekliyor. UEFA Konferans Ligi’nde yoluna devam etmesi kesinleşen sarı-lacivertliler, saat 20.45’te Almanya temsilcisi Eintracht Frankfurt’u Şükrü Saracoğlu Stadyumu’nda ağırlayacak. Galatasaray ise saat 23.00’te İtalya temsilcisi Lazio ile deplasmanda kozlarını paylaşacak. Galatasaray, İtalya deplasmanından puan veya puanlar ile dönmesi halinde grubunu birinci sırada tamamlayacak. Karşılaşmalar, dijital içerik platformu Exxen’den naklen yayınlanacak.

UEFA Avrupa Ligi’nin altıncı haftasında oynanacak Tottenham-Rennes karşılaşması ise İngiltere temsilcisinde artan koronavirüs vakaları nedeniyle ertelendi.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 20 bin 874 yeni vaka tespit edildi. 192 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 121 milyon 285 bin 897’ye çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 13.30’da “Gündem: Medya”, saat 14.00’te “Alternatif Siyaset”, saat 15.00’te ise “Ön Libero” olacak. Akşam saat 20.00’de “Açık Oturum” yayımlanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.