Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Z Kuşağı Tartışıyor (32): Gençler Onur Yürüyüşü’nde yaşananları ve ABD’deki kürtaj kararını değerlendiriyor

Z Kuşağı Tartışıyor‘da bu hafta, 3H Program & Kurumsal İlişkiler Direktörü Salpi Özgür, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Burak Siperli ve Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Aybike Boyacıoğlu, Onur Yürüyüşü sırasında yaşananları, İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun cenaze törenini ve ABD’de kürtajın anayasal bir hak olmaktan çıkarılmasını konuştu.

“İktidarın söylemleri şiddeti körüklüyor”

373 kişinin gözaltına alındığı İstanbul’daki Onur Yürüyüşü hakkında konuşan Burak Siperli, iktidarın LGBTİ+’lar hakkındaki tutumunun bu yürüyüşlerdeki polis müdahalesinin seviyesini artırdığını söyledi. Siperli, 373 gözaltı olmasına rağmen muhalefet partilerinin olay hakkında açıklama yapmamasını da hayal kırıklığı olarak nitelendirdi. Yalnızca toplu halde gökkuşağı bayraklarıyla yürüdükleri için gözaltına alınan arkadaşlarına dikkat çeken Salpi Özgür, “Ortada ciddi anlamda yalnız bırakılan bir kitle var ve muhalefetin bu kitleye muhafazakârları korkutmamak için sahip çıkmadıklarını düşünüyorum ama bir kitleyi korkutmamak bazen başka bir kitlenin haklarını hiçe saymaya yol açabiliyor” dedi. Anayasanın 34. maddesini hatırlatan Aybike Boyacıoğlu ise bu maddeye aykırı hareket edildiğinin artık vurgulanması gerektiğini belirtti.

“Kürtaj kararı kültür savaşlarının en bariz göstergelerinden biri”

ABD’de kürtajın anayasal hak olmaktan çıkarılması hakkında Salpi Özgür, salgın süresi boyunca özgürlükten bahseden Cumhuriyetçilerin bu karara sevinmelerinin tutarsız olduğunu dile getirirken kürtajın yerel bir hak değil federal düzeyde bir hak olması gerektiğini vurguladı. Kürtajı etik olarak desteklememek ile kürtajı devletin yasaklamasını istemek arasındaki farkın altını çizen Salpi Özgür, “Kürtajı desteklemeyebilirsiniz ancak bir kadının kürtaja erişme hakkı bir insan hakkıdır. Cumhuriyetçiler kadınların kürtaj yasak olsa bile kürtaja sağlıksız olarak erişebileceklerinin farkındalar ama kadınların bedel ödemesini istiyorlar” diye konuştu. Uganda ve Tanzanya gibi ülkelerde kürtaj yasağı olmasına rağmen her sene 300 bine yakın kürtaj yapıldığına dikkat çeken Aybike Boyacıoğlu ise bu operasyonların yaklaşık yüzde 25’inin kürtaj yaptıran kadına zarar ile sonuçlandığının belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.