Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (4 Mart – 10 Mart): Sizin için seçtiklerimiz

Derleyenler: Edanur Tanış & Tuğbanur Toprak

Medyascope olarak sizin için bu hafta izleyebileceğiniz filmleri ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi okumalar.

Salgın günlerinde sinema salonlarından uzak kaldık. Siz de bizim gibi salonda sinema izlemeyi özlediyseniz, sizin için vizyondaki birkaç filmi seçtik.

Vizyondaki filmler

  • Bergen

Başrolünde Farah Zeynep Abdullah’ın yer aldığı, şarkıcı Bergen’in hayat hikâyesini anlatan “Bergen” filmi, vizyonda. Dram ağırlıklı biyografi türündeki yapım, birbirinden başka güvenecekleri kimsesi olmayan bir anne ve kızın hayatta kalma mücadelesine odaklanıyor.

Medyascope’tan Sahra Atila’nın hazırladığı Bergen portresine buradan ulaşabilirsiniz.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • The Piano

Dilsiz bir kadının piyanosuyla arasındaki tutkusunu anlatan film, 19. yüzyıl ortalarında geçiyor. Evlendirilmek için Yeni Zelanda’ya gönderilen Ada McGrath’in yeni eşiyle ilişkisi istediği gibi gitmez. Kızı ve piyanosuyla birlikte geldikleri bu yeni yerde Ada McGrath piyanosundan ayrılmamak için komşusuna piyano dersleri vermek zorunda kalır ve böylece aralarında karışık bir ilişki başlar. BBC’ye göre kadın yönetmenler tarafından yönetilen en iyi 100 film listesinde yer alan 1993 yapımlı “The Piano”, Başka Sinema’nın özel gösterimiyle perdede.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • The Batman

“The Batman” serisi, uzun bir aradan sonra Matt Reeves yönetmenliğinde yeniden beyaz perdelerde. Ayrıca filmdeki tek değişiklik yönetmenle de sınırlı değil. Bu filmde, süper kahramanımız Robert Pattinson. Bakalım kahramanımız Gotham Şehri’ni bu sefer hangi kötülüklerden koruyacak? Fantastik dünyadan hoşananlardansanız serinin son filmine ait fragmana buradan göz atabilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

Gösterimdeki oyunlar

Belki de uzun zamandır tiyatroya gitmediniz. Tiyatro sahneleri koronavirüs önlemleri kapsamında bir açıldı, bir kapandı. Salgın günlerinde çevrimiçi oyun izlesek de tiyatronun en keyifli şekilde sahnelerde izlendiğini düşünenlerdeniz. İstanbul ve Ankara’da izleyebileceğiniz bazı oyunlar seçtik.

  • Çok Uzak Çok Yakın

Oyuncu Burcu Halaçoğlu’nun yazıp yönettiği, TiyatroPol’ün prömiyerini geçtiğimiz ay yapan oyunu “Çok Uzak Çok Yakın”, bir halk otobüsünde geçiyor. Oyun, 58 dakikalık bir otobüs seferiyle seyirciyi de dahil ediyor. Böylece seyirciler aslında her gün birlikte yolculuk ettiği insanların hikayelerini farklı bir gözle yeniden düşünüyor.

Yer: İstanbul – Kadıköy, Arex Mobil Sahne

Bilet fiyatı: Kategorilere göre değişmektedir.

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Van Gogh

Oyun yazarı W. Gordon Smith’in, ressam Vincent Van Gogh’un kardeşi Theo’ya yazdığı mektuplardan derleyerek hazırladığı oyun, Ülkü Tamer çevirisi ve “Tiyatro Gerçek” yapımıyla sahnede. Gogh’un hayatını anlatan oyunda, hayatı boyunca yaşadıkları, resme başlaması ve intiharına kadar geçen süre anlatılıyor. Tek kişilik oyunda, sahnede Hakan Gerçek’i görüyoruz.


Yer: İstanbul – Kadıköy, Caddebostan Kültür Merkezi

Bilet fiyatı: Kategorilere göre değişmektedir.

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Dünya Kadınlar Günü’nde İBB Şehir Tiyatroları

İBB Şehir Tiyatroları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde toplumsal cinsiyet eşitliğindeki mücadeleye dikkat çekmek için üç oyunu ücretsiz sahneliyor:

“Hayat Der Gülümserim” – Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde,
“Melek” – Müze Gazhane Büyük Sahne’de,
“Yaftalı Tabut” – Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde oynanacak.

Programın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

  • Sevgili Arsız Ölüm – Dirmit

“Sevgili Arsız Ölüm”, köyden şehre göç eden kalabalık bir ailenin şehirle ilişkisini, ailenin küçük kızının gözünden anlatan bir oyun. Ailenin içinde sıkışmış hissettiği tek odalı evlerini ve şehre tutunma mücadelesini anlatan bu oyunda ailenin küçük kızı Dirmit tüm baskılara rağmen şehri keşfetme arzusundan vazgeçmez.

Yer: Ankara – CerModern
Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Sergiler

  • Israr

Sanatçı Ayşe Erkmen’in Dirimart’taki ikinci kişisel sergisi “Israr”, 24 Şubat 2022’de ziyarete açıldı. Sanatçı, Dirimart’ta gerçekleştirdiği ilk kişisel sergisi “Kıpraşım Ripple”da mekanın alçıpan duvarlarını çeşitli boyutlarda kesip çıkarmış ve tavandaki kirişlerden aşağı sarkıtmıştı. Sanaçtı, beş yıl sonra yine aynı mekanda “Israr” sergisinde, ilk sergisinde kullandığı parçaları monokrom tablolara dönüştürerek sergiliyor. Sergi, 27 Mart’a kadar ziyarete açık ve ücretsiz.

“Israr” sergisini ve Ayşe Erkmen’i, serginin direktörü Levent Özmen ile konuştuk. Röportajımıza buradan ulaşabilirsiniz

Galeri, pazartesi günleri kapalı. Salı-cumartesi günleri, 10:00-19:00, pazar günleri ise 12:00-19:00 arasında ziyarete açık.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, Dirimart

  • Original By Nature

Tasarım ve dijital sanat platformu Mercado’nun ilk sergisi “Original By Nature”, 1 Mart’ta ziyarete açıldı. İleri dönüşüm işlerini odağına alan sergide, cam sanatçısı Egemen Kemal Vuruşan, dijital sanatçı Ecem Dilan Köse ve sürdürülebilir üretimi odağına alan Ek Biç Ye İç’in çalışmaları yer alıyor. Dilerseniz sergiyi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Yer: İstanbul – Beşiktaş, Akaretler Sıraevler No:19

  • Symbio

Akfen Holding’in sanat alanı Loft Art’ın ikinci sergisi “Symbio”, 23 Şubat’taki Nisbetiye On’daki mekanında kapılarını açtı. 22 Nisan’a kadar gezilebilecek karma sergi, 15 sanatçının resim, heykel, enstalasyon ve video enstalasyon çalışmalarından oluşuyor.

Sergiye dair daha detaylı bilgiye Medyascope’un internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Yer: İstanbul – Beşiktaş, Loft Art

  • Bad and Boujee

Sanatçılar Mehmet Aral ve Kazım Aral’ın Türkiye’deki ilk sergisi “Bad and Boujee”, 3 Mart’ta Pilevneli Galeri’de ziyarete açıldı. Sergide, mekansal yerleştirmeler, dijital boyanmış görüntüler, animasyonlu sanal gerçeklik videoları gibi farklı disiplinlerden işler yer alıyor. Sergiyi, 9 Nisan’a kadar ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Graffiti ve hip-hop sahnelerinde aktif olan ikili, tek renkli resimleri, sulu boyaları, animasyon filmleri ve absürt kitaplarıyla tanınıyor. İkilinin kırmızı ve beyaz renklere odaklı çalışmaları, Türkçede beyaz-kırmızı anlamına gelen “Akal” soyadını paylaşmalarının bir yansıması olarak yorumlanıyor.

Yer: İstanbul – Beyoğlu (Dolapdere), Pilevneli Galeri

Galeri, pazar ve pazartesi günleri hariç 10:00 – 18:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.