Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (82): Formula 1 2022 sezonunda bizleri bekleyenler

Medyascope Spor Servisi‘nin Formula 1 yazarı Muhammed Kaya, pazar günü (20 Mart) Bahreyn’de başlayacak Formula 1 2022 sezonunda öne çıkan beş başlığı sizin için kaleme aldı.

Geçen sezonun flaş finalinden sonra artık yeni sezonun ilk haftasına girdik. Barselona testleri takımların bir nevi araç tanıtımına dönüştü ve yalnızca dayanıklılık üzerine çalıştılar. Bahreyn’de ise bir şeyler artık netleşmeye başladı. Büyük hesaplar damalı bayraktan sonra yapılmaya başlandı.

Kim ne kadar hızlı? Kim blöf yaptı? Kim açık oynadı? Tüm bu soruların cevabını ilk antrenman turlarından itibaren göreceğiz. Peki, yeni sezonda nelere odaklanmamız gerekiyor?

5) Gelişmekte olan takımların gelişim marjı

Formula 1’in en çok şampiyonluk yaşayan ekiplerinden, Frank Williams’ın kurduğu Williams el değiştirdi. Bu değişim sürecinden sonra kabuk değiştiren Williams, 2021 sezonunun sonlarına doğru iyi bir ivme yakalamıştı.

Aynı zamanda Williams, Mercedes’in yeni pilot takımı olma rolünde de ilerliyor. Bunca yıllık takımın bu şekilde davranması bence doğru olmasa da mühendislik ve gelişim anlamında önemli katkıları yadsınamaz. Geçen sezon birçok mühendisin Mercedes’ten Williams’a geçmesi ile beklenti de yükselmişti. Bahreyn’in son gününde sorunlar yaşamasına rağmen Mercedes motoru ile 313,9 km/s hızlara çıkan İngiliz ekibi aslında hem Mercedes motorunun hem de kendilerinin özellikle düzlüklerde göz ardı edilemeyeceğini gösterdi.

HAAS, sezona Ferrari desteği ile başladı. Geçen sezon Maranello’da HAAS için “Gelişim Ofisi” açan Ferrari, aslında bir nevi AR-GE olarak Amerikan takımını kullanıyor. Bu artının yanında takım için önemli bir sorun URALKALI’nın sponsorluğunun Rusya-Ukrayna savaşından dolayı feshetmesi ile yaşanıyor. Bu duruma paralel olarak Rus pilot Nikita Mazepin ile yollarını ayıran ekip, Kevin Magnussen ile sezona giriş yapıyor. Tüm bunlara rağmen HAAS, performans olarak da tutarlı veriler elde etti.    

Barselona ve Bahreyn testlerinde ortalamanın üzerinde performans sergileyen bu iki ekip, geçen seneden daha fazla puan toplayabilir.

4) George Russell’ın performansı

İngiliz pilotun göstereceği performansı, en az benim kadar diğer Formula 1 severler de merak ediyor. Valtteri Bottas’ın ardından Mercedes koltuğuna oturan İngiliz pilot tıpkı selefi olan Fin pilot gibi “memur” görevi mi üstlenecek yoksa şampiyonluk mücadelesine girip yedi kez şampiyon Lewis Hamilton ile mi mücadele edecek?

Bu soru aslında George Russell’ın performansını merak edenlerin aklını sezon boyunca kurcalayacak. Mercedes’in tutumu özellikle Nico Rosberg-Lewis Hamilton arasında yaşanan takım içi kavgalardan sonra “Lewis Hamilton’u destekleme” üzerine oldu. 

Olası bir savaşta nasıl bir tutum sergileyecekler? Bunu hep beraber göreceğiz ancak Williams ile geçtiğimiz sezon harika işler çıkaran George Russell, kesinlikle izlenesi pilotlar arasında, belki de ilk sırada.

3) Çin Açılımı: Guanyu Zhou

Alfa Romeo, İtalyan pilot Antonio Giovinazzi’nin takımdan ayrılacağını açıkladıktan sonra Çinli pilot Guanyu Zhou ile anlaştıklarını duyurmuştu. Aslında performans olarak daha iyi alternatifler bulunmasına rağmen Çinli pilota yönelmenin anlamı, Formula 1’i anlamak açısından önemli.

Çin araçların satış grafiğine etki eden önemli bir pazar. Alfa Romeo da böyle bir hamle yaparak Çin’deki pazar payını geliştirmek istemiş olabilir. Burada pilotun yeteneklerini hafife aldığım anlaşılmasın ancak Formula 1’in pazarlama yanını da unutmamak gerekiyor. 

2015 İtalya F4 Şampiyonası’nı ikinci sırada tamamlayan ve 2021 F3 Asya Şampiyonası’nda birinci olan Guanyu Zhou, geçen sezon üç yarış kazandığı Formula 2’i ise üçüncü sırada tamamladı. Bu performans Formula 1’de yarışmak için yeterli mi? İzleyip, göreceğiz. 

2) Red Bull – Mercedes savaşı

Geçen sezonun finalinde büyük olaylara sahne olan bu rekabet devam edecek gibi duruyor. Bahreyn testlerinin son gününde asıl gücünü gösteren Red Bull, Mercedes karşısında bir adım önde. 

Red Bull standarda yakın bir aracı lansman günü tanıtmıştı ancak araç her geçen gün değişti. Bahreyn testlerinin son gününde de sidepod kısmı oldukça farklı bir şekle büründü. Son günün en hızlı turunu atan Max Verstappen de Red Bull’un yarışta ne kadar iddialı olduğunu gösterdi.

Mercedes ise “yok” denecek ince bir sidepod tasarımı ile Bahreyn testlerine başladı. Bu tasarımın yanında oldukça konuşulan hatta yasallığı sorgulanan ayna altındaki “kanatçık” tasarımı da yine göze çarpan işlerdendi. Bu iki tasarımın dedikoduları arasında çalışan Mercedes ekibi yunuslama sorunları ile uğraştı. Rekabetçi bir veri elde edemeyen Mercedes, buna rağmen yavaş virajlardaki en hızlı takım konumunda.

Geçmiş sezonlarda da testlerde kimi zaman düşük profilli görünen Mercedes, bu sezonda da aynı “el saklama” taktiğini mi uyguluyor? Hep beraber göreceğiz. Büyük bir rekabet bizi bekliyor üstelik bu mücadeleye Ferrari de dahil olacak gibi.

1) Ferrari için bu sene o sene olabilir mi?

Formula 1’in Formula 1 olmasındaki en büyük değerlerden biri şüphesiz Ferrari’dir. Özellikle Michael Schumacher’li yıllardan sonra düşüşe geçen İtalyan ekip, zaman zaman rekabetçi araç tasarlasa da sonunu getiremedi.

Bu sezon Barselona testlerinden itibaren en komple araç konumunda olan Ferrari, Tifosiler’i umutlandırdı. Sürekli olarak dereceleri ile üst sıralarda olan Ferrari, mekanik sorun yaşamayan iki ekipten biri. Ferrari’nin bu sezon güçlü geldiğinin bir diğer kanıtı da HAAS ve Alfa Romeo gibi müşterilerinin de oldukça rekabetçi görünmesi. 

Sidepod kısmında da diğer takımlara nazaran oldukça farklı bir konsept ile araç tasarlayan İtalyan ekibi lansmandan sonra neredeyse hiç değişiklik yapmadı. Red Bull ve Mercedes ikilisinin bu sezon asıl rakibi Ferrari olabilir. Bu mücadele kesinlikle izlemeye değer.

Formula 1, 2022 araç tanıtımlarını yaptığında ben dahil herkes “Birbirinin aynısı araçlar izleyeceğiz!” serzenişinde bulunmuştu. Bugün geldiğimiz noktada ise yalnızca süspansiyon tiplerinde bir benzerlik görüyoruz, onun dışında tüm tasarımlar birbirinden oldukça farklı. Bu sezon da tıpkı geçtiğimiz sezon olduğu gibi sonucu şaşırtıcı yarışlar izleyeceğimiz kesin; mekanik problemler, motor arızaları, lastik sorunları gibi durumlar heyecanımızı katlayacak. Saydığımız beş dikkat edilesi noktaya ek olarak bu sezon geneli de kesinlikle pürdikkat izlenesi durumda. Keyifli bir yıl olacağını umuyorum. Şimdiden iyi seyirler dilerim.

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.