Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’nin beş bin taksi projesi ilk olarak Adil Karaismailoğlu döneminde gündeme gelmiş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), şehirde artan “taksilerin müşteri beğenmeme” sorunu üzerine beş bin yeni taksi projesini geliştirdi. Ulaştırma ve Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) 13 kez reddettiği “beş bin yeni taksi projesi”nin ilk olarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun İBB Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde gündeme getirildiği ortaya çıktı.

Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner’in 2018’de attığı bir tweette, “İBB Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Adil Karaismailoğlu’nu ziyaret ettik. İlçemizde devam eden altyapı ve üstyapı yatırım çalışmalarını değerlendirdik, planladığımız projelerimizi istişare ettik” dediği görülüyor. Ziyarette konuşulan projeler arasında İstanbul’a altı bin yeni taksi projesinin de yer aldığı öğrenildi. Karaismailoğlu’nun İBB Genel Sekreter Yardımcısı olduğu dönemde geliştirilen projeye göre, ulaştırma planı göz önüne alınarak İstanbul geneli için 6 bin 184 adet, İstanbul Havalimanı için ise 2 bin 177 adet taksi ihtiyacı olduğu öngörülmüş.

Rapora göre yeni taksilerin Tesla ve BMW gibi markalardan seçilmesi gerektiği belirtilmiş. Karaismaloğlu, dün (26 Nisan) çıktığı bir televizyon programında İBB’nin beş bin yeni taksi projesi için, “İBB’nin bir projeyle gündeme geldiğini gördünüz mü? Çok ve boş lafla iş yapılmıyor. Rant peşinde koştukları için beş bin taksiyi gündeme getiriyorlar” demişti.

Öte yandan, UKOME’deki Ulaştırma Bakanlığı Temsilcisi ve eski İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdür Yardımcısı Serdar Yücel, İBB için 2018 yılında “İstanbul taksi ana planı stratejileri” çalışmasının içinde yer almış. Yücel’in de araştırmasını yaptığı raporda, İstanbul için sürdürülebilir, güvenli ve konforlu bir taksi işletmeciliğinin hayata geçirilmesi için şu çözümler önerilmiş:

“Yetkilendirilecek İBB iştirakinin, talepler doğrultusunda yeni taksi arzı oluşturması ve  mevcut araçlar dahil kiralamaya yetkili olması, başlangıçta pilot çalışma olarak mevcut taksi sayısının yaklaşık yüzde 30’u kadar olan dört bin adet taksinin piyasaya dahil edilmesi ve bu taksilerin bin adedinin İstanbul Havalimanı’nda işletilmesi, bu taksilerin yüzde 75’inin (3 bin adet) elektrik enerjisiyle çalışan araçlardan seçilmesi, 4 bin adet taksi içinde yaklaşık yüzde 2’sinin engelli erişimine uygun araçlarla yapılması.”

Raporda, İstanbul diğer metropoller ile kıyaslanırken, şehirde kişi başına düşen taksi sayısının diğer metropollerden daha az olduğu vurgulanmış. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, 26 Ağustos 2021’de yapılan UKOME’de, Yücel’e hazırlatılan raporu hatırlatmış ancak ayrıntı vermemişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.