Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altılı masada geçiş dönemi tartışması: Süre kısa olursa cumhurbaşkanı adayı parti liderlerinden biri olmayabilir

Altılı masanın beşinci toplantısı 3 Temmuz Pazar günü İYİ Parti’nin ev sahipliğinde yapılacak. Medyascope’a konuşan siyasi parti yetkilileri, adayı konuşmak için hâlâ erken olduğunu ancak geçiş döneminin kısa tutulması halinde cumhurbaşkanı adayının masadan çıkma ihtimalinin azalacağını söyledi. Toplantılarda ayrıca üst düzey bürokratlar konusunda da kurum ve isim bazında çalışmalar yapıldığı belirtildi.

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, (SP) Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti (DP) genel başkanları pazar akşamı beşinci kez yemekli toplantıda bir araya gelecek. Medyascope’un konuştuğu üç siyasi partinin genel başkan yardımcıları, görüşmelerdeki mevcut durum ve önümüzdeki süreç hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Ortak açıklamada neler olacak?

Siyasi parti genel başkanları bir araya gelmeden önce görüşmeye ev sahipliği yapacak lider, diğer liderleri tek tek ziyaret ederek kendi gündemini iletiyor ve diğer isimlerden de gündem önerilerini talep ediyor. Medyascope’un edindiği bilgilere göre bu hafta çalışmalarının son aşamasına gelen seçim güvenliği ve geçiş sürecinin anayasal hazırlığı için kurulan komisyonların raporları değerlendirilecek ve bu raporlardan nasıl bir sonuca varılabileceği tartışılacak. Ayrıca gündemdeki diğer konular olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) geçen cuma (24 Haziran) aldığı kararlar ve mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez aday olma ihtimali konuşulacak.

Altı lider tarafından toplantı sonrası imzalanacak mutabakat metninde BDDK kararlarının mutlaka yer alacağı ve bu kararlarla sermaye kontrolü politikasının uygulandığı eleştirilerinde bulunulacağı öğrenildi. Bunun yanı sıra, komisyon çalışmaları hakkında da bazı maddeler metne eklenecek. Ancak Erdoğan’ın aday olup olamayacağı hakkında metne bir ibare eklenmesi beklenmiyor çünkü altı parti arasında bu konuda tam bir mutabakat yok.

Erdoğan’ın adayığı tartışması

Altı parti de Erdoğan’ın üçüncü kez aday olmasının hukuki olmadığı konusunda hemfikir. Ancak partilerin yaklaşımı arasında farklılıklar var. Medyascope’a konuşan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı, “Bunu not alırız ancak itiraz konusu yapmayız” derken partisinin tutumunu şu sözlerle detaylandırdı:

“Anayasa değişikliği yapıldığında farklı makamların seçimleri için ibareler yazılmıştı. Hâkimler ve Savcılar Kurulu’ndaki, Anayasa Mahkemesi’ndeki geçişlerin nasıl yapılacağı belirtildi ve bunlara ilişkin intikal hükümleri eklendi. Ancak cumhurbaşkanlığı seçimi için bu koyulmadı, dolayısıyla esas hükme bakmak lazım. Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu çok açık, en fazla iki dönem seçilebilir diyor. Ancak bunun üzerinden yeni bir mağduriyet ortaya çıkabilir. O yüzden bunu itiraz konusu yapmayız.”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin ise “aday olsun sırtını yere getirelim” anlayışına karşı olduklarını söyledi. Şahin, hukukun kimseye ayrıcalık tanımaması gerektiğini belirterek, “Hukuk devleti isek bu anlayışı kabul etmemeliyiz. Anayasa ve yasalar açık. Kimseye göre değişmemeli” dedi. 

Altılı masanın cumhurbaşkanı adayı

Altılı masanın cumhurbaşkanı adayının kim olacağı tartışmaları da gün geçtikçe artıyor. Medyascope’un konuştuğu parti yetkilileri bu konunun şimdiye kadar isim bazında gündeme gelmediği ve adayın taşıması gereken niteliklerin belirlendiğini aktardı. Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı, geçiş sürecinin planlanma şeklinin de üzerinde uzlaşılan ismi etkileyebileceği görüşünde. 

Eğer geçiş süreci bir buçuk-iki sene olarak planlanırsa adayın altılı masadaki liderlerden biri olma ihtimali düşecek. Eğer bu süre daha uzun planlanırsa ihtimal artacak. Gelecek Partisi yetkilisi, adayın altılı masadaki liderlerden biri olması halinde diğer beş liderin de potansiyel cumhurbaşkanı yardımcısı olacağına dikkat çekti.

Kadro hazır olmalı

Siyasi partilerin üzerinde uzlaştığı bir başka konu ise cumhurbaşkanı adayı belirlenirken ülkeyi yönetecek kadronun da kamuoyu ile paylaşılması. DP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, konu hakkındaki düşüncelerini şöyle dile getirdi:

“Cumhurbaşkanı adayı belirlenirken yardımcıların, bakanların, hatta örneğin Merkez Bankası başkanı gibi önemli bürokratların kim olacağının da açıklanması lazım. Topluma, ‘bu kadro bizi iyi yönetir’ anlayışının benimsetilmesi lazım.”

Parti yöneticileri, ağustos ayında Saadet Partisi’nde yapılacak son toplantının ardından yeni turların başlayacağını ve büyük ihtimalle altı lider arasındaki görüşmelerin seçime kadar devam edeceğini aktardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.