Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nuray Mert ile Soru-Cevap (40): “Altılı masanın diğer aktörleri önce CHP’nin sonra da İYİ Parti’nin ağırlığını dikkate almalı”

“Nuray Mert ile Soru – Cevap” programında her hafta olduğu gibi Gökçe Çiçek Kösedağı sordu, Nuray Mert yanıtladı.

Bu haftanın gündemi şöyle:

  • İmamoğlu’nun fotoğrafında yer alan kişiler neyi temsil ediyor?
  • Muhalefet seçmeni tepkisinde haklı mı?
  • CHP’nin altılı masadaki pozisyonu ne?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Karadeniz gezisinde Nagehan Alçı ve Ertuğrul Özkök’ün de aralarında bulunduğu bir grup gazeteciyle çektirdiği fotoğrafla ilgili tartışma hâlâ devam ediyor. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarının 50. yılı nedeniyle cuma günü İBB ile Deniz Gezmiş Bağımsızlık ve Özgürlük Vakfı tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan İmamoğlu, fotoğrafla ilgili tartışmaya şöyle yanıt vermiş ve “Başkalarının değirmenine su taşıdıklarının farkında olmayanlar da olabilir bunun içerisinde, farkında olup yapanlar da olabilir. Ama bu kardeşiniz için vız gelir tırıs gider. Hiç umurumda değil” demişti. İmamoğlu, cuma sabahı ise fide dağıtımı için düzenlenen törende fotoğraf tartışmasıyla ilgili tekrar konuştu. “Vız gelir tırıs gider” sözlerinin tepki çekmesi üzerine açıklama yapan İmamoğlu özür diledi. 

Nuray Mert fotoğrafın kendisinde uyandırdığı ilk hissin geçmişin yeniden tekrarlanması olduğunu belirterek değişen tek aktörün İmamoğlu, diğerlerinin ise aynı olduğu izlenimine kapıldığını söyledi:

“Ekrem İmamoğlu adeta Tayyip Erdoğan’ın yerine geçecek aday. Ertuğrul Bey sağ olsun iktidara yakın olmayı sever ama bu iktidarla başı hoş olmadı. Şimdi tekrar yeni iktidarla yakın pozisyon kurmaya çalışan biri. Başbakanken Erdoğan’ın sözcüsü olan Akif Beki yeni iktidarda da kaybettiği pozisyona gelmeyi düşünüyor olmalı. Nagehan Alçı da bir başka iktidar seven arkadaşımız. Herhalde bu gemi su almaya başladı diye düşünüp pozisyon almış gibi.” 

Nuray Mert muhalefet seçmeninin İmamoğlu’na yönelik tepkisini haklı bulduğunun altını çizdi. Mert’e göre uzlaşmacılığın İmamoğlu’nun çizmeye çalıştığı portre ile ilgisi yok. Fotoğraf verilen kişilerin toplumda kimseyi temsil etmediğini belirten Mert şöyle devam etti: 

“Bu arkadaşlar toplumun hangi kesimini temsil ediyor? İktidar partisini desteklemiş, onun üzerinden de pozisyon elde etmiş insanlar. Yeni dönemde de yeni pozisyonlar almaya çalışıyorlar.”

Nuray Mert İmamoğlu’nun sürekli seçim provası yaptığını belirtti ve bunu itici bulduğunu da sözlerine ekledi. Mert bunun muhalefete zarar vereceğini söyledi. 

Nuray Mert altılı masada Cumhuriyet Halk Partisi’nin yerini ise şöyle yorumladı: 

“Altılı masada demokrasi açısından güzel bir uzlaşma var. Ama diğer partiler CHP’nin ağırlığını dikkate almalı. Muhafazakâr camiada CHP’ye hiç oy vermeyecek insanların olması, CHP’ye kusurlu parti gözüyle bakmalarını gerektirmiyor. CHP ve İYİ Parti’nin ağırlığı çok açık. Diğerlerinin sembolik anlamları var. Altılı masanın tüm meşruiyetini muhafazakâr partilerden aldığını söylemek yanlış.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.