Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kazakistan: Protestolarda en az 164 kişi hayatını kaybetti

Kazakistan’da evlerde kullanılan sıvılaştırılmış doğalgazın (LPG) tavan fiyatının kaldırılması ve akaryakıta yüzde 50 oranında zam yapılmasıyla başlayan protestolarda en az 164 kişi hayatını kaybetti.

Kazakistan yerel medyasının sağlık bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberlere göre, 2 Ocak’tan bu yana ülke çapında devam eden protestolarda en az 164 kişi hayatını kaybetti. Ülkede daha önce protestolarda 26 “silahlı suçlu” ve 18 güvenlik görevlisinin öldüğü duyurulmuştu.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı bugünkü açıklamasında, “önemli sayıda yabancı uyruklu” da dahil olmak üzere yaklaşık altı bin kişinin ise tutuklandığını belirtti.

20 bin “terörist”in ülkenin en büyük şehri Almatı’ya saldırdığını belirten Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, teslim olmayan herkesin “imha edileceğini” söylemiş ve güvenlik görevlilerine “uyarıda bulunmadan ateş et” emri verdiğini açıklamıştı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tokayev’in güvenlik görevlilerine verdiği bu talimatı eleştirdi. Blinken ABC News’e verdiği demeçte, “Vur ve öldür emri yanlıştır ve iptal edilmelidir” dedi.

2 Ocak’ta akaryakıta yapılan zammın ardından başlayan protestolar kısa zaman içinde ülke geneline yayılmış ve protestocuların asıl hedefi, ülkeyi otuz yıl boyunca yöneten, Kazakistan’ın kurucu Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev olmuştu.

Protestoların giderek büyümesiyle Devlet Başkanı Tokayev, ülkedeki huzursuzluğun son bulması için Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden (KGAÖ) yardım talep etmişti. Bunun üzerine Rusya liderliğindeki iki bin 400 KGAÖ askeri, Kazakistan’da konuşlanmıştı.

Rus yetkililer, 2 bin 500 kişilik askeri gücün geçici olarak Kazakistan’a konuşlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan paylaşılan açıklamada, KGAÖ birliklerinin “temizlik” operasyonlarını sürdürdüğünü ve birtakım “stratejik tesisleri” korumasıyla durumun istikrara kavuştuğu belirtildi.

Öte yandan ülkede 3 Ocak’tan itibaren ilan edilen olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı sürüyor.

Dün (8 Ocak), Nazarbayev’e yakınlığı ile bilinen, ülkenin eski Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Karim Masimov devlete ihanet şüphesiyle gözaltına alındı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.