Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlk Türk uzay yolcusu aranıyor: Sizler için başvuru yaptık

Kurgu: Hasan Teoman Bingöl

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Mayıs’ta Milli Uzay Programı kapsamında uzaya 2023 yılında ilk Türk uzay yolcusunun gönderileceğini açıkladı. Türkiye’nin ilk uzay yolcusunu belirleyecek başvuruyu Medyascope sizin için yaptı.

Video: İlk Türk uzay yolcusu aranıyor: Sizler için başvuru yaptık

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen pazartesi günkü (23 Mayıs) kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada Türkiye’nin Milli Uzay Programı kapsamında ilk insanlı uzay görevini başlatacaklarını duyurdu. Erdoğan, 45 yaşından küçük tüm Türk vatandaşlarının bu görev için başvurabileceğini söylerken “Türkiye için uzay yarışında yer almak lüks değil mecburiyettir” dedi.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çalışma fırsatı yakalayacak uzay yolcusunun belirlenmesi için son başvuru tarihinin 23 Haziran olduğu ve başvuruların uzaya.gov.tr internet sitesinden yapılacağı belirtildi.

Sitede başvuruda aranan şartlar sıralanıyor. Şartlar arasında şunlar var:

  • 1977 yılından sonra doğmak,
  • Mühendislik, Tıp, Fen Bilimleri, Temel Bilimler veya bu alanlardaki eğitim fakültelerinden birini bitirmiş olmak,
  • Çok iyi derecede İngilizce bilmek,
  • Uzuv kaybı, nakil, protez, tansiyon, diyabet, panik bozukluk, anksiyete bozuklukları veya epilepsi gibi sağlık sorunları yaşamamış olmak.

Hazırlıklar bir buçuk sene önce başladı

Türkiye Uzay Ajansı Uzay Bilimleri Dairesi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük, Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevi hakkında Medyascope’a konuştu. Küçük, “Bu görevin bir de bir bilim misyonu olacak. Bunun hazırlıklarına bir buçuk sene öncesinde başlamıştık. Biz TÜBİTAK Uzay’la birlikte onların altyapısını kullanarak astronot seçimini yapacağız sadece. Sonuçta Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya veya Çin bu işin taşıma işlemini gerçekleştirecek. Onlardan biriyle -hangisi olduğunu bilmiyorum- bu işlem gerçekleştirilecek” dedi.

Küçük, “Uluslararası Uzay İstasyonu’na götürülecek astronotun eğitimi için gerekli altyapı, gerekli şartlar artı Uluslararası Uzay İstasyonu’nun kapasitesi ve burada görevli insanın hangi şartlarda ve sağlık koşullarında olması gerektiği zaten belli. Bu taşıma işini yapacak olan şirketin ve öncesinde verilecek eğitimin nasıl olacağı da belli” diye konuştu.

Sitede ilk Türk uzay yolcusu olabilmek için başvuru yapılıyor. Medyascope olarak sizler için bu başvuruyu yapıp uzaya gidecek ilk Türk vatandaşının izleyeceği adımları takip ettik.

Başvuru süreci nasıl işliyor?

Yoğun ilgiden dolayı zaman zaman erişim sorunları yaşanan sitenin ana sayfasında son başvuru tarihi, başvuru şartları ve başvur adlı kısım yer alıyor. Başvuru ekranına girmek için ad, soy ad, T.C. kimlik numarası ve baba adı bilgilerinin doğrulanmasının ardından kaydolup parola belirleniyor. Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra “Kullanıcı Girişi” kısmından alınan parola ve T.C. kimlik numarasıyla başvuru ekranına giriş yapılabiliyor.

Başvurular uzayabasvuru.tubitak.gov.tr sitesinden takip ediliyor. Telefon, mail ve öğrenim durumu doğrulamaları yapıldıktan sonra başvuru tamamlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.