Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (4 Nisan 2022): Macaristan’daki seçimleri Orbán kazandı

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava bulutlu, sıcaklık 12 derece olacak. Ankara güneşli 13, İzmir bulutlu 21, Antalya parçalı bulutlu 22, Diyarbakır güneşli 23 derece olacak.

Türkiye’den haberlerle devam ediyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), mart ayında 213 doktorun yurtdışında çalışmak için belgeye başvurduğunu açıkladı. TTB bu rakamın rekor seviyesinde olduğunu söylüyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sağlık çalışanlarıyla ilgili, “Varsın, gidiyorlarsa gitsinler” demişti.

Türkiye Raporu’nun mart ayı anketi açıklandı. Katılımcılara “Geçinebiliyor musunuz?” sorusu yöneltildi ve katılımcıların yüzde 59’u gelirlerinin giderlerini karşılamadığını söyledi. Gelirinin giderini karşılamadığını söyleyen katılımcıların hangi siyasi partiye oy verdiği de soruldu. Gelirinin yetmediğini söyleyenlerin en çok HDP seçmeni, en az da AKP seçmeni olduğu görüldü. Anket sonuçlarına göre “gelirim giderimi fazlasıyla karşıladı” diyenler en çok AKP’ye oy veriyor. Bu oran AKP seçmeninin yüzde 11,9’unu oluşturuyor.

İstanbul-Esenyurt’ta Alpaslan Ç., metrobüsten inen Kader G.’yi ara sokağa zorla götürüp boynuna ateş ettikten sonra aynı silahla intihar girişiminde bulundu. Kader G., yapılan bütün müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Türkiye’de, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının ardından 302 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 254 kadın ise şüpheli olarak ölü bulundu. 2022 yılının üçüncü ayında 24 kadın öldürüldü, 19 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Bu ay öldürülen 24 kadından 11’inin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 12 kadın hayatına dair karar aldığı için, bir kadın ise ekonomik bahanelerle öldürüldü.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 68 kuruş, euro kuru ise 16 lira 23 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 251 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 906 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 104,60 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon rakamlarını açıklayacak. 

Dünya gündemine bakalım.

Macaristan’da 8,2 milyon seçmen dün (3 Nisan) sandık başına gitti. Yerel saat ile 19:00’da sona eren oy verme işleminde sayımlara geçildi. 12 yıl önce göreve gelen Başbakan Viktor Orbán bu seçimleri kazanarak dört yıl daha iktidarını garantiledi. Resmi olmayan sonuçlara göre Fidesz- Hıristiyan Demokratik Halk Partisi ittifakı, 199 sandalyeli parlamentoda 135 milletvekili kazandı. 

Sri Lanka’da ekonomik kriz nedeniyle protestolar sürüyor. Başbakan Mahinda Rajapaksa hariç, kabinedeki tüm bakanlar istifa etti. 26 bakanın istifası protestoları durdurmadı. Başbakanın kardeşi olan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, protestoların başkent Colombo’daki evine yaklaşması sonrası geçen cuma günü (1 Nisan) ülkede olağanüstü hal ve pazartesi sabahına (4 Nisan) kadar geçerli olmak üzere sokağa çıkma yasağı ilan etmişti. 

Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor. 

Dünya, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in yakınlarında bulunan Buça’dan gelen görüntülere tepki gösteriyor. Rus birliklerinin kentten çekilirken bıraktığı izler adeta katliam dedirtiyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yaşananları soykırım olarak tanımladı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yargılanmasını istedi. Almanya Başbakan Yardımcısı Robert Habeck konuya ilişkin, “Bu korkunç savaş suçu yanıtsız kalamaz” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Buça’daki görüntüleri “dayanılamaz” olarak değerlendirdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Buça’daki sivil ölümlerin “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı ise Buça’da sivillerin öldürüldüğüne ilişkin suçlamaları reddetti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Harkov şehrinde yerel halkın kendilerine zehirli turtalar vermesi sonucu iki Rus askerinin öldüğünü, 28 askerin ise hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

Ukrayna İçişleri Bakan Yardımcısı Anton Herashchenko, Mykolaiv yerel yetkililerinin kentin füze saldırısına uğradığını bildirdiğini söyledi. Rusya dün (3 Nisan), Odessa’yı da havadan vurmuştu.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam ediyoruz.

Süper Lig’de 31. hafta heyecanı, dün (3 Nisan) oynanan karşılaşmalar ile devam etti. Haftanın maçında Trabzonspor ile Beşiktaş karşı karşıya geldi. Medical Park Stadyumu’nda oynanan karşılaşma, Andreas Cornelius ve Valentin Rosier’nin karşılıklı golleri ile 1-1 sona erdi. Günün diğer maçlarında Kasımpaşa, Gaziantep FK’yı 2-1 mağlup ederken, İttifak Holding Konyaspor ise Göztepe’yi 3-0 ile geçti. Aytemiz Alanyaspor, sahasında konuk ettiği Çaykur Rizespor’u 2-1 yenerek rakibini ateş hattına attı. 

Hollanda Milli Takımı’nın teknik direktörü Louis Van Gaal, prostat kanserine yakalandığını açıkladı. 70 yaşındaki teknik direktör, kendisine agresif tipte kanser teşhisi konulduğunu ve şu ana kadar 25 kez tedavi gördüğünü belirtti.

Miami Açık Masters Tenis Turnuvası’nı, tek erkeklerde Norveçli Casper Ruud’u 2-0 yenen İspanyol Carlos Alcaraz kazandı. Masters turnuvalarındaki ilk şampiyonluğunu yaşayan 18 yaşındaki Alcaraz, Miami Açık’ı kazanan en genç erkek tenisçi oldu.

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle: 

Son 24 saatte 9 bin 21 yeni vaka tespit edildi, 38 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 147 milyon 70 bin 173’ü geçti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.