Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Enflasyon hedefini tutturamayan Merkez Bankası’ndan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye “açık mektup”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2021’de yüzde 5 olarak hedeflenen ancak yüzde 36,08 olarak gerçekleşen enflasyonla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye açık mektup gönderdi. Merkez Bankası Kanunu gereği enflasyon hedefinin tutturulamamasının nedenlerini hükümete yazılı olarak anlatması gereken MB, mektupta liralaşma stratejisinin üç ayağını anlattı. Ancak MB hedefin neden tutturulamadığına ilişkin açıklama yapmadı.

Merkez Bankası, fiyat istikrarını “kısa vadeli geçici kazanımlar yerine uzun vadeli kalıcı başarı sağlayacak şekilde gözden geçirdiğini” ve bu sürecin asli unsurunu liralaşma stratejisinin oluşturduğunu bildirdi.

MB, liralaşma stratejisinin orta ve uzun vadede enflasyonla mücadelede para politikası araçlarına vereceği desteğin üç kanalla gerçekleştirileceğini belirtti.

“Kur korumalı hesapların geride kalmasına izin verilmeyecek”

Kur korumalı hesaplar ve benzeri araçlar ile Türk Lirası tasarrufların teşvik edileceğini ve getirilerinin alternatiflerine göre geride kalmasına izin verilmeyeceğini belirten MB’nin açıklamasında şöyle denildi:

Kur korumalı tasarruf araçlarının, yıllardır çözüme kavuşturulamayan çok kısa vadeli mevduat yapısının vade uzatımı dönüşümüne de destek olacağı daha şimdiden anlaşılmaktadır. Zorunlu karşılıklar ve kur korumalı mevduat kararlarımız ile liralaşma sürecinin orta vadede fiyat istikrarına kalıcı katkı sağlamasını beklemekteyiz.

“Türk Lirası cinsi teminat ve araçlar önceliklendirilecek”

Likidite ve karşılık operasyonlarında Türk Lirası araçlara geçişin kademeli bir şekilde yönetileceğini belirten MB’nin açıklamasında “Para takas işlemlerinin toplam fonlama içerisindeki payının azaltılması başta olmak üzere, Türk Lirası’na erişimde Türk Lirası cinsi teminat ve araçlar önceliklendirilecektir. Zorunlu karşılık politikalarında da bu ilke gözetilecektir” ifadesine yer verildi.

“Cari dengeyi destekleyen, döviz kazandırıcı sektörlere fonlama önemli”

Enflasyon ile mücadelede üretim kapasitesini geliştirerek kalıcı kazanımlar sağlanmasının hedeflendiğini belirten MB, cari dengeyi destekleyen ve döviz kazandırıcı sektörlere yönelik fonlama ihtiyaçlarının uygun vadelerle lira cinsinden karşılanabilmesinin önemine vurgu yaptı. MB mektubunda “Söz konusu hedeflere odaklanmış kredilerin desteğiyle üretimin finansmanında dış borçlanmaya bağımlılık en aza indirilerek, kurların serbest piyasa koşullarında ve ekonomik temeller etrafında uzun dönemli istikrarı için gerekli koşullar sağlanacaktır” hedefi yer aldı.

Mali politikalara vurgu

“Fiyat istikrarını sağlayacak ve sürdürecek adımların başarısı için ekonomi politikaları arasındaki uyum ve toplumsal mutabakatın mümkün olan en geniş tabanda oluşturulması gereklidir” denilen açık mektup şu ifadelerle sona erdi:

“Bu bağlamda, sürdürülebilir fiyat istikrarı için başarı potansiyeli her zamankinden fazladır. Mali disiplin duruşunun enflasyonla mücadeleye verdiği desteğin yüksek olması beklenmektedir. Vergilendirme stratejilerinin fiyat istikrarı hedefleriyle tam uyumlu hale getirilmesi ve ticarette fiyat rekabetini engelleyen unsurlara karşı kamunun denetim, gözetim ve düzenleme kapasitelerinin etkin kullanımı; fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilebilmesi için önemini korumaya devam edecektir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.