Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (10 Haziran – 16 Haziran): Sizin için seçtiklerimiz

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Derleyen: Edanur Tanış & Tuğbanur Toprak

Her hafta vizyona onlarca film girerken siz de ne izleyeceğinize karar vermekte zorlanıyor musunuz? Bu hafta sizin için çevrimiçi film platformlarından dizi ve filmler seçtik, sinema dünyasındaki gelişmeleri derledik.

Vizyondaki filmler

  • Netflix Türkiye – Peaky Blinders

Yapımcılığını BBC’nin üstlendiği “Peaky Blinders”, adını 19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın başlarına kadar İngiltere’nin Birmingham şehrinde hüküm süren bir sokak çetesinden alıyor. Dizi, Netflix Türkiye’nin haziran ayı takviminde en çok heyecan uyandıran yapımlardan birisi olsa da yeni sezonunun ardından ekranlara veda etmeye hazırlanıyor.

Seyircilerini 1920’li yılların İngiltere’sinde bir zaman yolculuğuna çıkaran dizi izleyicileri, I. Dünya Savaşı’nın ardından Birmingham kentinin yeraltı dünyasını kontrol eden Shelby ailesinin hikâyesine davet ediyor.

Siz de yönetmenliğini Steven Knight’ın üstlendiği ve Tom Hardy, Cillian Murphy, Paul Anderson, Joe Cole, Annabelle Wallis, Sam Neill, Finn Cole gibi isimlerin rol aldığı “Peaky Blinders”ın yeni sezonunu heyecanla bekleyenlerdenseniz dizi bu ay Netflix Türkiye’de yayında. Şimdiden keyifli seyirler.

  • MUBI Türkiye – Hizmetçi

Yönetmen Martin Scorsese’nin kurduğu The Film Foundation, “World Cinema Project” kapsamında restore edilmiş filmleri, yenilenmiş kopyalarıyla MUBI platformu üzerinden sinemaseverlerle buluşturuyor. Yönetmenliğini Kim Ki-young’un üstlendiği 1960 yapımı “Hizmetçi” de bu yapımlar arasında.

Güney Kore sinemasının klasikleri arasında görülen “Hizmetçi”, sınıflar arası çatışma ve ev içi ilişkileri konu ediniyor. Oscar ödüllü “Parazit” filminin yönetmeni Bong Joon-ho’nun ilham kaynakları arasında gösterdiği film sadece MUBI’de. Filmi merak ettiyseniz fragmanına buradan ulaşabilirsiniz.

  • Disney Plus, 14 Haziran’da Türkiye’de yayın hayatına başlıyor

The Walt Disney Company, 2019 yılının Kasım ayında Disney Plus (Disney+) platformunu kurarak, orijinal içeriklerini buradan yayınlama kararı almıştı.

Bugüne kadar Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Avrupa gibi farklı coğrafyalarda yayın yapan Disney Plus, Türkiye pazarına henüz giriş yapmamıştı. 2022’nin ilk aylarında The Walt Disney Company, Disney Plus’ın 2022 yazında aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 42 ülkede yayına başlayacağını duyurdu.

Duyurunun ardından bünyesinde Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic ve 21st Century Fox gibi markaları barındıran platformu heyecanlı bekleyiş başlamıştı. Bekleyiş sona erdi, Disney Plus 14 Haziran’da Türkiye’de yayın hayatına başlıyor. Platformun indirimli üyelik imkanı için internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

  • Addams Ailesi’nin yeni dizisine ilk bakış

Addams Ailesi’nin gotik hikayesi Tim Burton yönetmenliğinde sinemaya geri dönüyor. Netflix’te yayınlanması planlanan Addams Ailesi’nin yeni dizisi “Wednesday Addams”ın ilk tanıtımı yayınlandı.

  • “Joker” devam ediyor

Uzun zamandır “Joker”ın devam filmi için yönetmen Todd Phillips’in, film yapım şirketi Warner Bros ile anlaşmaya “oldukça yakın” olduğu duyumları etrafta dolaşıyordu.

Todd Phillips’in Instagram gönderisinde yaptığı paylaşım haberleri doğruladı. Gönderide, devam filminin adının “Joker: Folie à Deux” (İki Kişilik Delilik) olacağı duyuruldu.

  • Top Gun: Maverick filmine dava

80’li yılların klasikleri arasında yer alan macera filmi Top Gun’ın, uzun yıllardır beklenen devam filmi “Top Gun: Maverick” 27 Mayıs 2022’de vizyona girdi.

Filmde, Amerika Birleşik Devletleri’nde ordunun üst düzey pilotlarının yeni bir göreve hazırlanmasını izliyoruz. Koronavirüs salgını nedeniyle gösterimi iki kez erteledikten sonra vizyona giren “Top Gun: Maverick” filminin yapımcısı Paramount Pictures’a telif hakkı ihlali gerekçesiyle dava açıldı.

1986 yapımı Top Gun’a ilham veren İsrailli yazar Ehud Yonay’ın ailesi, 6 Haziran günü Amerika Birleşik Devletleri’nin Los Angeles Federal Mahkemesi’nde açtıkları davanın dilekçesinde, ilk film için alınan sürenin geçerliliğinin dolduğunu ve yeniden bir telif hakkı alınmadığını belirtti.

Paramount Pictures ise iddiaların doğru olmadığını belirtti ve davaya itiraz edeceklerini açıkladı.

Kaynak: BBC

Gösterimdeki oyunlar

Yaz havaları kendini iyice hissettirmeye başlarken yavaş yavaş tiyatro sezonunun sonuna doğru geliyoruz. Türkiye’de üretilmesi her ne kadar çok zor olsa da sezon boyunca her hafta pek çok oyun prömiyer yapıyor. Sizin için sezon kapanmadan önce izleyebileceğiniz bir açık hava oyunu, bir dans performansı ve bir müzik festivali seçtik. Şimdiden iyi seyirler! Giderseniz, düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.

  • Evvel Bahar İçinde


Akbank Sanat Dans Atölyesi, “Dans Hep Var” performansları kapsamında Sakıp Sabancı Müzesi’nde düzenlenen “David Hockney: Baharın Gelişi, Normandiya, 2020” sergisinden ilhamla 15 dakikalık bir dans performansı düzenliyor. 15 Haziran Çarşamba günü saat 15:30 ve 17:30’da düzenlenecek bu performanslara katılım ücretsiz.

Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras’ta düzenlenecek bu performans ilginizi çektiyse, gitmişken İngiliz sanatçı David Hockney’nin “Baharın Gelişi, Normandiya, 2020” adlı kişisel sergisini de ziyaret edebilirsiniz. Bu sergi aracılığıyla, sanatçının eserleri ilk kez Türkiye’de.

“Baharın Gelişi, Normandiya, 2020”, sanatçının koronavirüs salgınının ilk döneminde kaldığı Fransa’nın Normandiya bölgesinde bulunan evinde, iPad ile yaptığı ve baharın gelişini konu edinen resimlerinden bir araya geliyor

Müze, her salı ücretsiz ziyaret edilebiliyor ancak diğer günlerde sergiyi ve müzeyi gezmek için bilet almak gerekiyor. Sergi, 29 Temmuz’a kadar ziyarete açık.

Yer: İstanbul-Sarıyer, Sakıp Sabancı Müzesi (SSM)

  • İstanbul Müzik Festivali


İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği ilk festival olan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl 50. yaşını kutluyor. 6 Haziran’da Beyoğlu’nda bulunan Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) törenle başlayan festival, üç hafta boyunca şehrin farklı noktalarında devam edecek.

İçinden İKSV’nin düzenlediği diğer festival ve etkinliklerin de çıktığı ana festival olan İstanbul Müzik Festivali’nin hikayesini, festival direktörü Efruz Çakırkaya’dan dinledik:

https://www.youtube.com/watch?v=F5rlwDIIsmo

  • İki Efendinin Uşağı


İtalyan mizah ve tiyatro yazarı Carlo Goldoni’nin yazdığı “İki Efendinin Uşağı”, Aslı Öngören’in yönetmenliğiyle sahnede.

Oyunda, Pantolone’nin kızı Dottore’yle oğlu Slvio ile evlendirmeye karar vermesiyle başlarına gelen hikayeyi izliyoruz. Pantolone, çift için evinde bir tören düzenlemeyi planlar fakat hiç beklemedikleri bir anda Pantolone’nin kızını evlendirme sözünü verdiği ve öldüğünü sandıkları Federico Rasponi çıkagelir. Böylece işler karışır.

“İki Efendinin Uşağı”, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları’nın “Açık Hava Yaz Oyunları” programı kapsamında 15-16 Haziran’da sahnede.

Yer: İstanbul – Şişli, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu
Bilet fiyatı: Kategorilere göre değişmektedir.
Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Sergiler

Bu hafta sonu sergi gezeyim derseniz sizin için birbirinden farklı işlerin bulunduğu, ilginç malzemelerin kullanıldığı ve çarpıcı temaların işlendiği yeni açılan sergileri derledik. Şimdiden iyi eğlenceler!

  • Tanıdık/Tuhaf

Feminist ve kuir sanata odaklanan bir sanat alanı Koli Art Space, sanatçı Zeynep Gönen’in İstanbul’daki ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Sanatçının “Tanıdık/Tuhaf” başlıklı, doğal malzemeler ile insan yapımı malzemeler arasındaki ilişkiselliği incelediği sergisi cumartesi günü (11 Haziran) kapılarını açıyor.

Değişken form ve izlerin gündelik hayatta görmezden geldiğimiz ya da göz ardı ettiğimiz tanıdık detayları tuhaf yönleriyle ele alındığı “Tanıdık/Tuhaf”, 4 Temmuz’a kadar ziyarete açık kalacak. Sergi kapsamında 25 Haziran Cumartesi saat 16:00’da sanatçının katılımıyla bir konuşma düzenlenecek.

Galeri çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri saat 13:00 ile 18:00 arasında ücretsiz gezilebiliyor.

Yer: İstanbul-Kadıköy, Koli Art Space

  • Ateşin Gölgesi Yoktur


Sanatçı Mehmet Öğüt’ün eski ve yeni dönem işlerini bir araya getiren solo sergisi “Ateşin Gölgesi Yoktur”, 13 Mayıs’ta Vision Art Platform’da ziyarete açıldı. Küratörlüğünü Ezgi Bakçay’ın üstlendiği sergi, “ateşle birlikte düşünmeye” odaklanıyor.
Dilerseniz sergiyi, 28 Haziran’a kadar Vision Art Platform Akaretler No:35’te ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Haftaya görüşene dek hoşça kalın!

Bizimle iletişime geçin: Bültenimizde yer almasını istediğiniz sergi, oyun ve filmleriniz için edanurtanis@medyascope.tv adresinden bize ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.