Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üniversite öğrencileri ulaşım ücretleri nedeniyle memleketine dönemiyor: “Eve dönmek için bilet paramız kalmıyor, bu yüzden okulu bırakmayı düşünen arkadaşım var”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin mayıs ayında 144 milyar TL bütçe fazlası verildiğini duyurmasından sonra CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, final sınavları biten öğrencilerin ulaşım masraflarından dolayı ailelerinin yanına dönmekte zorlandığını belirterek “Bütçe fazla verdiyse üniversitelilere ulaşım desteği yapın” çağrısında bulundu. Bilet fiyatları yüzünden ailelerinin yanına dönemeyen üniversite öğrencileri, Medyascope’a konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, hazinenin mayıs ayında 144 milyar TL bütçe fazlası verdiğini açıklamasının ardından CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’den “Bütçe fazla verdiyse üniversitelilere ulaşım desteği yapın” çağrısı geldi.

Üniversitelerinde final sınavları biten öğrencilerin, ailelerinin yanlarına dönmek için otobüs bileti alacak paralarının olmadığını belirten Aytekin, şöyle konuştu:

“Artan mazot fiyatları, şehirlerarası taşıma yapan otobüs firmalarının fiyatlara zam yapmasına sebep oldu. Bunun sonucunda ise ulaşım sektörü büyük bir krize girdi ve son olarak bu krizden üniversiteli arkadaşlarımız mağdur oldu. Sınavı biten öğrenci evine nasıl gideceğini düşünürken Bakan Nebati, bütçe fazla verdi diyor. Madem öyle, tüm üniversite öğrencilerinin hesaplarına bir seferlik de olsa ulaşım desteği yatırılsın, üniversiteliler de evlerine rahat rahat gitsin.”

“Çevremde, bu sorunlardan kaynaklı okulu bırakmayı düşünen öğrenciler bile var”

Celal Bayar Üniversitesi’nde yerel yönetimler bölümünde okuyan birinci sınıf öğrencisi, Balıkesir’de yaşayan ailesinin yanına ekonomik durumu yüzünden dönemediğini söyledi. Babasının inşaat işçisi ve annesinin ev hanımı olduğunu belirten öğrenci, ailesinin yanına dönememe nedenini şöyle açıkladı: “Biliyorsunuz inşaat işi bazen var bazen yok. Kışın neredeyse hiç yok. Bununla birlikte KYK kredisi alıyorum. 850 TL hiçbir şeye yetmiyor ancak almak zorundayım. Yurtta yediğimiz yemekler zamlanıyor, yurt ücretlerimiz zamlanıyor. Eve dönmek için bilet almaya paramız kalmıyor. Çevremdeki arkadaşlarım da aynı sorunu çekiyor. Bazıları, bu yüzden okulu bırakmayı bile düşünüyor.”

Çeri: “Sadece şehirlerarası ulaşımda değil, ilçelerarası ulaşımda da zorluk çekiyoruz”

Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Ulaş Çeri de İstanbul’da yaşayan ailesinin yanına dönerken bilet fiyatları yüzünden birçok kez zorlandığını dile getirdi. Sadece şehirlerarası ulaşımda değil, ilçelerarası ulaşımda da zorlanan arkadaşlarının olduğunu belirten Çeri, bir arkadaşının yaşadığı sorunları şu sözlerle anlattı:

“Ailesi Balıkesir merkezde yaşayan bir arkadaşım var. Yüksekokul, merkeze uzak olduğundan yüksekokulun civarlarında yaşıyor. Babası bir kaza geçirdiğinden çalışamıyor ve sadece annesinin maaşıyla geçiniyorlar. Balıkesir merkeze dönerken bile çok zorlandığını hatta bazen eve birkaç gün geç döndüğünü biliyorum.”

Üç yıl önce 70 TL olan bilet şimdi 300-500 TL arasında değişiyor

Balıkesir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde eğitim gören dördüncü sınıf öğrencisi Kemal Arda Kara da ailesinin Adana’da yaşadığını ve sınavları bitmesine rağmen eve dönmek için bilet almaya imkanının olmadığını söyledi. 

Kara, üç yıl önce evine dönmek için aldığı biletin 66 TL olduğunu, 2022 Şubat’ta evine giderken ise bilet almak için 200 TL ödediğini söyledi. Kara, şimdiki bilet fiyatlarının 300 ile 500 TL arasında değiştiğini de sözlerine ekledi.

Kara: “Biz evlerimize nasıl döneceğimizi düşünüyoruz”

Aynı zamanda CHP Balıkesir Üniversitesi Komisyon Başkanı olan Kara, üniversitesindeki birçok arkadaşının da evlerine dönmekte sorun yaşadığını belirtti. Final sınavlarına çalışırken çevresindeki arkadaşlarının “nasıl eve döneceklerini” düşündüklerini belirten Kara, öğrencilerin yaşadığı sorunları “Burada Hataylı, Trabzonlu arkadaşlarımız var mesela, evlerine dönemiyorlar. Ailelerinden ellerine para gelmesini bekliyorlar. Aileleri de memleketlerinde geçim sıkıntısı yaşadığı için burada da öğrenciler geçim sıkıntısı yaşıyor. Dolayısıyla evlerine dönerken de sorun yaşıyorlar” diyerek aktardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.