Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara’daki özel okul öğretmenleri indirimli ulaşım hakkı talep ediyor: “Bu artık sadece hak değil, zorunluluk”

Birlik Sendikası, Ankara’da görev yapan özel okul öğretmenlerinin indirimli toplu taşıma hakkı için Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne (ABB) başvurdu. Hak talebine ilişkin Medyascope’a konuşan Birlik Sendikası Öğretmen Bürosu üyesi Nihan Soycan, 2015 yılında ellerinden alınan haklarını tekrar kazanana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Tüm İşçilerin Birlik Mücadele ve Dayanışma Sendikası (Birlik Sendikası), Ankara’da yaşayan özel okul öğretmenlerinin indirimli toplu taşıma hakkından yararlanmaları için hem imza kampanyası başlattı hem de ABB’ye başvurdu. Devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin sahip olduğu hakları talep ettiklerini belirten Birlik Sendikası Öğretmen Bürosu üyesi Nihan Soycan, İstanbul ve Antalya gibi bazı şehirlerdeki özel okul öğretmenlerinin bu haklarını kullandığını vurgulayarak mevcut eşitsizliğe dikkat çekti. Soycan bu hakkın, 2015 yılında Melih Gökçek yönetimi tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden ellerinden alındığını hatırlattı.

“Bir zorunluluk haline geldi”

Ankara’da toplu taşımaya yapılan zamlarla tek binişlik tam kart ücreti 4,5 liradan 6,5 liraya yükseltildi. “Ankara’daki özel kurumlarda çalışan öğretmenler için artık sadece bir hak da değil, bir zorunluluk olduğunu düşünüyoruz” diyen Nihan Soycan, şu ana kadar bu talep için üç binden fazla imza toplandığını açıkladı. 

“İstanbul’da indirimli kart kullanan arkadaşımız Ankara’da kullanamıyor”

Ulaşım masraflarının öğretmenlerin en büyük gider kalemlerinden biri haline geldiğini ve pek çok özel eğitim kurumunun öğretmenlere servis imkânı sağlamadığını aktaran Soycan, mevcut durumdaki eşitsizliğe şu cümlelerle dikkat çekti:

“Biz öğretmen değil miyiz? ABB Ulaşım Genel Müdür Yardımcısı Halit Özdilek’e Birlik Sendikası üyesi öğretmenlerden biri, İstanbul’a gittiğinde kullanabildiği indirimli ulaşım kartını gösterdi. Bu öğretmen arkadaşımız, neden, yaşadığı şehir olan Ankara’da bu hakka sahip değil? Biz, kamu okullarında çalışan öğretmenlerle aynı işi yapıyorken neden aynı haklara sahip değiliz? Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin öğretmene verdiği değer bu mudur?”

Sorunlarını iletmek için ABB Ulaşım Genel Müdür Yardımcısı Halit Özdilek ile görüştüklerini ve taleplerinin ABB tarafından değerlendirildiğini aktaran Soycan, ABB Başkanı Mansur Yavaş’tan da özel kalemi aracılığıyla randevu talep ettiklerini söyledi.

“Hak kaybını kabul edemeyiz”

Haklarını yeniden elde edinceye kadar taleplerini yineleyeceklerini belirten Soycan, “Verdiğimiz dilekçelere olumsuz cevap almamız halinde hukuksal süreçlere başvuracağız. Daha düşük ücretlerle ve daha olumsuz koşullarda çalışmamıza rağmen sırf özel sektörde çalışıyoruz diye bu hak kaybını kabul etmemiz beklenemez” dedi. 

Aylık gider 390 liradan 210 liraya düşecek

Soycan’ın paylaştığı verilere göre, özel kurs, uzaktan eğitim yapan kuruluşlar ve hizmet içi eğitim merkezlerinde çalışanlar dahil Ankara’da 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na bağlı 26 bin 468 öğretmen görev yapıyor. Öğretmenler, bu haklarını elde ettikleri takdirde tek biniş için otobüs ve metroya 6,5 TL yerine 3,5 TL ödeyecek.  Bu da bir öğretmen için aylık asgari ulaşım giderini 390 TL’den 210 liraya düşürecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.