Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Konseyi’nin Osman Kavala için Ankara’ya tanıdığı süre doldu – Avukat Köksal Bayraktar: “Türkiye için onur kırıcı bir durum”

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen serbest bırakılmayan iş insanı Osman Kavala davasıyla ilgili Türkiye’den 19 Ocak’a kadar görüş belirtmesini istemişti. Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye tanıdığı süre bugün doldu. Kavala’nın avukatı Köksal Bayraktar, AİHM kararlarına rağmen Kavala’nın neden serbest bırakılmadığını, bundan sonraki süreci ve Türkiye’yi bekleyen yaptırımları Medyascope’a değerlendirdi. 

Köksal Bayraktar: “Türkiye’nin Kavala’yla ilgili gösterdiği bu sert tutum çok fazla yaşanmış olay değil”

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 30 Kasım 2021’de başlayan ve üç gün süren toplantısında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “Osman Kavala tahliye edilmeli” kararını yerine getirmeyen Türkiye için ihlal prosedürünü başlatma kararı almış ve Kavala’nın davasıyla ilgili Türkiye’den 19 Ocak’a dek görüş bildirmesini istemişti. 

Ankara’ya resmi bir bildirimde bulunan ve “sorumlulukların yerine getirilmemesi halinde” sürecin ikinci aşamaya taşınacağı belirten komite, Türkiye’ye 19 Ocak’a kadar süre tanımıştı. Komitenin Ankara’nın vereceği yanıtı ve mahkemenin Kavala’nın tutukluluk kararını 2 Şubat’taki toplantısında değerlendirmesi bekleniyor.

Osman Kavala hakkında Türkiye’nin gösterdiği tutumu eleştiren avukat Köksal Bayraktar, bu sert kararın daha önce bir tek Azerbaycan örneğinde görüldüğünü belirtti. 2 Şubat’ta bekledikleri kararı ve beklenen süreci Bayraktar şöyle anlattı:

“Maalesef, Türkiye Cumhuriyeti’nin Osman Kavala ile ilgili gösterdiği bu sert tutum Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Mahkemesi’nde bugüne kadar çok fazla yaşanmış olay değil. Sadece Azerbaycan’ın olayı var. 

Nasıl bir karar verileceği kural olarak kanunda var. Ancak ‘Mahkeme ne yapacak?’ bu sorunun yanıtını bilemiyoruz. Şimdi 2 Şubat’ta konsey, 17 Ocak mahkemesini değerlendirmek için çalışacak. 2 Şubat’ta umduğumuz karar şu: ‘Kararlara Türkiye Cumhuriyeti uymuyor, ihtarname gönderilsin’. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi yazı yazacak. Bunun için kararın üçte iki çoğunlukla çıkması gerekiyor. Daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye yeniden ihlal etti mi, etmedi mi? İlk toplantısında bunu tespit edecek. Bunun süreci altı ay aslında ancak üç aya da indirilebilir. Kuvvetlendirilmiş ihlal kararı verilirse, bu komiteye gönderilecek”

Osman Kavala

Bayraktar: “Dört buçuk yıldır Türkiye, ihlal kararlarına uymuyor”

Bin 541 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın avukatı Köksal Bayraktar, Türkiye’nin önündeki yaptırım ihtimallerini değerlendirdi. Türkiye’nin dört buçuk yıldır verilen hak ihlali kararlarına uymadığını ve bunun ülke adına onur kırıcı olduğunu söyleyen Bayraktar, Türkiye’nin önündeki üç ihtimali de anlattı:

“Dün Halk Tv’de gazeteci Kadri Gürsel de belirtti. Türkiye’nin önünde üç ihtimal var: Birincisi Türkiye’nin oy hakkını geri alınabilir, ikincisi Türkiye’nin toplantılara katılmaması kararı verilebilir. En vahimi de üçüncüsü -bunu hiç istemeyiz- Türkiye için onur kırıcı olur, Türkiye’yi ihraç edebilir. Bu karar, bugünlerde yaşadığımız ortam dahi Türkiye için onur kırıcı bir durum olur. Düşünsenize ihlal kararı veriliyor ve dört buçuk yılda Türkiye Cumhuriyeti bu karara uymuyor. Bu vahim bir olay.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.