Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dedeoğulları davasında aile ve avukatlar duruşma salonunu terk etti – Av. Atilla Kart: “Mahkeme, olayın üzerini örtmeye çalışıyor”

Konya’nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesinden yedi kişinin öldürülmesiyle ilgili davaya devam edildi. Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasında, Dedeoğulları ailesinin avukatları reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyetinin bu talebi reddetmesinin ve itiraza tabi bu talep hakkındaki kesin kararı beklemeden yargılamaya devam etmesinin ardından müştekiler ve aile yakınları duruşma salonunu terk etti. Bugünkü duruşmada yaşananları ailenin avukatlarından eski CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ve Abdurrahman Karabulut Medyascope’a anlattı.

Konya’daki Dedeoğulları davasının ikinci duruşması bugün yapıldı. Müşteki avukatları, 12 Mayıs 2021 tarihinde iki aile arasında yaşanan olaylar yönünden yürütülen dava ile yedi kişinin öldürüldüğü katliamın dosyasının birleştirilmesi talebini tekrarladı. Bu talep reddedilince müştekiler ret kararından vazgeçilmesini istedi. Duruşmaya yaklaşık 45 dakika ara veren mahkeme heyeti bu talebi de reddetti. 

Ret kararının ardından müşteki avukatları reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti bu talebi de geri çevirdikten sonra müşteki avukatları, bu talebin itiraza tabi olduğunu belirterek yargılamaya devam edilmesi için talep hakkında üst mahkeme tarafından verilecek kararın beklenmesini istedi. Ancak mahkeme heyeti duruşmaya devam etti. Bunun üzerine müştekiler duruşma salonunu terk etti.

“Yargılama biz olmadan devam etti”

Dedeoğulları ailesinin avukatlarından eski CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ve Abdurrahman Karabulut, bugünkü duruşmada yaşananları Medyascope’a anlattı. Karabulut, “İki dosyanın birleştirilmesi talebini reddedince mahkemenin güvenilirliğini ve tarafsızlığını kaybettiğini gördük” derken reddi hakim talebine üst mahkemeden kesin bir karar gelene kadar yargılamanın durması gerektiğini söyledi. Karabulut, duruşma salonunu terk etme sebeplerine ilişkin de “Bunun usule aykırı olduğunu söylememize rağmen heyet yargılamayı devam ettirmek isteyince biz de duruşma salonunu terk ettik. Yargılama bizsiz devam etti. Bizim olmadığımız bir ortamda sanıkların getirdiği bir tanık dinlenmiş. UYAP’tan göreceğiz. Reddiye talebimizin sonucuna göre ne yapacağımızı belirleyeceğiz” diye konuştu.

“Mahkeme olayın üzerini örtmeye çalışıyor”

Atilla Kart ise mahkeme heyetinin tavrını eleştirdi. Mahkeme başkanının kendilerini davayı uzatmaya çalışmakla suçladığını belirten Kart, “Bu meselenin üzerinin örtülmesini istemiyoruz. Mahkeme dış müdahalelerden kendini kurtaramıyor, olayın üzerini örtmeye çalışıyor. Adil bir yargılama zaten beklemiyoruz, adalete erişim mekanizmalarını çalıştıramıyoruz” dedi.

“Mahkeme ezildi”

Bugünkü yargılamanın hukuksuz olduğunu da vurgulayan Kart, “Bugünkü yargılama mahkemenin önyargısını tekrar ortaya koydu. Mahkemenin kendine göre çizdiği bir güzergâh var. Bizim söylediklerimiz, dışarıdan gelen baskılar ve dosyanın ağırlığı altında mahkeme ezildi. Sürecin devamında Adalet Bakanlığı ve Hâkimler ve Savcılar Kurulu nezdinde başvurularımız olacak” diye konuştu. 

Bir sonraki duruşma 19 Nisan’da

Davanın bir sonraki duruşması 19 Nisan’da yapılacak. Sanık Mehmet Altun tutuklu, diğer 10 sanık ise tutuksuz yargılanmaya devam edecek.

Ne olmuştu ?

Konya’nın Meram ilçesinde, 30 Temmuz 2021 tarihinde Mehmet Altun, Dedeoğulları ailesinden Yaşar Dedeoğulları ile eşi İpek (57), çocukları Serap (33), Serpil (29), Sibel (35), Metin (42) ve Barış Dedeoğulları‘nı (31) yanında getirdiği av tüfeğiyle vurarak öldürdü.

İddianamede, Altun hakkında “canavarca hisle tasarlayarak yedi kişiyi kasten öldürme” suçlamasıyla yedi kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Diğer sanıklar Yahya Çalık, İbrahim Keleş, Ramazan Çalık, Ali Çalık, Lütfi Keleş, Ali Keleş (Lütfi Keleş’in oğlu), Veli Keleş, Ali Keleş (Veli Keleş’in oğlu), Ayşe Keleş ve Ali Keleş (Harun Keleş’in oğlu) hakkında ise “canavarca hisle tasarlayarak yedi kişiyi kasten öldürmeye azmettirme” suçundan yedişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, ayrıca “yakarak mala zarar vermeye azmettirme” suçundan da sekizer yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.