Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (28 Mart 2022): Rusya-Ukrayna müzakereleri İstanbul’da

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava az bulutlu, sıcaklık 14 derece olacak. Ankara bulutlu 11, İzmir az bulutlu 20, Antalya güneşli 18, Diyarbakır güneşli 13 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) bugün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanıyor.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, bugün Beştepe’de toplanacak. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanacak kabinenin öncelikli gündemi Rusya-Ukrayna savaşı olacak. Kabinenin gündeminde öne çıkacak başlıklardan biri de ekonomi olacak. Fahiş fiyatların önlenmesi ve enflasyon ile mücadele konularında atılacak adımlar hakkında görüş alışverişinde bulunulacak. 

CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti genel başkanlarının ikinci buluşması, DEVA Partisi’nin ev sahipliğinde dün akşam (27 Mart) saat 19.30’da başladı. Yaklaşık beş saat süren toplantı saat 00.30’da bitti. DEVA Partisi Genel Merkezi’nde düzenlenen görüşmeye ilk gelen isim Temel Karamollaoğlu, ikinci isim Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Buluşmaya gelen diğer liderler ise sırasıyla Meral Akşener, Gültekin Uysal ve Ahmet Davutoğlu oldu. Ali Babacan bütün liderleri girişte karşıladı. Altı muhalefet partisi liderinin buluşmasının ardından yazılı ortak açıklama yayımlandı. Açıklamada “İktidarın ayrıştırma ve kutuplaştırma politikalarının tersine, birlik ve uzlaşı ile çalışmalara devam edeceğiz” denildi. Geçen ay yaşanan siyasi gelişmelerin değerlendirildiğinin bildirildiği yazılı açıklamada, “Bu bağlamda birlikteliğimizi bozmayı amaçlayan seçim kanunu teklifi üzerinde görüş alışverişinde bulunduk. Milletimizin bilmesini isteriz ki, demokratik ilkelere dayanan birlikteliğimiz bu gibi siyasi mühendislik çabalarından etkilenmeyecektir. İşbirliğimizi uyum içinde sürdürmeye kararlıyız” ifadeleri kullanıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Şırnak İl Örgütü 4. Olağan Kongresi’nde konuştu. Seçim kanunu teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) geleceğini, barajın yüzde 7’ye düşürülmek istendiğini söyleyen Buldan, “Kendi küçük ortağını kurtarmak için seçim barajını yüzde 7’ye düşürmek istiyor. Ancak o küçük ortak yüzde 7 seçim barajını da aşamayacak bir durumdadır. Biz barajları aşa aşa gelen bir partiyiz” dedi. 

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Hrant Dink cinayeti davasının firari sanığı Ahmet İskender’in Kırgızistan’da yakalanarak Türkiye’ye getirildiğini açıkladı. EGM’nin açıklamasında, “Hrant Dink suikastında kullanılan silahı sakladığı, faile cinayet için borç para verdiği, cep telefonunu cinayet için iletişim aracı olarak kullandırdığı tespit edilen Ahmet İskender, Kırgızistan’da yakalanarak Türkiye’ye getirilmiş ve tutuklanmıştır” denildi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 83 kuruş, euro kuru ise 16 lira 26 kuruştu

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 175 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 926 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 117,60 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya-Ukrayna savaşı sürüyor. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefonda görüştü. İkili lider, Rusya-Ukrayna arasındaki heyetlerarası müzakerelerin bir sonraki toplantısının İstanbul’da yapılması konusunda mutabık kaldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşındaki son durum ve müzakere süreçleri ele alındı. Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin ve barışın bir an evvel tesis edilmesinin ve bölgedeki insani durumun iyileştirilmesinin gerekliliğini vurgulayarak, bu süreçte Türkiye’nin her türlü katkıyı vermeye devam edeceğini belirtti. Erdoğan ile Putin, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul’da yapılması konusunda mutabık kaldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, video konferans ile halka seslendi. Müzakerelerde tarafsız statüye hazır olduklarını belirten Zelenskiy, ancak bunun üçüncü taraflar tarafından garanti edilmesi ve referanduma sunulması gerektiğini söyledi. Zelenskiy, “Önümüzde yeni bir müzakere turu var çünkü biz barış arıyoruz. Bana söylenene göre, Türkiye’de yüz yüze görüşme için bir fırsat ve ihtiyaç var. Bu fena değil. Sonucu görelim” dedi.

94. Oscar Ödülleri sahiplerini buldu. “En İyi Film Ödülü” CODA’nın olurken, “En İyi Yönetmen Ödülü” The Power of the Dog’ın yönetmeni Jane Campion’a verildi. “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”nü The Eyes of Tammy Faye filmindeki rolüyle Jessica Chastain aldı. Will Smith de “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”nü kazandı. Smith, törenin sunucularından Chris Rock’a vurdu. Olayın nedeni Chris Rock’ın, Will Smith’ın eşi Jada Pinkett Smith’in saç kesimiyle ilgili yaptığı bir şaka. Bu şakalar üzerine Smith, Rock’a “Karımın adını ağzına alma” dedi. Chris Rock şakasını sürdürünce de Smith yerinden kalktı ve aynı cümleyi bir kez daha tekrarladı. Sonra da sahneye gidip Rock’a tokat attı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam ediyoruz.

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda sezonun ikinci ayağı Suudi Arabistan Grand Prix’sini Red Bull takımının Hollandalı pilotu Max Verstappen kazandı. Ferrari pilotları Leclerc, yarışı ikinci, Sainz ise üçüncü sırada tamamladı. Kariyerinde yedi dünya şampiyonluğu bulunan Mercedes pilotu Lewis Hamilton ise yarışı 10. sırada bitirdi.

Dünyanın en iyi yarı maratonları arasında gösterilen N Kolay İstanbul Yarı Maratonu’nun 17’ncisi koşuldu. Erkeklerde 59.15’lik derecesiyle Kenyalı Kwemoi, parkur rekoru kırarak birinci oldu. Kadınlarda 1.04.48’lik derecesiyle Kenyalı atlet Obiri ilk sırayı aldı.

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle: 

Son 24 saatte 13 bin 849 yeni vaka tespit edildi, 70 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 146 milyon 751 bin 309’u geçti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.