Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vakıf üniversitelerindeki öğrencilerin beslenme sorunu: “Öğün atlayan öğrenciler var”

Gıda fiyatlarındaki artış öğrencileri de olumsuz etkiliyor. Vakıf üniversitelerinde eğitim alan pek çok öğrenci yemek konusunda sıkıntı yaşıyor ve yeterli beslenemiyor. Medyascope olarak vakıf üniversitelerinde eğitim alan öğrencilerle beslenme konusunda yaşadıkları sıkıntıları ve taleplerini konuştuk.

Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü 4. sınıf öğrencisi Buğra İyimaya, okuldaki beslenme sorununa yönelik “Kazık yemek, yeme ye!” isimli bir imza kampanyası başlattıklarını ve şu ana kadar 2 bin imza topladıklarını belirtti. Toplanan imzaların rektörlüğe teslim edileceğini söyleyen İyimaya, şikâyet ve taleplerini şöyle dile getirdi:

“Talebimiz üniversitede vakfa ait bir yemekhanenin olması çünkü yemek fiyatlarının çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Şöyle örnek vereyim, şu an mutfağın kapandığını varsayarsak daha özel şirketlerin verdikleri yemeklere mecbur bırakıldık. Bunların en düşük fiyatı 48-50 Türk Lirası’ndan (TL) başlıyor. En pahalısının önü açık. Ortalama bir tabldot yemeği 78 TL’lere kadar çıkabiliyor. Ortalama bir genç olarak günde en az 100 TL harcamamız gerekiyor çünkü bazılarımızın dersi sabah saat 08.00’de başlıyor akşam 17.00-18.00 gibi bitiyor. Sağlıklı bir birey olabilmek için iki öğün yemek yemek gerekiyor. Bizim istediğimiz her bireyin, özgürce, cebini düşünmeden, rahatlıkla yiyebileceği vakıfa ait bir yemekhanedir.”

“Okulda düzgün beslenmek için 1.600 TL gerekiyor”

Okulun kendilerini öğrenci olarak değil, müşteri olarak gördüğünü söyleyen İyimaya, “Bizim talebimiz, madem müşteriyiz biraz daha memnun edilelim, burada daha ucuza barınabilelim düşüncesindeyiz. Son iki ayda okulumuza iki kafe daha açıldı. Bu kadar boş yer bulabilen bir okul. Aslında basitçe bir yemekhane kurabilir” dedi.

Haftada dört gün okula gelen bir öğrencinin okulda beslenmek için 1.600 TL harcaması gerektiğini de söyleyen İyimaya, “KYK’nın 850 TL olduğunu varsayarsak, benim bir o kadar KYK’ya daha ihtiyacım var ki ben sadece yemek yiyebileyim” diye konuştu.

İyimaya son olarak arkadaşlarıyla beraber evden kendi yemeklerini getirdiklerini, başka türlü bu fiyatlarla başa çıkamayacaklarını düşündüklerini söyledi.

“Kendimizi müşteri gibi hissediyoruz”

Bilgi Üniversitesi’nde okuyan bir başka öğrenci olan Pınar Sungur ise “Biz burada kendi öznelliğimizi öğrenci olarak korumak istiyoruz fakat biz burada kendimizi müşteri gibi hissediyoruz” dedi.

Sungur, “Bir öğrencinin sabah geldiğini varsayalım, akşama kadar da okulda olsun. En az iki öğün tüketmesi gerekiyor, en ucuz 32 TL. Hem öğrencilerin hem de akademisyenlerin aktardığına göre birçok insan burada zehirleniyor. Yani sağlıklı gıdaya erişim yok, ucuz gıdaya zaten yok. Günlük olarak 65 TL harcaması gerekiyor bir öğrencinin ki buna çayı, kahveyi dahil etmiyorum” diye konuştu.

Yemek bursunun da olması gerektiğini söyleyen Sungur, “Çünkü biliyoruz ki vakıf üniversitesinde ücretli okuyabilecek öğrenci de var, maddi imkana sahip olmayan öğrenci de var ama bunun yine bir averaja indirilmesi gerekiyor. Buraya para veriyor olabilirim ama bu yine de benim bir gün içinde 65 TL’yi sadece yemeğe vermemi haklı çıkaran bir şey değil. Ben yine de bir öğrenciyim” diye ekledi.

Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 4. sınıf öğrencisi ise okuldaki yemekhanede üç çeşit yemeğin 30 TL olduğunu, okulda iki öğünün 60 TL’ye mal olduğunu bu sebeple çoğu zaman sadece bir öğün beslendiklerini söyledi.

60 TL’lik beslenme masrafını karşılayamadıklarını söyleyen hukuk öğrencisi, sınav döneminde olduğu için haftanın yedi günü okul gittiğini ve bu süreçte okulda tek öğün beslendiğini anlattı.

Hafta sonu okulda yemekhanenin açık olmadığını bu sebeple de başka yerlerden yemek zorunda kaldıklarını söylerken, başka yerlerin daha pahalı olduğunu fakat porsiyon olarak yemekhaneye göre daha iyi durumda olduğunu belirtti ve “Sürekli gittiğimiz bir yer var, orada 52 TL’ye yiyoruz. O en azından daha doyurucu oluyor” dedi.

“Para saklamak için okula gelmediğim günler var”

23 Mart’tan 6 Nisan’a kadar okulda harcadığı paranın bin liranın üzerinde olduğunu söyleyen öğrenci, “Hepsi tabii ki yemek değil, ders çalışıyoruz, vize haftamız. Bir kahve molası veriyoruz, çay molası veriyoruz. İçinde onlar da var ama dediğim gibi yemeğe 900 TL falan harcadım. Çünkü her gün okuldayım. Bazı öğrencilerin bu masraflardan dolayı akşamları kütüphanede kalmadığını tahmin ediyorum. Benim de gelmediğim günler var okula, evde kalıp para saklamak için” dedi.

Fiyat düştü ama yemekler kalitesiz”

Koç Üniversitesi’nde hazırlıkta okuyan Seray Soylu, okuldaki son eylemlerden sonra 26 TL olan tabldotun fiyatının 20 TL’ye düştüğünü ancak bunun da yeterli olmadığını ve kalite yönünden sıkıntılı olduğunu söyledi. Verilen yemeklerin doyurucu olmadığını ve okulun içindeki diğer yerlerin de aşırı pahalı olduğunu belirten Soylu, “Diğer mekanlarda yemek yemek aşırı pahalı ve yine porsiyon konusunda öğrenciler şikayetçi” diye konuştu.

Çevrimiçi staj yaptığı için her gün okulda olduğunu belirten Soylu, okulda yemek için haftalık 280 TL harcaması gerektiğini söyledi ve bu fiyatların orta halli bir Türk ailesi için çok yüksek olduğunu vurguladı.

Soylu fiyatların daha aşağı inmesi için rektörle konuşmaya devam ettiklerini söyledi ve “En son yapılan fiyat çalışmasında cep harçlığı üç öğün yemek yemeye yetecek olması şeklinde ayarlandı ancak rektörlükle bu konuyu konuşmaya devam ediyoruz” dedi.

Bir başka Koç Üniversitesi öğrencisi olan Cem Karbuz, eylemlerle birlikte okulda yemekhane fiyatlarının düştüğünü ancak kalitesinin tartışmalı olduğunu söyledi. Karbuz, öğrencilerin çoğunun yemekhane saatlerine bağlı kaldığını başka türlü ya iki katı fiyat ödemek zorunda olduklarını ya da öğün atlamalarının gerektiğini belirtti.

“Öğün atlayan öğrenciler var”

Karbuz, bir dönem ders programından dolayı öğün atlamak zorunda kaldığını ve bu süreçte beslenme düzeniyle beraber sağlığının da bozulduğunu sözlerine ekledi. Üniversite içinde öğün atlamak zorunda kalan çok fazla öğrenci olduğunu söyleyen Karbuz, okuldaki porsiyonlarla doymanın mümkün olmadığını da aktardı. Haftanın dört günü okulda olduğunu söyleyen Karbuz, sadece okulda beslenme için 640 TL harcaması gerektiğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.