İstanbul’un en büyük katı atık istasyonu açıldı – İBB Başkanı İmamoğlu: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da bu vizyonun bilincine sahip olmasını arzu etmiştik”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentin en büyük katı atık aktarma istasyonunu bugün (15 Şubat) İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katıldığı bir törenle açtı. 180 yeni toplama ve temizlik aracının tanıtım töreninde konuşan İmamoğlu, “Paris Anlaşması’nın gereği, bütün bu yatırımları biz aynı zamanda dünyaya taahhütte bulunarak yapmak zorundayız. Bu konuda, bakanlığın koordinasyonuyla İstanbulumuzun bir an önce bu yatırımlarla kavuşmasını, buluşmasını istiyoruz” dedi. İmamoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na da şöyle seslendi: “İklim değişikliğiyle olan mücadeleyi, bir marka altında vatandaşlarımıza sunma noktasında ‘Yeşil Çözüm’ vizyonumuzu ortaya koymuştuk ve bu Yeşil Çözüm vizyonuna bakanın, ‘Ben de bu vizyonun bir parçasıyım’ diyerek hareket eden bir bilince sahip olmasını arzu etmiştik.”

“Üç aydır bakanlıktan toplantı tarihi bekliyoruz”

Başakşehir Katı Atık Aktarma Merkezi’nin açılışını yapan İmamoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan toplantı için yaklaşık üç aydır tarih beklediğini belirterek şöyle konuştu: “Yeşil çözüm meselesi, siyaset üstü bir meseledir. Fasa fiso kavramların, bu işlerde yeri yoktur. Biz de bu sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Yerine getirme hususunda var olan engeller var ise, o engellerin müsebbibi, sorumlusu kim ise onları da dile getirmekten, vatandaşımızın önünde şeffaf bir biçimde açıklamaktan geri durmayacağız.”

İmamoğlu, projenin, yeni araçlarla az seferle çok atık toplamayı, gürültü ve çevre kirliliğini azaltmayı, yakıt, işgücü, taşıma maliyetleri ve zamandan tasarruf sağlamayı hedeflediğini belirtti. İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin (İSTAÇ), İBB’nin çok kıymetli bir kurumu olduğunu vurgulayan İmamoğlu, şöyle devam etti:  

“İstanbul’un temizliğine, yeşil olma bilincine ve iklimle mücadele sürecine en yoğun katkıyı sunan birimlerimizden bir tanesi, iştiraklerimizin de başında geliyor. Atık yönetimi ve çevrenin korunması adına çok kıymetli bir tesisin açılışını yapıyoruz İSTAÇ olarak. İklim değişikliğiyle olan mücadeleyi, bir marka altında vatandaşlarımıza sunma noktasında ‘Yeşil Çözüm’ vizyonumuzu ortaya koymuştuk ve bu Yeşil Çözüm vizyonuna bakanın, ‘Ben de bu vizyonun bir parçasıyım’ diyerek hareket eden bir bilince sahip olmasını arzu etmiştik. Bu yönüyle İBB’de oluşturacağımız bu anlayışı, aynı şekilde İstanbul’un bütün kurumlarına ve 16 milyon İstanbulluya yansımasıyla büyük bir başarıyı elde edebileceğimizin mümkün olduğunu, her bulunduğumuz ortamda anlatmaya devam ediyoruz.”

“Bütün bu işler, İstanbul’un ve ülkemizin geleceği için belki de en kritik işler”

Seçim kampanyasında “daha yeşil bir İstanbul” sözü verdiklerini hatırlatan İmamoğlu, bu kapsamdaki yatırımlarının tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve devletin diğer kurumları arasında müsilaj meselesinde hayata geçirilen ortak çalışma anlayışının önemli olduğuna vurgu yapan İmamoğlu, şunları söyledi:

“Örneğin İSTAÇ’ın işini daha iyi yapabilmesi ya da İSKİ’nin arıtmasını hemen yapabilmesi için bizim devletimizin başka kurumlarından tahsise ihtiyacımız var, arazi tahsislerine. Bütün bunların daha hızlı, daha efektif, tabiri caizse hep beraber elimizi taşın altına koyarak bir süreç yönetimi kararı verdik. Bu toplantıyı bekliyoruz. Birimlerimiz çalışıyorlar, karşılıklı konuşuyorlar. Sayın bakanın koordinasyonunda, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve birimleri bir araya gelip tek tek illerde yapacağı toplantıların ilkini başlatabilmenin heyecanını yaşıyoruz ve taşıyoruz. Yaklaşık iki buçuk üç aydır bu tarihi bekliyoruz. Yakın zamanda bunu gerçekleştireceğimiz noktasında Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı’yla görüştük. Bütün bu işler, İstanbul’un ve ülkemizin geleceği için belki de en kritik işler. Paris Anlaşması’nın gereği, bütün bu yatırımları biz aynı zamanda dünyaya taahhütte bulunarak yapmak zorundayız. Bu konuda, bakanlığın koordinasyonuyla İstanbulumuzun bir an önce bu yatırımlarla kavuşmasını, buluşmasını istiyoruz.”

“Borçlanmadık, özkaynakla tamamladık”

Projeyi, borçlanmadan, sadece özkaynak kullanımıyla tamamladıklarına dikkat çeken İmamoğlu, tesisle ve araç filosunun yenilenmesi ile ilgili detaylı bilgiler paylaştı. Araç filosunun yenilenmesi ile aynı işi daha az araç ve sefer sayısıyla gerçekleştireceklerini belirten İmamoğlu, bu sayede yılda 5,5 milyon litrelik yakıt tasarrufu sağlayacaklarını söyledi. İmamoğlu, bakım-onarım ve yedek parça maliyetlerinde de önemli düşüşlerin olacağını belirtti.

“Karbon emisyonu düşecek”

Yeni araçlarla karbon salımının da düşeceğini aktaran İmamoğlu, “Ayrıca bu araçlarla beraber daha az arıza olacağı için, sistem daha yoğun bir biçimde bu yeni araçlarımızdan verimli bir biçimde faydalanmış olacak. Bu yönüyle tasarruf çok kıymetli. Çevrenin temiz olması da çok kıymetli. Diğer hususlarla birlikte, insanın yüzünü güldüren, ‘16 milyon insana bugün de iyi bir şey yapılmış ve bize daha fazla güzel nefes, temiz hava alacağımız bir kent sunulması noktasında kıymetli bir adım atılmış’ denmesini İstanbullular’a sağlamış olmanın keyfini ve tebessümünü yaşıyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.