Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da beklenen kar yağışı başladı – Ekrem İmamoğlu: “Vatandaşlarımız araçları ile yola çıkmasın”

İstanbul’da beklenen kar yağışı sabah erken saatlerde başladı. Kar yağışı birçok ilçede etkili oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, AKOM’da açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, “Dört günlük zaman diliminin başındayız. Vatandaşlarımız dört gün boyunca özel araçları ile dışarı çıkmasın” dedi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kamu çalışanlarının yarın da (11 Mart) idari izinli sayılacağını açıkladı.

Okullar tatil, kamu personeli izinli

Alınan önlemler doğrultusunda İstanbul’da eğitim ve öğretime pazartesi gününe kadar ara verilirken güvenlik, sağlık ve ulaşım hizmetleri dışında kamu personeli de bugün (10 Mart) idari izinli sayılacak.

İstanbul Boğazı geçişlere kapatıldı

İstanbul Boğazı, olumsuz hava koşulları nedeniyle bu sabah saat 07.20’den itibaren çift yönlü olarak geçişlere kapatıldı. Boğazda görüş mesafesi yarım milin altına düştü.

Kamyon ve TIR’lara giriş yasağı başladı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, etkisini artırması beklenen kar yağışıyla ilgili yeni tedbirleri sosyal medya hesabından paylaştı. Beklenen kuvvetli kar yağışı nedeniyle Trakya ve Anadolu istikametinden İstanbul’a seyir halinde olan kamyon ve TIR’ların saat 04.00’ten itibaren İstanbul’a girişi yasaklandı.

Seyir halindeki kamyon sürücülerine çağrıda bulunan Vali Yerlikaya, “Hareket halindeki TIR ve kamyonların bulundukları yere en yakın park alanı ya da Otoyol Hizmet Tesisleri’nde (OHT) beklemeleri gerekmektedir. Sürücülerimizin bu kurallara riayet etmeleri önemle duyurulur” dedi.

9 bin 500 personel, 2 bin iş makinesi ile 7/24 çalışacak

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün akşam (9 Mart) Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) basın toplantısı düzenledi. İBB’nin yeterli tuz ve solüsyon stokuna sahip olduğunun altını çizen İmamoğlu, ihtiyaç halinde ilçe belediyelerinin tuz ihtiyaçlarını kurumdan karşılayabileceğini belirtti. İmamoğlu, ara yolların da 39 ilçe belediyesi tarafından açık tutulacağını duyurdu. İmamoğlu’nun toplantı sırasında verdiği bilgilere göre beklenen yoğun kar yağışı nedeniyle İBB tarafından alınacak tedbirler ve verilecek hizmetler şöyle:

  • Trafiğin açık tutulması ve toplu ulaşımın aksamaması için 9 bin 500 personel, 2 bin  araç – iş makinesi ile 7/24 esaslı çalışma sürdürülecek. Metrobüs sabaha, raylı sistemler 02.00’ye, vapurlar ise 24.00’e kadar çalışacak. Deniz Taksi de 24 saat hizmet verecek. 
  • İETT ve Şehir Hatları, yoğunluğa göre ek seferler koyacak. İSPARK 70 bini aşkın araç kapasitesiyle 24 saat hizmet verecek. 
  • Kapanan yollar çekicilerle hızla açılacak. 220 bin ton tuz ve 64 tank (1.290 ton) solüsyon, müdahale için sahada hazır tutuluyor. İhtiyaç halinde saatte 25 ton solüsyon da üretilebilecek.
  • Kar küreme ve tuzlama ekipleri aracılığıyla, 465 müdahale noktasında olumsuzluklara karşı hızla müdahale edilecek.
  • Kritik noktalara bırakılan tuzlarla; hastane, hal, otogar gibi kamu kurumları ile üst geçit, otobüs durağı ve meydanlardaki kar birikintilerine ve buzlanmalara hızla müdahale edilecek.
  • İstanbul genelinde 60 noktada kurulan BEUS’tan (Buzlanma Erken Uyarı Sistemi) gelen mesajlar doğrultusunda, ekipler çalışmalarını yürütecek. Ekiplerin takibi ve yönlendirilmesi araç takip sistemi üzerinden sağlanacak.
  • Mobil büfeler ile hastanelerin acil servisleri, iskeleler ve yollarda trafikte bekleyen sürücülere sıcak içecek, çorba ve su servisi yapılacak. Sabah iskele, köprü, gişe, Marmaray ve Metrobüs durakları gibi ana arterlerde, geceleri ise hastane acil servis önlerinde İstanbullulara ikramlarda bulunacak.
  • Mahmutbey gişeler, Hadımköy gişeler, köprü çıkışları gibi kritik noktalarda dört mobil WC, vatandaşların hizmetinde olacak. 
  • İBB’nin sorumluluğundaki ana arter ve bağlantı yollarında çekici-kurtarıcı araçlar hazır bekletilerek, trafik kazaları ve yolda kalmalara hızla müdahale edecek.
  • Muhtarların kontrolündeki kürüme aparatlı traktörler ile köy yolların açık tutulması sağlanacak. Köy yollarının mutlaka açık tutulması, bu sayede sağlanmış olacak. 
  • İETT otobüsleri normal seferlerini aksatmadan sürdürecek. Toplam 5 bin 300 araçla günlük 54 bin sefer yapılması planlandı. Yoğun hatlara ek sefer konulacak. Raylı sisteme paralel hatlar, en yakın metro entegre istasyonuna yönlendirilecek.
  • Metro İstanbul, 9 Mart Çarşamba gününden 13 mart Pazar gününe kadar M1, M2, M3, M4,M5, M6,M7, M9 ,F1 Füniküler, T1, T4, T5 tramvay hatlarında seferlerini 02:00’ye kadar sürdürecek. 
  • Metrobüs kar yağışı boyunca 24 saat açık kalacak. Metrobüs hattını açık tutmak için 26 kar küreme tuzlama aracı, beş solüsyon tankeri görevlendirildi.
  • İSPARK 70 bini aşkın araç kapasitesi ile 24 saat hizmet verecek.  Tüm katlı otoparklar 24 saat açık olacak. Vatandaşlar, kendilerine yakın, uygun katlı ve açık otoparklara, İSPARK cep uygulamasından yönlendirmeyle ulaşabilecek.
  • Toplu ulaşımda hava şartları nedeniyle oluşabilecek aksamalar ve alınan tedbirler sosyal medyadan anında duyurulacak.

İmamoğlu’ndan İstanbullular’a çağrı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKOM’da bugün (10 Mart) de açıklamalarda bulundu. Kar yağışının İstanbul genelinde dört gün boyunca etkili olmasının beklendiğini belirten İmamoğlu, “Biz şu anda dört günlük zaman diliminin başlangıcındayız. Yarının akşam saatlerini daha şiddetli beklediğimizi ifade edelim. Vatandaşlarımız trafiği açık görüp özel araçlarıyla sahaya çıkma gibi bir davranışta lütfen bulunmasınlar” dedi.

Son 24 saatte 6 bin tonun üzerinde tuz kullanıldığını belirten İmamoğlu, geçen ocak ayında yağan kar nedeniyle en çok aksaklık yaşanan yerlerden biri olan İstanbul Havalimanı’nda çalışmaların sürdüğünü söyledi.

İmamoğlu, “İl genelinde yoğun olması beklenen yağışın yanı sıra, 15-20 dakika aralıklarla da karın etkinli olacağı meteoroloji tarafından bildirildi” diye konuştu.

Kamu çalışanlarına izin

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kamu çalışanlarının yarın da (11 Mart) idari izinli sayılacağını açıkladı.

Motosikletlere yasak

Yerlikaya, bugün (10 Mart) saat 19.00’dan itibaren motosiklet ve scooterların trafiğe çıkmasının yasaklandığını da duyurdu.

https://twitter.com/AliYerlikaya/status/1501898483636346880?s=20&t=rENBwfsKtnOqyL0FYFezBA

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.