Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (14 Mart 2022): Almanya Başbakanı Scholz Türkiye’de

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava karla karışık yağmurlu, sıcaklık 3 derece olacak. Ankara çok bulutlu -1, İzmir güneşli 9, Antalya güneşli 11, Diyarbakır karla karışık yağmurlu 2 derece olacak.

Olumsuz hava şartları nedeniyle 18 ilin tamamında veya bazı ilçelerinde bugün eğitime ara verildi. Bu iller sırasıyla şöyle: Giresun, Bitlis, Rize, Hatay, Adıyaman, Ordu, Diyarbakır, Gaziantep, Ağrı, Trabzon, Malatya, Kastamonu, Konya, Samsun, Mardin, Muş, Kahramanmaraş ve Sinop.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kentte turuncu alarmın kalktığını bildirdi. İstanbul’da motokurye, motosiklet ve scooter kullanımına saat 10:00’dan itibaren izin verilecek.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de, 14 Mart Tıp Bayramı etkinliğine katılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına başkanlık edecek.

AKP ve MHP milletvekillerinin seçim barajının düşürülmesini de içeren kanun teklifi, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediye işçilerine yüzde 54,44 zam yapılacağını duyurdu. Sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımda bulunan İmamoğlu, “İBB işçilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz. Toplu sözleşme görüşmelerimiz devam ediyor. Bu süreçte çalışanlarımızın mağdur olmamaları için ücretlerinde yüzde 54,44 oranında artışa gidiyoruz. Tüm işçilerimize hayırlı olsun” dedi.

Sağlık çalışanları, dün İstanbul’da Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) öncülüğünde Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi’ne yürüyerek “Büyük Beyaz Buluşma” eylemi düzenledi. “Hiçbir yere gitmiyoruz, hakkımız olanı alacağız” diyen sağlık çalışanları yaşadıkları sorunları ve taleplerini dile getirdi. Doktorlar bugün ve yarın grevde olacak.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 79 kuruş, euro kuru ise 16 lira 16 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 53 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 938 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 109,52 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Bugün Rusya-Ukrayna savaşının 19. günü.

Ukrayna’da çatışmalar sürüyor.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mikail Podolyak, iki ülke arasındaki müzakerelerin ön sonuçlarının ele alınması için bugün görüşme yapılacağını duyurdu.

Rusya, Çin’den ekonomik ve askeri yardım istedi. Financial Times ve The New York Times’ın haberlerine göre Çin yardım edebilir. Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) üst düzey bir yetkili, Çin’in Rusya’ya yardım etmesi halinde sert sonuçlarla karşılaşabileceğini bildirdi.

İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’yı Karadeniz kıyısından abluka altına aldığını açıkladı. 

Rusya, Instagram’a erişimi kesti. Rusya daha önce Facebook’un da erişimini kesmişti.

Avustralya, Chelsea FC’nin sahibi Roman Abramovich’in de aralarında bulunduğu 33 Rus oligark ile önde gelen iş insanları ve yakın aile üyelerine yeni yaptırımlar uyguladı.

Rusya, dün sabah Polonya sınırındaki askeri tesise saldırı düzenledi. Yetkililer, füzelerin Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi adlı tesisi vurduğunu belirtti. Bölge valisi, en az 35 kişinin öldüğünü, 134 kişinin de yaralandığını söyledi. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus kuvvetlerinin, Ukrayna’nın güneyindeki Niprorudne kentinin belediye başkanını kaçırdığını söyledi. 

İtalya’da, Ukrayna’daki savaştan kaçanları taşıyan bir otobüs devrildi. Yetkililer, kazada bir kişinin öldüğünü ve yaralananlar olduğunu açıkladı. 

ABD’li gazeteci Brent Renaud, Ukrayna’da hayatını kaybetti. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 14 bin 480 Türkiye vatandaşının Ukrayna’dan tahliye edildiğini açıkladı. Çavuşoğlu, “İnsani ateşkes ve koridorun açılması gerekiyor, bu konuyu iki tarafla da konuşuyoruz” dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye’ye geliyor. Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile başkent Ankara’da bir araya gelecek. İki lider Rusya-Ukrayna savaşının gidişatını, Almanya ve Türkiye’nin ilişkilerini konuşacak. Aralık 2021’de göreve gelen Scholz, daha önce Avrupa Birliği’nin önde gelen ülkelerini, ABD’yi ve İsrail’i ziyaret etmişti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre Türkiye ile ABD arasında 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi çerçevesinde ABD’de “Ticari Diplomasi Etkinlikleri” düzenlenecek. Türkiye’den üst düzey yetkililer, parlamento üyeleri ve iş insanlarından oluşan bir heyet, çeşitli temaslarda bulunmak üzere 14-18 Mart 2022’de ABD’de olacak. Heyet, Washington ve New York’ta, ticari diplomasi ve ikili ekonomik ilişkiler konusunda görüşecek. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya geldi. İstanbul’daki Vahdettin Köşkü’nde bir araya gelen iki lider, yaklaşık iki saat görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Türkiye-Yunanistan ilişkileri, güncel jeopolitik gelişmeler ve Rusya-Ukrayna savaşının yansımaları konuşuldu. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla değişen Avrupa güvenlik mimarisinde Türkiye ve Yunanistan’ın özel bir sorumluluk taşıdığına işaret edilen görüşmede, iki ülke arasında işbirliğinin artmasının ve pozitif gündeme odaklanmanın karşılıklı ve bölgesel faydaları üzerinde duruldu.

Eski ABD Başkanı Barack Obama koronaya yakalandı. Kendisini iyi hissettiğini duyuran Obama, “Michelle ve ben üç doz aşı yaptırdığımız için minnettarız, onun testi negatif çıktı. Vaka sayıları azalsa da bu, aşı yaptırmadıysanız bir hatırlatma” dedi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam ediyoruz.

Süper Lig’de 29. hafta heyecanı devam ediyor. 17 yaşındaki Arda Güler’in bir gol ve bir asist yaparak yıldızlaştığı karşılaşmada Fenerbahçe, Aytemiz Alanyaspor’u 5-2 mağlup etti. Günün diğer maçlarında İttifak Holding Konyaspor, deplasmanda Yukatel Kayserispor’u 3-2 mağlup ederken, Adana Demirspor ise sahasında Demir Grup Sivasspor’a 3-2 yenildi.

Basketbol THY Avrupa Ligi’nde Fenerbahçe Beko ile Almanya ekibi Bayern Münih arasında 15 Mart Salı günü oynanması gereken 26. hafta erteleme karşılaşması, koronavirüs vakaları nedeniyle yeniden ertelendi.

Günün diğer önemli gelişmesinde ise Portekiz’de düzenlenen Avrupa Atmalar Şampiyonası’nda milli sporcu Alperen Karahan, 23 yaş altı gülle atmada altın madalya kazandı.

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle: 

Son 24 saatte 17 bin 426 yeni vaka tespit edildi, 138 kişi ise hayatını kaybetti.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.