Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: “Bakanlıklara zincir ve asma kilit talimatı” ya da bir haber nasıl yazılmaz?

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogundaki yazısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Milli Eğitim Bakanlığı’na ziyaretinde kapının kilitlenmesiyle ilgili Cumhuriyet gazetesinde yer alan haberi eleştirdi. Haberi Zaytung haberine benzeten Bildirici, haberin temel unsurlarının da eksik olduğunu vurgulayarak şu değerlendirmede bulundu:

“Acaba ‘bütün bakanlıklarda tedirginlik başladığı’ nasıl saptanmış? Biri mi söylemiş, bakanlıklar tek tek kontrol mu edilmiş? Kim, nerede, ne zaman, nasıl gibi unsurların yer almadığı haber bize bu konuda somut bir bilgi vermiyor… Haberde kaynak da yazılmamış. ‘Bakanlıklara zincir ve asma kilit alınması talimatı’nın kim ya da hangi kurum tarafından verildiği belirtilmiyor. Hangi bakanlıklara, ne zaman, hangi yolla talimat gittiğini geçtim, böyle bir talimatın gerekçesi de açıkça ifade edilmiyor…

Haberin ikinci iddiası üniversite rektörlerinin de tedirgin olduğu ve Kılıçdaroğlu kampüse gelmek isterse randevu verip vermemeyi düşündükleri. Rektörlerin tedirgin olduğu iddiası ‘adını açıklamayan bir rektör’ün sözlerine dayandırılmış. Ama o rektörün, bunları Cumhuriyet muhabirine mi söylediği, yoksa başka bir yerde başkalarına mı ifade ettiği belirtilmemiş. Bir tek -üstelik ismini de açıklamayan- rektörün sözlerine dayanarak Türkiye’de mevcut 200’ü aşkın üniversite rektörünün aynı tedirginlik içinde olduğu öne sürülemez. Bu haberin, Zaytung’un aynı günlerde yayımlananAnkara’da Kamu Kurum ve Kuruluşlarını ‘Kılıçdaroğlu yarım saate sizi ziyarete geliyor’ diye arayıp fahiş fiyattan zincir ve asma kilit satan çete çökertildi” haberini çağrıştırdığını da söylemeliyim.

Son derece zayıf kaynaklara dayandırılan iddiaların ilgili taraflara doğrulatıldığı, kontrol edildiği yolunda bir bilgi de verilmiyor. Gazetecinin bir kaynaktan Türkiye’deki bütün bakanlıklar ve üniversiteler hakkında duyduklarının doğru olduğu varsayılıyor. Böyle bir haber, eksikleri tamamlanmadan, kaynaklarından kontrol edilip doğrulanmadan yayımlanmamalıydı. Cumhuriyet gazetesinin editöryal süzgeci bu yönde işlemeliydi. Yazı İşleri’nin, fren pedalını gazdan daha sık kullanması habercilik kazalarını önlemenin en etkili yoludur.”

Faruk Bildirici’nin yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.