Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tekfen Filarmoni Efes Antik Kenti’nde

Tekfen Holding’in kurucu ortaklarından Ali Nihat Gökyiğit tarafından 1992 yılında Karadeniz Oda Orkestrası adıyla kurulan Tekfen Filarmoni, 35. Uluslararası İzmir Festivali kapsamında, Efes Antik Kenti Celsus Kütüphanesi’nde ödüllü genç piyanist Can Çakmur ile birlikte çaldı.

Daimi şef ve sanat direktörü Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni, 2021’de ICMA’nın (Uluslararası Klasik Müzik Birliği) yılın en iyi genç sanatçısı ilan ettiği Can Çakmur ile birlikte Celsus Kütüphanesi’nin muhteşem atmosferinde klasik müzik severlerle buluştu. 

Efes Antik Kenti’nin en görkemli yapılarından biri olan ve antik çağın en büyük üçüncü kitaplığı olma özelliği taşıyan Celsus Kütüphanesi’nde geçen perşembe akşamı (9 Haziran) gerçekleştirilen konserde, Ferit Tüzün’ün Münih Filarmoni Orkestrası’nın siparişi üzerine 1957 yılında bestelediği ve günümüzde “Nasreddin Hoca” olarak bilinen eseri “Humoresque”, bir kez daha hayat buldu. Uluslararası İskoç Piyano Yarışması ve ardından Hamamatsu Uluslararası Piyano Yarışması’nı kazandıktan sonra dünyanın önemli genç piyanistleri arasında kendine yer edinen Can Çakmur ise Tekfen Filarmoni ile birlikte Çaykovski’nin 1 No’lu Piyano Konçertosu’nu seslendirdi.

Tekfen Vakfı Genel Müdürü Dori Kiss Kalafat

“30 yıldır yaşattığımız Tekfen Filarmoni, bugün geldiği noktada ülkenin sayılı özel sanat kurumlarından biri haline geldi”

Tekfen Vakfı’nın çok yönlü çalışmaları arasında kültür-sanat alanında Tekfen Filarmoni ile öne çıktığına dikkat çeken Tekfen Vakfı Genel Müdürü Dori Kiss Kalafat, “1992 yılından bu yana, 30 yıldır yaşattığımız Tekfen Filarmoni, bugün geldiği noktada ülkenin sayılı özel sanat kurumlarından biri haline geldi. Orkestramızın son yıllarda gösterdiği müthiş gelişiminin neticesinde, bugün en iyi şekilde yetişmiş Türk müzisyenlerimiz için çok önemli bir çekim noktası haline gelmesi bizim için hem büyük bir motivasyon kaynağı hem de artan bir sorumluluk. Tekfen Filarmoni olarak geleceğe yönelik çıtamızı yükseltmekle beraber, Anadolu’nun müzikal değerlerine de sahip çıkarak geleneksel seslerimize, Türk bestecilerine konser programlarımızda yer vermeye devam ediyoruz. Rahlelerimizi çok iyi yetişmiş, yetkin genç müzisyenlerin doldurması, bizim için ayrı bir gurur vesilesidir” dedi.

Tekfen Filarmoni

1992 yılında Karadeniz bölgesinde yer alan 11 ülkeden sanatçının katılımıyla bir oda orkestrası olarak kurulan, daha sonra Hazar Denizi ve Doğu Akdeniz ülkelerinin de dahil edilmesiyle 23 ülkenin müzisyenlerini bir araya getiren Tekfen Filarmoni, 2019-2022 yılları arasında İstanbul Müzik Festivali’nin “Açılış Konseri Orkestrası” oldu.

Tekfen Vakfı, uluslararası düzeyde orkestra müzisyeni yetiştirmeyi amaçlayan müzik bursu ile her sene beş öğrenciye, yurtdışı lisans eğitimi için kişi başına 7 bin 500 euro burs sağlıyor.

Tekfen Filarmoni, klasik müziği erken yaşta sevdirmek amacıyla “Tekfen Filar-mini” adıyla çocuklara yönelik konserler de veriyor,

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.