Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ve Fakat (2): Rusya-Ukrayna savaşı ve muhalefetin tutumu

Cemalettin Taşcı ile birlikte hazırladığımız “Ve Fakat” programının ikinci bölümüyle karşınızdayız. Bu hafta, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşı ve Türkiye’deki muhalefetin bu konuyla ilgili tutumunu konuştuk. 

Rusya-Ukrayna savaşının 30. günü. Türkiye iki ülke arasında dengeli bir politika yürütmeye çalışıyor. Programımızın ikinci bölümünde 2023 seçimlerinin tartışıldığı ve ekonomik krize denk gelen savaşın Türkiye’de iç siyaseti nasıl etkileyeceğini, Türkiye’nin denge politikasının ne kadar sürdürülebilir olduğunu konuştuk.

Taşcı meseleyi seçim sonuçlarına getirmenin yanlış olduğunu, muhalefetin  siyaset üretemediğini söyledi.

“Siyaset her şeyden önce toplumu değiştirme iddiasıdır” diyen Taşcı, Ukrayna meselesinin muhalefetin iddiasızlığını bir kez daha görmemize vesile olduğunu anlattı ve “Muhalefetin görüyoruz ki iddiaları yok. İktidarın iyi kötü iddialarından haberdarız. Bu yüzden kamuoyu yoklamalarında AKP’nin hala yüzde 30 aldığını görüyoruz” diye konuştu.

Rusya-Ukrayna savaşı hakkında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Türkiye tarafsızlığını korumalı, taraf olmamalı” derken, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener daha keskin bir tutum sergileyerek, “Putin haddini aşmıştır. Vakit boş laf değil, yaptırım vaktidir. Vakit çekimser kalma değil, zalimin karşısında dik durma vaktidir” demişti.

“Muhalefetin başarısızlığı Türkiye’nin başını derde sokuyor”

Altı muhalefet partisinin aylardır üstünde çalıştığı güçlendirilmiş parlamenter sistem önerisi ile ilgili de konuşan Taşcı, “Güçlendirilmiş Parlamenter sistem önerisinin üç cümleyle özetlenecek bir açıklaması var mı? Niye biz güçlendirilmiş parlamenter sisteme döneceğiz? Benim hayatımda neyi değiştirecek? Güçlendirilmiş parlamenter sistem olduğu zaman Kürt belediyelerine kayyum atanamayacak mı mesela, bunu biliyor muyuz, veya yargıya işimiz düştüğü zaman yargıç ve savcının ideolojisine göre başımızın derde girme ihtimali artacak ve azalacak durumlar ortadan kalkacak mı? Sonuçta, temelde bir tane problemimiz var. Keyfi bir yönetimimiz var ve bu keyfiliğin ortadan kalkacağını bile söylemiyorlar. ‘Parlamenter sistem’ teknik bir tabir, kimseye bir şey söylemiyor. Muhalefetin başarısızlığı Türkiye’nin başını fena halde derde sokuyor ve muhalefetin başarısızlığının sebebi kamuoyu değil” dedi.

Muhalefet partilerinin Rusya-Ukrayna savaşında tutum almaktan kaçınmasını değerlendiren Taşcı, “Gündelik politikalardan bağımsız olarak gündelik siyaset diye bir şey var. Siyaset her şeyden önce toplumu değiştirme iddiasıdır. Toplumu değiştirmek derken, mühendislik anlamında söylemiyorum. Toplumun rızasını alabilmeyi üretmek. Kendi rızasıyla insanların bu mesele hakkında bir kanaat üretmesini sağlamak siyasetin işidir” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler