Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlim Yayma Cemiyeti: AKP döneminde gücünü katlayan vakıf

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), Süleymaniye Camii’nin siluetini bozduğu gerekçesiyle İlim Yayma Cemiyeti’ne ait yurt inşaatını mühürlemesi cemiyeti tekrar gündeme getirdi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarında, toplumsal yaşamın tümünü ilgilendiren alanlarda güçlenen cemaat ve vakıfların en önemlilerinden biri İlim Yayma Cemiyeti. Medyascope sizin için derledi.

1951 yılında kurulan İlim Yayma Cemiyeti’nin Türkiye genelinde 188 yurdu, 178 şubesi ve 82 eğitim merkezi bulunuyor. Cemiyetin yurtlarının 27’si ortaöğretim, 161’i yükseköğretim düzeyinde.

Misyonunu, “Ülkemizin kalkınmasına, milli, ahlaki, dini, manevi ve kültürel değerleri benimseyen, koruyan, geliştiren, vatanını ve milletini seven bir toplumun yetişmesine katkı sağlayacak eğitim ve kültür faaliyetlerinde bulunmak” olarak belirleyen cemiyetin tarihçesi, resmi sitesinde şöyle anlatılıyor:

“İlim Yayma Cemiyeti, kurulduğu 11 Ekim 1951 tarihinden itibaren milli ve manevi değerler ışığında hizmetlerini sürdüren bir hayır kurumudur. 17 Ekim 1951 tarihinde ilk imam hatip okulunu açan, sonraki yıllarda da ülkemiz milli eğitimine 100’ü aşkın imam hatip lisesi kazandıran cemiyetimiz, gerçekleştirdiği güzel çalışmalar neticesinde bakanlar kurulu kararıyla kamu yararına faaliyet gösteren dernek statüsü kazanmıştır.”   

FETÖ yurtlarından bazıları İlim Yayma Cemiyeti’ne devredilmiş

Gazeteci Murat Ağırel 13 Ekim 2021 tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “FETÖ yurtlarına ve okullarına el konulduktan sonra yapılması gereken Kredi Yurtlar Kurumu’na tahsis edilmesi değil mi? Peki, ne yapılmış? Tamamı Ensar, İlim Yayma, TÜRGEV, TÜGVA, ÖNDER İmam Hatip gibi dinci vakıflara tahsis edilmiş” demişti.

İlim Yayma Cemiyeti’ne tahsis edilen okul ve yurtların listesi:

İlim Yayma Cemiyeti’ne aktarılan para yıl sonunda 289 milyonu geçecek

Üniversite öğrencilerinin “Barınamıyoruz hareketi” ile birlikte Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait yurtların yetersizliği gündeme taşınmıştı.

Bu süreçte iktidar, KYK yurtlarına yeterince bütçe ayırmayarak öğrencileri cemaat ve vakıf yurtlarına mecbur bırakmakla eleştirilmişti. 

BirGün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre Gençlik ve Spor Bakanlığı, öğrenci başına verdiği 615 lirayı 770 liraya çıkardı. Bakanlık, İlim Yayma Cemiyeti’ne ait yurtlarda kalan 31 bin 280 öğrenci için her ay 24 milyon 85 bin lira kaynak aktarıyor.

Bu rakam yıl sonunda 289 milyonu geçecek.

AKP döneminde İBB, cemiyetin yurdu için 2 milyon 750 bin lira harcadı

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre İBB iştiraki KİPTAŞ,14 Aralık 2018 tarihinde “Yurt Binaları İkmal İnşaatı Tamamlama” adıyla ihale düzenledi. 21/B maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle Kibritçi İnşaat’a verilen ihaleyle KİPTAŞ, üstlenici firmaya, yurt inşaatının tamamlanması için 2 milyon 750 bin lira ödedi.

Cemiyete bedelsiz verilen 15 bin metrekarelik arazi amacına aykırı kullanıldı

AKP döneminde İBB’nin, eğitim faaliyetlerinde kullanılmak üzere İlim Yayma Cemiyeti’ne bedelsiz olarak verdiği Pendik’te bulunan 15 bin metrekarelik arazinin,13 bin 500 metrekarelik alanının yeni İBB yönetiminin haberi olmadan Pendik Belediyesi’ne devredildiği ortaya çıktı.

Cemiyetin, yalnızca 500 metrekarelik alanda eğitim faaliyeti gerçekleştirdiğinin tespit edilmesi üzerine İBB, arazinin teslim edilmesi için ihtarname ve tebligat gönderdi.

İlim Yayma Cemiyeti’nin ödül töreni düzenlediği Dolmabahçe Sarayı’nda tahribat

İlim Yayma Cemiyeti tarafından, 19 Aralık 2021’de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen ödül töreninde birçok tarihi eserin yerinin değiştirildiği, 124 metrekarelik antika halının yerinden kaldırıldığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Eğer bir vatandaş, Dolmabahçe Sarayı’na gelip tarihi bir objeyi yerinden oynatsaydı ya da düşürseydi hakkında ‘korunması gerekli tarihi eserlere kasten zarar vermekten’ beş yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılırdı. Ancak söz konusu Cumhurbaşkanlığı olunca, bütün kanunlar devre dışı kalıyor, devlet aklı felç oluyor ve bürokratlar da dokunulmazlık zırhına bürünüyor. Neredeyse 200 yaşında olan parkeleri korumak için 84 milyon yurttaşımızın üzerinde yürümesi yasak ancak görünen o ki cumhurbaşkanına serbest” dedi.

İlgezdi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması için verdiği soru önergesinde, İlim Yayma Cemiyeti’ne neden izin verildiğini, bu tahsis için ne kadar ücret ödendiğini ve her isteyenin Dolmabahçe Sarayı’nı kullanıp kullanamayacağını sordu.

Bakanlık okul yapmak istedi, arazi 49 yıllığına ücretsiz olarak İlim Yayma Cemiyeti’ne verildi

Gerçek Gündem’den Fırat Fıstık’ın haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı, Başakşehir’de dini tesis alanı olarak belirlenen bir alana ihtiyaç gereği okul yapılmasını istedi.

Aynı alana yurt yapmak isteyen İlim Yayma Cemiyeti, alanın 49 yıllığına kendilerine kiralanmasını talep etti. Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı, alanı İlim Yayma Cemiyeti’ne tahsis etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.