Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye vatandaşlığı edinme 400 bin dolara çıkıyor, diğer ülkelerde vatandaş olmanın bedeli ne?

Türk vatandaşlığı için istenilen gayrimenkul değeri 18 Eylül 2018’de 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmişti. 2018 yılında 250 bin dolara indirilen gayrimenkul değerinin 400 bin dolara çıkarılması konusunda hazırlık yapıldı. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor. Ülkeler vatandaşlık için ne kadar gayrimenkul değeri istiyor, sizin için derledik. 

Türk vatandaşlığı için istenilen gayrimenkul değeri 18 Eylül 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanan “Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmişti. Son olarak 12 Nisan 2022 tarihinde yapılan kabine toplantısının ardından Türk vatandaşlığı için istenilen gayrimenkul değerinin 250 bin dolardan, 400 bin dolara çıkarılması konusunda hazırlıkların yapıldığı kamuoyuna yansıdı. Vatandaşlık için yapılan karar değişikliğinin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Ülkelerin vatandaşlık için istediği gayrimenkul değerlerini Medyascope olarak sizin için derledik. 

İngiltere 

İngiltere’de ‘Tier 1 Yatırımcı Vizesi’ ile vatandaşlık alınabiliyor. İngiltere’nin Tier 1 vizesi için istediği yatırım talebi ise 2 milyon sterlin (2 milyon 625 bin 878 dolar-37 milyon 800 bin TL). Tier 1 vizesi ile bir yıl vadeli yatırım hesabı açılması karşılığında İngiltere’de öncelikle üç yıl dört aylık bir oturum izni alabilir ve bu süre iki yıl daha uzatılarak, İngiltere vatandaşlığı alınabilir.  

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)

ABD’de kırsal bir bölgeye 500 bin dolarlık bir iş yatırımı yapılırsa ve en az 10 kişiye istihdam sağlanırsa Yeşil Kart’a başvuruda bulunmak mümkün oluyor. Kırsal bölgeler için istenilen 500 bin dolarlık yatırım, şehirler söz konusu olduğunda 1 milyon dolara kadar çıkabiliyor. Yatırım şartları karşılanır ve beş yıl ABD’de ikamet edilirse vatandaşlık hakkı kazanılıyor. 

Almanya 

Almanya vatandaşlığı için gerekli olan minimum yatırım miktarı 255 bin euro. 255 bin euroluk yatırımla birlikte Almanya vatandaşlarına istihdam sağlandığı takdirde vatandaşlık almak mümkün olabiliyor.

Malta 

Malta’da vatandaşlık alabilmek için “Malta Altın Vizesi” programı kapsamında talep edilen gayrimenkul yatırımı, 738 bin euro. Bununla birlikte başvuru sahibinin Malta hükümetine 40 bin euro ödemesi ve Malta’da kayıtlı bir hayır kurumuna 2 bin euro bağışta bulunması gerekiyor. 

İspanya 

İspanya’nın vatandaşlık için istediği şartlar ise şöyle: Minimum gayrimenkul tutarı 500 bin euro ve daimi ikamet elde edene kadar bu gayrimenkulün elde tutulmuş olması, İspanyol şirketlerinin hisselerine 1 milyon euro tutarında yatırım yapılması ve bu yatırımın en az beş yıl boyunca geri çekilmemesi, İspanyol bankalarından birine 1 milyon euro yatırım yapılması ve bu yatırımın en az beş yıl boyunca geri çekilmemesi. 

Kıbrıs Rum Kesimi’nin, vatandaşlık hakkı için talep ettiği para 3 milyon euro. Karadağ’da ise 350 bin euro karşılığında vatandaşlık hakkı kazanmak mümkün. 400 bin euro değerinde yatırım yapıp en az 10 işçi istihdam edilirse Makedonya vatandaşı olunabiliyor.

En az bir yıl ikamet şartı arayan Bulgaristan’ın vatandaşlık için talep ettiği ücret 1 milyon 200 bin dolar. Dominika hükümetinin vatandaşlık için gayrimenkul yatırım değeri 200 bin dolar veya hükümete 100 bin dolar bağış. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.