Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransızlar’ın lider arayışı (3) – Eric Zemmour: Gazetecilikten siyasete aşırı sağın yükselişi ve düşüşü

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı hem dünyada hem de Avrupa’daki tüm dengeleri değiştirmiş durumda. Avrupa’nın ikinci büyük ekonomisi, Avrupa Birliği’nin (AB) tek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyesi ve 2022’nin ilk dönem Avrupa Konseyi Başkanı Fransa, hem kendisinin hem dünyanın geleceği açısından oldukça önemli bir seçime gidiyor. Medyascope’un “Fransızlar’ın lider arayışı” serisinin üçüncü bölümünde aşırı sağ fikirleriyle bilinen ve Fransız sağını birleştirerek Emmanuel Macron’a meydan okuyacağı düşünülen Eric Zemmour’un hayatını, siyasi fikirlerini ve vaatlerini derledik.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken 48 milyon nüfusa sahip Fransa, 10 Nisan Pazar günü yeni başkanını seçmek için seçimlere gidiyor. Seçimlerin ilk turunda hiçbir adayın yüzde 50’yi geçmemesi durumunda Fransa, 24 Nisan Pazar günü yine sandık başında olacak. Anketlerde ortaya çıkan sonuçlar hiçbir adayın ilk turda yüzde 50’yi geçemeyeceğini gösteriyor. 

Öne çıkan ve anketlerde üst sıralarda yer alan adaylar ise şu isimler: Emmanuel Macron, Marine Le Pen, Jean-Luc Mélenchon, Eric Zemmour ve Valérie Pécresse.

Fransa Başkanı Emmanuel Macron’un karşısında yarışan adayların profilleri ise Macron’dan oldukça farklı. Ulusal Cephe’nin (Rassemblement National) adayı Marine Le Pen’in merkeze kayan siyasetinden rahatsızlık duyan aşırı sağ seçmenlerin yeni durağı ise İslam karşıtlığı ve göçmen karşıtlığıyla bilinen Eric Zemmour.

Eric Zemmour kimdir?

63 yaşındaki Eric Zemmour, 1958’de Montreuil’de doğdu. Fransa’da Sciences Po’da okuyan Zemmour, 2022 seçimlerinde başkan adayı olana kadar gazetecilik ve yayıncılık yaptı. Aynı zamanda yazar olan Zemmour’un Fransız İntiharı (Le Suicide Français) kitabı 2014’te 500 binden fazla sattı.

Le Quotidien de Paris’te muhabir olarak çalışan Zemmour, ardından Le Figaro’da çalışmaya başladı. Burada 2021’e kadar çalışan Zemmour, 2000’lerin başından itibaren bir televizyon figürü olarak ortaya çıktı. Birçok televizyon programında yayıncılık, panelistlik ve muhabirlik yaptı. Aynı zamanda, 2019’dan 2021’e kadar, CNews’de günlük program “Face à l’Info”da editör ve panel katılımcısı olarak çalıştı.

Zemmour, Fransa’da göç ve İslam hakkındaki aşırı sağ fikirleriyle biliniyor. Ayrıca Zemmour, Avrupalı olmayanların Fransa’nın orijinal nüfusunun yerini alacağını savunan komplo teorisi “büyük yer değiştirme” fikrine sıcak bakmasıyla da gündemdeki yerini koruyor.

Zemmour, evli ve üç çocuk babası.

Zemmour’un adaylık süreci nasıl geçiyor?

Eric Zemmour’un adaylığı Fransa gündemini değiştirdi çünkü hiçbir siyasi geçmişi bulunmayan Zemmour, televizyon yorumculuğu ve gazetecilik yapıyordu. Aşırı sağcı görüşleriyle bilinen Zemmour’un adaylığı, sağ seçmenlerin oylarını toplamaya çalışan Marine Le Pen gibi adayları zor duruma soktu.

Marine Le Pen

Zemmour, 30 Kasım 2021’de başkan adayı olarak yarışacağını resmen açıkladı. Bu açıklama ile Zemmour, adaylığı hakkında dolaşan spekülasyonları da sonlandırmış oldu.

Zemmour, sosyal medyada paylaştığı ve adaylığını açıkladığı videosunda seçmenlerine Fransa’yı yıkmaya çalışan dış güçlerin varlığı konusunda uyarıda bulundu ve Fransa’yı kurtarmak için yarıştığını şu sözlerle dile getirdi:

“Uzun bir süre gazeteci rolünden memnundum ama artık politikacılarımızın ülkeyi bekleyen trajik kaderden kurtarma cesaretine sahip olduğuna inanmıyorum. Bu yüzden başkanlık seçimlerinde aday olmaya karar verdim. Artık Fransa’yı reforme etmenin değil, onu kurtarmanın zamanı!”

Zemmour, yeni siyasi parti Yeniden Fetih’i (Reconquête) kurduğunu da 5 Aralık 2021’deki mitinginde açıkladı. Le Monde’nin aktardığına göre Zemmour mitingde, partisinin ismiyle bağdaşan fikirlerini şu sözlerle anlattı

“Yeniden fetih şu anda devam ediyor. Ekonomimizin yeniden fethi, güvenliğimizin yeniden fethi, kimliğimizin yeniden fethi, egemenliğimizin yeniden fethi, ülkemizin yeniden fethi…”

Le Parisien’in haberine göre aynı mitingde Zemmour, sığınma hakkını büyük ölçüde sınırlandırma sözünü de verdi. Bununla birlikte, Fransa’ya göçü “derhal” durdurmayı ve göçmenler için aile birleşimi hakkını kaldırmayı vaat etti.

Zemmour da tıpkı eski ABD Başkanı Donald Trump gibi kendisi “siyasi bir yabancı” olarak lanse etti. Siyasi geçmişi olmaması ve gazetecilikten gelen ünlü statüsüne güvenerek bir siyasi çizgi izledi. Ayrıca Zemmour, Trump’ın kendisini desteklediğini ve inançlarına sadık ve güçlü kalmasını söylediğini iletmişti. Buna rağmen Trump ise açıktan Zemmour’u desteklemeyerek pozisyonunu daha nötr tutmaya çalışmıştı.

Eric Zemmour’un adaylığı, Fransız sağını toplamayı planlayan Marine Le Pen için bir tehlike olarak görüldü. Fransız sağını toparlayacak tek lider düşüncesiyle Zemmour, seçim kampanyaları boyunca aşırı sağ seçmenin oylarını kazanmayı başarmıştı. Bununla birlikte Le Pen’in torunu ve Fransız sağı içinde popüler figür Marion Marechal Le Pen, Güney Fransa’nın Toulon kentindeki Zemmour destekçilerinin düzenlediği mitingde Zemmour’un adaylığına destek vermişti:

“Zemmour’un adaylığının arkasında büyük bir ulusal hareket var.”

Zemmour’un politik fikirleri neler?

Zemmour, Marine Le Pen’den daha aşırı sağ fikirleriyle bilinen bir figür. Kampanyasının temeline de göç karşıtlığı ve İslam karşıtlığını koyuyor.

Zemmour, söylemleri nedeniyle birkaç kez de nefret suçu cezasına çarptırıldı. Eylül 2020’de bir televizyon kanalında yaptığı konuşmada göçmenlere “hırsız”, “katil” ve “tecavüzcü” demesi üzerine Paris Mahkemesi Zemmour’un nefret suçu işlediğine kanaat getirmişti. Mahkeme sonucunda ise Zemmour sekiz bin 350 euro para cezasına çarpıtılmıştı.  Zemmour ise sosyal medya hesabından mahkemenin kararına itirazda bulunmuştu:

“İfade özgürlüğüme darbe vuruluyor. Acilen ideolojilerin mahkemelerden uzaklaştırılması gerekiyor.”

Zemmour’un bu davadan önce de nefret suçu işlediğine dair iki hükmü bulunuyordu.

Göçmen karşıtlığı, İslam karşıtlığı ile birlikte  Zemmour’un politik fikirlerini tanımlayan en önemli kavram. Zemmour, Fransız değerlerini kabul etmeyenlerin sınır dışı edilmesini gerektiğini savunuyor. Hatta, 23 Mart’taki mitinginde Zemmour, eğer göçmenleri geri almazlarsa Afrikalı liderlerin evlerine el koyacağını ve ülkelerine para göndermelerini engelleyeceğini belirtmişti.

Bununla birlikte Zemmour, seçim boyunca İslam karşıtı kampanyasıyla ünlendi. Zemmour’a göre kamunun her alanında başörtüsünün yasaklanması gerekiyor.

23 Mart’taki mitinginde parçalanmış bir Fransız sağını birleştirebilecek tek başkan adayı olduğunu belirtti

Ayrıca Zemmour, siyasi elitlere ve medyaya da sert söylemlerde bulunuyor. Seçmenini de siyasi elitlere ve onların yanında duran medyaya karşı mobilize ederek bir seçim stratejisi kurguluyor.

5 Aralık mitinginde yaptığı konuşmalar sonunda arenada toplanan basın mensupları kalabalıklar tarafından defalarca yuhalanmıştı. Medyanın Zemmour’a karşı kullandığı faşist, ırkçı ve kadın düşmanı iddialarını reddederek, “Düşünce özgürlüğünü, ifade özgürlüğünü savunan tek kişi benim” dedi.

Bunların yanında Zemmour, güvenlik politikalarının artırılması gerektiğini de söylüyor.

Zemmour’un vaatleri neler?

Bir ay önceye kadar Macron ile yarışabilecek tek lider olarak görülen Zemmour’un son dönemlerde oy oranlarında düşüşler gözlemleniyor. Buna rağmen, Zemmour’un ikinci turda yarışması öngörülebilir bir seçenek.

Fransız sağını birleştirecek tek aday olduğunu iddia eden Zemmour’un ekonomi, İslam, göç, güvenlik ve sosyal hayat konusundaki vaatleri dikkat çekiyor.

Ekonomi

  • Zemmour, net geliri artırmak için düşük maaşların ve emekli maaşlarının üzerindeki vergileri azaltacağını vaat ediyor. Vergilerin azaltılmasını da yabancıların sosyal yardımlarının kaldırılmasıyla finanse edeceğini belirtiyor.
  • Fazla mesaide de vergilerin kaldırılacağını vaat ediyor. Ayrıca Zemmour, emeklilik yaşını 64 yaşına yükselteceğini söylüyor.
  • Son olarak Zemmour, her on yılda bir çocuk veya torun başına 200 bin euroya kadar olan bağışlarda ve çocuk başına 200 bin euronun altındaki herhangi bir mirasta verginin olmayacağını vaat ediyor.

Göçmenler

  • En az altı aydır işsiz olan tüm göçmenleri sınır dışı edilmesini vaat eden Zemmour, sınır dışı etmeyi kolaylaştırmak için “Göç Bakanlığı” kurulacağını söylüyor.
  • Ayrıca Zemmour, aile birleşimi politikasına son verileceğini belirtiyor.
  • Göçmenler konusunda sert tavrıyla bilinen Zemmour, iltica konusunda da sert bir sınırlama getirmeyi vaat ediyor. Zemmour, ilticayı yılda 100 insanla sınırlandırmayı savunuyor.

Güvenlik

  • Zemmour, güvenlik politikalarının sıklaştırılması gerektiğini de belirtiyor. Sert güvenlik politikalarını ise ülkede gerçekleşen göçmen kaynaklı suçlara dayandırarak meşrulaştırıyor.
  • Zemmour, polislere silah kullandıkları zaman meşru müdafaa karinesi verilmesi gerektiğini savunuyor. Ayrıca, nefsi müdafaa durumunda Fransız vatandaşları için “affedilebilir bir suç” kavramının yaratılması gerektiğini belirtiyor.
  • İdam cezasının geri getirilmesi gerektiğini belirten Zemmour, çifte uyruklu vatandaşların Fransız vatandaşlığının iptal edilip sınır dışı edilmesi gerektiğini de belirtiyor.

İslam

  • Dersi atlayan öğrencilerin aileleri için sosyal yardımları iptal edilmesi gerektiğini savunan Zemmour, ayrıca dersi zor görüp bırakan öğrenciler için de bu uygulamanın getirilmesi gerektiğini düşünüyor.
  • Zemmour, kırsal kesimde yaşayan ailelere her çocuğun doğumu için iki yıldan daha uzun süre ikramiye verilmesinin önünü açacağını belirtiyor.
  • Son olarak Zemmour, doğum oranlarının artırılması için “Aile Bakanlığı”nın kurulması gerektiğini söylüyor.

Diplomasi

  • Zemmour, Fransa’nın NATO’nun entegre askeri komutanlığından ayrılması gerektiğini düşünüyor.
  • Ayrıca Zemmour, iktidara geldiğinden itibaren Avrupa Birliği’ne (AB) yeni girecek her ülke için ret oyu vereceklerini belirtti.
  • Zemmour’a göre herhangi bir Fransız yasası, AB yasalarından daha üstün olmalı.

Enerji

  • Zemmour, mevcut rüzgar enerji projelerini sonlandırarak hidroelektrik projelerine yatırım yapılması gerektiğini savunuyor.
  • Ayrıca Zemmour, nükleer enerjiyi teşvik edeceklerini belirtiyor.

Seçimlere az kala Zemmour’un durumu

Zemmour’un oyları, genellikle Marine Le Pen’in merkeze yaklaşmasından rahatsızlık duyan seçmenlerden geliyor. Bununla birlikte Fransa’nın maruz kaldığı terör saldırıları nedeniyle radikalleşen gruplar ve göçmen kaynaklı suçlardan rahatsızlık hisseden Fransız sağı da Zemmour’a oy vermeyi tercih ediyor. 

Ancak son zamanlarda Zemmour’un oy oranlarında düşüş, Le Pen’in oylarında ise bir yükselme görünüyor. Fransız sağını birleştirme iddiasıyla seçim kampanyasına başlayan Zemmour, anketlere göre bu hedefine ulaşmış gözükmüyor. Buna ek olarak, kendi seçmenini Le Pen’e kaybettiğini de görebiliyoruz.

Yine de ilk turda hiçbir adayın yüzde 50’yi geçemediği senaryoda Zemmour’un ikinci turda yarışabileceği inancı bitmiş değil.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.