Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eğitim 360° (33): Gençler ne eğitimde ne de istihdamda

Türkiye’de 15-24 yaş arasındaki çocuk ve gençlerin yaklaşık 3 milyon 649 bini ne eğitimde ne istihdamda. Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranında Türkiye OECD ülkeleri içinde en üst sırada. Peki kim bu gençler? 

Eğitim 360°’ın bu bölümünde Umay Aktaş Salman, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Erdoğan ve Yaşama Dair (YADA) Vakfı Araştırma Koordinatörü Rümeysa Çamdereli’nin konuk olduğu programda ne eğitimde ne de istihdamda olan gençleri ele aldı.

Ne eğitimde (örgün ve yaygın) ne de istihdamda olan gençler için NEET (not in employment, education or training) kavramı kullanılıyor. Türkiye’de 2000’li yılların başlarından bu yana bu durumdaki gençlerin oranında azalma görülse de, bu oran hâlâ Avrupa Birliği veya OECD ülkelerinin ortalamasından oldukça yüksek. NEET gençler içindeki kadın nüfusu da oldukça yüksek. Programda konuşan Prof. Dr. Emre Erdoğan, Türkiye’de NEET olmanın toplumsal cinsiyete dayalı bir sorun olduğunu vurguladı. Eğitimde ve istihdamda yer almayan gençlerle ilgili farklı ülkelerin politikalarına dair örnekler de veren Erdoğan, istihdamın yanı sıra eğitime yönelik müdahalelerin de önemli olduğunu söyledi. Erdoğan, Türkiye’de okul terk oranlarının da yüksek olduğunu belirtti.

YADA Vakfı Araştırma Direktörü Rümeysa Çamdereli ise ne eğitimde ne istihdamda yer alan gençlerin profilleri ve beklentileri hakkında bilgi verdi. Çamdereli, NEET gençlerin sosyal hayata katılımının da oldukça sınırlı olduğunu belirterek, bu gençlere yönelik yerel yönetimlerin hayata geçireceği politikaların önemine değindi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.