Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da kar yağışının 3. gününde son durum- AKOM: “30-60 santimetre kar kalınlıkları bekliyoruz”

İstanbul’da kar yağışı perşembe (10 Mart) gününden bu yana etkisini artırarak sürdürüyor. En yoğun kar yağışı ise bugün (12 Mart) bekleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi’nin (AKOM) açıklamasına göre bugün bölgesel yağışların, 30-60 santimetre aralığında kar kalınlıklarına neden olabileceği tahmin ediliyor.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, bu akşam yoğun kar yağışı beklendiğini hatırlatarak, zorunlu olmadıkça trafiğe çıkılmamasını ve ulaşımda toplu taşıma araçlarının tercih edilmesini istedi. Ayrıca kar yağışı nedeniyle alışveriş merkezleri bugün de saat 12.00-19.00 arasında açık olacak. Türk Hava Yolları, kar yağışı ve kötü hava koşulları nedeniyle İstanbul Havalimanı’ndan 357, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 50 olmak üzere toplam 407 seferi iptal etti. Daha sonraki açıklamada Sabiha Gökçen Havalimanı’nda sekiz, İstanbul Havalimanı’nda 22 seferin iptal edildiği duyuruldu. İptal edilen sefer sayısı 437’ye yükseldi.

İmamoğlu: “Mart ayının en soğuk gecesini yaşadık”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKOM’da İstanbul’daki kar yağışına ilişkin uyarılarda bulundu. İmamoğlu, “Bu gece sabaha karşı son 30 yılın en soğuk derecesi ölçüldü. Bir istasyonumuzda 2003’te -4 ölçülmüştü, bu gece -4.4 derece ölçüldü. Mart ayının en soğuk gecesini yaşamış olduk. Sibirya soğuğu diye tarif edilen hava koşullarının şehrimizde ne kadar yüksek bir etki gösterdiğinin de bir ölçümü diyebiliriz. Şu ana kadar kayda değer, bizi üzen hiçbir olay yaşamadık, bu çok sevindirici. Özellikle vatandaşlarımızın aracıyla mecbur kalmadıkça yola çıkmaması en önemli detaydı. Toplu taşımamızın yoğun bir çabayla hizmet verdiğini belirtmek isterim” diye konuştu. 

Yağışın 30-60 santimetre aralığında kar kalınlıklarına neden olabileceği tahmin ediliyor

Kar yağışının öğle saatlerine (12:00) kadar Avrupa yakası Boğaz çevresi ile Anadolu yakası genelinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Öğle saatlerinden (16:00) sonra ikinci bir kar yağışı geçişinin kent genelinde etkili olması bekleniyor. Yağışın, ocak ayının sonlarında yaşanan kar yağışına benzer bir etkiye sahip olacağı öngörülüyor. Bölgesel yağışların, 30-60 santimetre aralığında kar kalınlıklarına neden olabileceği tahmin ediliyor.

Hafta sonu görülecek kar yağışı nedeniyle, Boğaz çevresindeki ilçelerde 15-30 santimetre, Çatalca, Arnavutköy, Büyükçekmece, Silivri, Çekmeköy, Şile, Sancaktepe ve Kartal gibi Anadolu yakasının doğu ilçelerinde 30-50 santimetre yüksekliklerinde kar kalınlıklarının oluşabileceği öngörülüyor.

AKOM’un verdiği bilgilere göre perşembeden itibaren kar yağışları nedeniyle şehir merkezinde (Kadıköy, Beşiktaş, Fatih) 5-15 santimetre, şehir merkezi dışında kalan kırsal yüksek kesimlerde (Çatalca, Arnavutköy, Silivri Sarıyer, Beykoz, Samandıra, Çekmeköy, Kartal, Pendik, Şile) 15-30 santimetre aralığında kar kalınlıkları görüldü.

 

Don ve buzlanma riski 

Bu gece sıcaklığın “0” derece ve altına inmesi ile kent genelinde don ve buzlanma riski bulunuyor. Trafikte araç kullanan sürücülerin mutlaka kış lastiği kullanması, mümkünse toplu ulaşımı tercih etmesi, yaya olarak dışarı çıkan İstanbulluların da kaldırımlardaki gizli buzlanmalara karşı dikkatli olmaları tavsiye ediliyor.

Son dört günde İstanbul’da 43 bin 967 ton tuz kullanıldı

İBB tüm birimleriyle çarşamba (9 Mart) gününden itibaren alarm durumunda çalışmalarını sürdürüyor. Son dört günde İBB yol bakım ekipleri toplam 43 bin 967 ton tuz kullandı. Kamuya ve ilçe belediyelerine 10 bin 975 ton tuz verildi. Yine son dört günde 900 ton solüsyon kullanıldı. İBB’nin stoklarında şu anda 167 bin 282 ton tuz ile 1290 ton solüsyon hazır tutuluyor.

Metrobüs sabaha kadar, raylı sistemler 02.00’ye kadar, vapurlar ise 24.00’e kadar çalışacak

Kar ve kış şartlarıyla mücadele çalışmaları kapsamında 2 bin araç- iş makinesi ile 9 bin 500 personel görev başında. Kar yağışı ve buzlanmaya karşı ekipler yollarda, otobüs duraklarında, üstgeçitlerde, meydanlarda, hastane-hal-otogar gibi kamu alanlarında kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Kar yağışı boyunca, metrobüs sabaha kadar, raylı sistemler 02.00’ye kadar, vapurlar ise 24.00’e kadar çalışıyor. İETT yoğun kar yağışı nedeniyle yoğunluğa göre ek seferler koyuyor. Şehir Hatları seferleri 24.00’e kadar devam edecek. Deniz seferlerinde sabah 07.30 itibariyle bazı Boğaz seferlerinde gecikmeler yaşanırken İETT’de sefer hızı kar yağışlarına göre değişiklik gösteriyor. Ancak ihtiyaca göre ek seferler koyuluyor. İSPARK otoparkları, 70 bini aşkın araç kapasitesiyle 24 saat açık.

İstanbul’da trafik yoğunluğu yüzde 20’lerde

Trafikte sabah saatlerinde köprü bağlantılarında ve bazı ana yollarda kısmi ancak akıcı yoğunluklar yaşandı. Dört gün boyunca yüzde 20 ile 30 dolaylarında seyreden trafik yoğunluğu, bu sabah (12 Mart) saatlerinde yüzde 17 dolaylarında gerçekleşti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.