Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çehov’un “Memurun Ölümü” öyküsü GOR Dergisi tarafından Hemşince’ye çevrildi

Türkçe ve Hemşince yayımlanan, Hemşin kültürü, dili ve tarihini yaşatmayı amaçlayan GOR Dergisi’nin son sayısında, Çehov’un “Memurun Ölümü” öyküsü ilk defa Hemşince’ye çevrildi. Öyküyü çeviren Hikmet Akçiçek ile GOR’u konuştuk.

GOR, Türkçe ve Hemşince dilinde içerik üreten ve altı aylık periyotlar ile yayınlanan Hemşin kültür, dil ve tarih dergisi. Dergi ilk defa 2014’te basıldı ve bugüne kadar toplam 12 sayı çıktı. Derginin son sayısında, Çehov’un “Memurun Ölümü” adlı öyküsünün Hemşince çevirisine yer verildi. Öyküyü çeviren ve aynı zamanda derginin yazı işleri müdürü olan Hikmet Akçiçek ile konuştuk.

Akçiçek, dergiyi aylık yayınlayamadıklarını çünkü yazı yazacak insan potansiyelinin sınırlı olduğunu söyledi. Farklı mesleklerle uğraşan insanların profesyonel dergicilik iddiası olmadan, Hemşince’yi yaşatma arzularıyla GOR’u ortaya çıkardıklarını anlatan Akçiçek, “Bir yandan da Hemşince okuryazarlığını da geliştirmek gibi bir fonksiyonu üstlenmeye çalışıyoruz” dedi.

Hemşince’yi daha görünür kılmak için çaba gösterdiklerini dile getiren Akçiçek, “Biz GOR dergisinde Hemşin dilini yaşatmak için kültürel, sanatsal ve hatta akademik üretimlerimizi bu dilde yapıyor ve insanların hikayelerini bu dilde yazmalarını teşvik ediyoruz” diye konuştu.

Hemşin kültürü ve dili üzerine uzun zamandır çalıştığını söyleyen Akçiçek, Hemşin Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği’nin kurucu üyesi olduğunu, Hemşince müzik grubu Vova’nın solistliğini ve derlemesini üstlendiğini anlattı.

“Bir dilin yaşayabilmesi için bulunduğu döneme uygun üretimlerinin olması lazım” diyen Akçiçek, dünya tarihinde kültürlerin ve dillerin gelişip güçlenmesi adına çevirmenliğin önemli olduğunu söyledi. Çehov’un eserlerine özel ilgisi olduğunu ve eserlerin neredeyse tamamını okuduğunu söyleyen Akçiçek, çeviriyi yaparken çevirilebilirliğini, konunun çerçevesini, Hemşince’ye uygunluğunu düşünerek hareket ettiğini sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.