Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: “Sahte içki” polisiye değil siyasal ve sosyal bir sorun

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel internet sitesinde yayımladığı yazısında, medyada yer alan sahte ve kaçak içki haberlerini eleştirdi. Bildirici, “Televizyonlar, internet siteleri ve gazeteler, sahte ve kaçak alkollü içkilerden kaynaklanan ölümleri, çoğunlukla kriminal sorunlar, polisiye vakalar olarak değerlendiriyor. Bu konudaki haberler, üçüncü sayfalarda yayımlanıyor. Ölümler ve polis operasyonları haber oluyor” diye yazdı.

‘Sahte içki’ polisiye değil siyasal ve sosyal bir sorun” başlıklı yazısında, sahte ve kaçak içkiden birçok insan ölürken ve ölmeye devam ederken gazetecilerin bu duruma polisiye bir vaka olarak bakmasının yeterli olmadığını belirten Bildirici, sahte içki tüketilmesinin nedenlerine odaklanılması gerektiğini vurguladı.

AKP’nin iktidara gelişinden önce Türkiye’de bu boyutta bir sahte ve kaçak içki sorunu yoktu. Daha çok yurtdışından getirilen kaçak içkilere ilişkin polis operasyonları oluyordu” diye yazan Bildirici, şöyle devam etti:

“AKP, iktidara geldiği 2002 yılından itibaren alkollü içkilerden alınan ÖTV ve KDV’yi sürekli artırdı. Hal böyle olunca da 2002’de 8,25 TL olan 70’lik rakının fiyatı aradan geçen 19 yılda neredeyse yüzde 2 bin artışla 175 liraya fırladı. Bugün 70’lik bir rakının fiyatının yaklaşık yüzde 70’i vergilerden oluşuyor.

İktidarın siyasal tercihi sonucu fiyatlar bu kadar yüksek olunca da düşük gelirli tüketiciler, sahte ve kaçak rakı ya da viskiye yöneldi. Bu yöneliş o kadar yaygın ki 2011’de piyasaya arz edilen toplam rakı miktarı 48 milyon 810 bin litreyken aradan geçen 10 yılda bu miktar yüzde 62’lik düşüşle 30 milyon 103 bin litreye kadar geriledi.

Düşünün Türkiye’de etil alkol tüketimi 2015 sonunda 4,5 milyon litre iken bu miktar 2018’de tam iki katına çıkmıştı. Devletin vergi kaybı da her yıl 2,5-3 milyar lirayı buluyor.”

“Sorunun temeline inmek gerek”

Sahte ve kaçak içki ölümlerini haberleştirirken sorunun temeline inmek gerektiğini, hiçbir insanın ölümünün sıradan bir vakaymış gibi görülemeyeceğini vurgulayan Bildirici, şu yorumda bulundu:

“Hemen her gün yenisi eklenen ölümleri ‘Sahte içki kâbusu’, ‘Zehir operasyonu’, ‘Yine sahte içki ölümleri’ gibi başlıklarla haber yaparak geçiştirmek siyasi iktidarın alkollü içkilere karşı yasaklayıcı tavrını, fahiş vergileri normalleştirmek anlamına gelir. Asıl nedeni görmeyen, göstermeyen, irdelemeyen ve de anlatmayan medya, sorunun çözülmesine de katkıda bulunamaz.”

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.