Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’daki belgeselcilere destek amacıyla çevrimiçi film gösterimi: “Bu Yağmur Hiç Dinmeyecek”

Documentarist, Sahneport ve Viyana merkezli dağıtım firması Square Eyes’ın birlikte düzenlediği çevrimiçi film gösterimi, önümüzdeki cuma günü (18 Mart) gerçekleştirilecek. Gösterim kapsamında Ukraynalı yönetmen Alina Gorlova’nın “Bu Yağmur Hiç Dinmeyecek” adlı belgesel filmi izleyicilerle buluşacak. Gösterimin geliri Ukrayna’daki savaşı belgelemek için hâlâ orada duran, aralarında filmin yönetmeninin de bulunduğu ekibe aktarılacak.

Belgesel festivalleri düzenleyen Documentarist, Viyana merkezli dağıtım firması Square Eyes ve dijital sahne Sahneport.com işbirliğiyle, Ukrayna’da bulunan belgeselcileri desteklemek amacıyla, çevrimiçi bir kampanya düzenliyor. Kampanya kapsamında, “Bu Yağmur Hiç Dinmeyecek (This Rain Will Never Stop)” isimli belgesel filmi çevrimiçi gösterime açılacak ve kampanyadan elde edilen gelir, filmin yönetmeni Alina Gorlova’nın da aralarında bulunduğu Ukraynalı film yapımcısı ve sanatçılar tarafından kurulan bağımsız prodüksiyon şirketi TABOR’a aktarılacak.

Documentarist’in Sanat Yönetmeni Necati Sönmez ile kampanyayı konuştuk.

Savaş nedeniyle bu yıl iptal edilen Uluslararası İnsan Hakları Belgesel Film Festivali (DocuDays UA) organizasyonu ve diğer belgeselciler, sosyal medya üzerinden uluslararası destek çağrısında bulundu. Yapılan çağrıda, “Dünyanın dört bir yanındaki festivalleri, Ukrayna’daki savaş hakkında konuşmaya, protesto etmeye ve Ukrayna belgesel filmlerini herkese göstererek Rus saldırganlığına karşı çevrimiçi direnişe katılmaya çağırıyoruz” sözlerine yer verildi. Bu dayanışma çağrısına katkıda bulunmak istediklerinden bahseden Necati Sönmez, “Bu Yağmur Hiç Dinmeyecek” filmiyle ilk tanışıklıklarını şöyle anlattı:
“Geçen sene koronavirüs salgınının ardından, Avrupa’da fiziki olarak gerçekleşen ilk festivallerden Uluslararası Kiev Film Festivali Molodist’e katıldım. Filminin dağıtımcısıyla da orada görüşüp, sonrasında filmi Documentarist İstanbul Belgesel Günleri programına aldık.”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla birlikte birçok sinemacı ve sanatçının ülkeyi terk etmeyerek direnişe katılmaya karar verdiğini aktaran Sönmez, “Rusya ordusunun ağır saldırısı başlayınca, filmin yönetmeninin de Kiev’de kalanlar arasında olduğunu ve ekibiyle birlikte savaşı kayda aldığını öğrendik” diyerek kampanya fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlatmaya devam etti:

“Biz de filmi göstererek hem savaşa ve barışa dair çok iyi bir belgeselin izlenmesini sağlamak hem de gelirini ekibe bağışlayarak ufak bir dayanışma sergilemek istedik. Dağıtımcı firma Square Eyes Films ve Sahneport.com destek verince de bunu hayata geçirdik.”

“Daha iyi bir film bulamazdık”

Seçilen filmin şu an yaşananlar bağlamında çok anlamlı ve sembolik bir öyküsü olduğundan bahseden Sönmez ile bu filmi seçme nedenlerini konuştuk. Filmde, Suriye’deki savaştan babasıyla birlikte kaçarak Ukrayna’ya sığınan yarı Ukraynalı yarı Suriyeli bir gencin hikâyesinin anlatıldığından söz eden Sönmez, filmle ilgili “Savaş yüzünden dağılmış bir aile görüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Sönmez, filmi seçme sebeplerini ise şöyle anlattı:

“Savaş yüzünden darmadağın olmuş ailenin genç bir üyesinin, güvenli diye sığındığı ülkede tepesine bombalar, füzeler yağıyor. Ne yazık ki bu hikâyeye, filmin tamamlanmasından sonra, şimdiki savaşla birlikte yeni bir trajedi eklendi. İçinde yaşadığımız bu savaş ve çatışma kısır döngüsüne dikkat çekmek, barışın aciliyetini vurgulamak açısından daha iyi bir film bulamazdık.”

Necati Sönmez, filmin ekibiyle, yönetmen ve dağıtımcı firma üzerinden haberleştiklerini de sözlerine ekledi. 

Ukraynalı yönetmen Alina Gorlova, 1 Mart 2022 tarihinde şu mesajı paylaşmıştı:

“Benzin, gıda, ilaç dahil hemen her şeyde sıkıntı yaşıyoruz. Diğer şehirlerden gelen yardımlar sık sık gecikiyor veya sokağa çıkma yasağından ötürü depolardan evlere yardım ulaştırılamadığı için, temel malzemeleri en yakın marketlerden satın almak zorunda kalıyorlar. Marketlerde uzun kuyruklar oluşuyor. Yine de panik yapmadan organize olmaya, sivil halka en temel ihtiyaçlarını temin ederek ulaştırmaya çalışıyoruz.”

Belgesel, geçen seneki Documentarist festivalinde kısıtlı bir seyirciye gösterilmişti. Film, şimdi de Sahneport.com’un platform desteğiyle çevrimiçi gösterimle izlenebilecek.

Film 18-28 Mart 2022 tarihleri arasında Türkçe ve İngilizce altyazı seçenekleriyle erişime açılacak. Filme, buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.