Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Son iki ayda 42 sağlık çalışanı koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi: “Artık üç doz Sinovac veya iki doz BioNTech yaptıranları da eksik aşılı kabul ediyoruz”

Omicron varyantı nedeniyle koronavirüs vaka sayıları yeniden yükseldi. Günlük vaka sayısı bir hafta içinde iki kattan fazla artarak dün (30 Aralık) itibarıyla 40 bine yaklaştı. Medyascope’a konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu ve Dr. Nasır Nesanır, iki doz BioNTech aşısı yaptırıp bağışıklık sorunu yaşamayan hiçbir hekimin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmediğini söyledi.

Türkiye’de Omicron varyantının yayılmasıyla vaka sayısı hızla yükselmeye başladı. Günlük vaka sayısı bir hafta içinde iki kattan fazla artarak dün (30 Aralık) itibarıyla 40 bine yaklaştı. Öte yandan son iki ayda, 14’ü hekim, dokuzu eczacı toplam 42 sağlık çalışanı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

“İki doz BioNTech aşısı yaptırıp bağışıklık sorunu yaşamayan hiçbir sağlık çalışanı hayatını kaybetmedi”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının bir kısmının eksik aşılı, bir kısmının ise risk grubunda bulunduğunu belirtirken, şu ana kadar iki doz BioNTech aşısı yaptırıp bağışıklık baskılayıcı ilaç kullanmayan ya da bağışıklık sorunu olmayan hiçbir sağlık çalışanının koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmediğini söyledi.

“Omicron nedeniyle ölen yok ancak yeteri kadar genom analizi yapılmıyor”

Omicron varyantının yol açtığı bir ölümün şu ana kadar tespit edilemediğini de kaydeden Karcıoğlu, yeteri kadar genom analizi yapılmamasının da varyantların yol açtığı ölümlerin tespit edilmesini zorlaştırdığını vurguladı.

“Artık üç doz Sinovac veya iki doz BioNTech yaptıranları da eksik aşılı kabul ediyoruz”

Dr. Nasır Nesanır ise Omicron varyantı ile ek dozların öneminin ortaya çıktığını belirtti. Nesanır, tam doz aşılama hakkında ise şu bilgiyi paylaştı:

“Artık üç doz Sinovac veya iki doz BioNTech yaptıranları da eksik aşılı kabul ediyoruz. Bu tip eksik aşılı sağlık çalışanları arasında hayatını kaybedenler var. Tam aşılı olmanız için ya dört doz Sinovac ya da üç doz BioNTech yaptırmanız gerekli. Bunu yaptıran hiçbir sağlık çalışanı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmedi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.