Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi: “Dindar seçmen başörtüsü gibi kazanımların kaybedileceğinden endişeli”

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM), dindar seçmenlerin siyasi eğilim ve tercihlerini, bu eğilim ve tercihlerin sebeplerini ve yakın zaman içindeki seyrini ortaya koymayı amaçlayan bir araştırma yaptı. Araştırma Konya, Kayseri, Yozgat, Sivas, Malatya, Elazığ, Bingöl, Erzurum, Gaziantep ve Kocaeli illerinde ve İstanbul’un dindar seçmen yoğunluklu ilçelerinin belli semtlerinde yüz yüze görüşmeler ile gerçekleştirildi. Araştırma sonuçlarına göre, dindar seçmenler başta başörtüsü olmak üzere kazanımların kaybedileceği endişesi yaşıyor. Dindar seçmenlerin kaygılarının yoğunlaştığı diğer bir başlık da sosyal destekler.

1-15 Kasım tarihlerinde yapılan araştırmada 1995 genel seçimlerinde Refah Partisi’nin aldığı oylar ile 2002 seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) aldığı oyların dağılımları gözetilerek dindar seçmenlerin en yoğun yaşadığı bölgeler tespit edildi.

Çalışma, Sünni Türk dindarlara odaklanarak, dindarlık düzeyini, seçmenlerin kendilerini ne kadar dindar olarak gördükleri, gündelik hayatlarını ne kadar dini vecibelere göre düzenledikleri ve ne sıklıkta namaz kıldıklarına göre kategorileştirildi.

Araştırmaya göre dindar seçmenler, genellikle sadece dindar değiller, aynı zamanda milliyetçi, ataerkil, kendine özgürlükçü, pragmatik, bir lokma bir hırkacı değil, ensar olmak istemiyor, kayırmacılıktan ve israftan şikayetçiler.

Araştırma sonuçları dindar seçmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde Cumhur İttifakı’nın kayıplar yaşasa da önemli oranlarda desteğini koruduğunu gösteriyor. Araştırma sonuçlarına göre Cumhur İttifakı bu bölgelerde yüzde 68.1’den yüzde 58.5’e geriledi. Dindar seçmenler Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) başta olmak üzere muhalefete uzaklar.

Çalışmada Kürtler, Aleviler ve dini inancı olmayanlar analiz dışında bırakıldığında, Cumhur İttifakı’na destek yüzde 64.9’u buluyor.

Araştırma sonuçlarına göre, dindar seçmenler başta başörtüsü olmak üzere kazanımların kaybedileceği endişesi yaşıyor. Özellikle kadınlarda bu endişe çok yüksek. Rövanşizmin işaretlerini şimdiden gördüklerini, muhalefetin güçlü hissettiği anlarda kendilerine karşı saldırganlaştığını söylüyorlar. Dindar kadınların kaygılarının yoğunlaştığı diğer bir başlık ise sosyal destekler. Muhalefetin destekleri geçmişten beri küçümsediği ve hafife aldığı duygusu, bu seçmenlerde, yardımların gereksiz bulunarak veya kimliklerden ötürü kesileceği endişesini büyütüyor. Rahatsızlıklara rağmen AKP’ye desteğin devam etmesinin bir diğer nedeni de muhalefetin yönetim kapasitesine duyulan güvensizlik. Muhalefetin hizmet ve büyüme anlayışından uzaklaşacağı ve zaten kötü durumda olan başlıkları daha da geriye götüreceği endişesi yaygın.

Dindar seçmenler muhalefetten ziyade yakınlarındakilerle etkileşime açık. Akrabalarıyla, çocuklarıyla, arkadaş çevreleriyle ters düştüklerinde AKP’yi savunamıyor olmaktan şikayetçiler.

En önemli haber kaynakları arasında ise yine sosyal ağlar önde. Sonuçlara göre dindarlar en çok TRT ve A Haber izliyorlar, Fox TV de radarlarında.

Medyascope yayınında Edgar Şar, konuğu Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM) Araştırma Koordinatörü Ulaş Tol ile TEAM’in dindar seçmenlere odaklanan araştırmasını konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.