Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

​​Güne Başlarken (12 Temmuz 2022): Bayramın son günü

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Janset Atacan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 28 derece olacak. Ankara’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 29 derece olacak. İzmir’de hava rüzgarlı, 32 derece; Antalya’da hava az bulutlu, 35 derece; Diyarbakır’da hava sıcak, 39 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün çeşitli ülkelerin liderleriyle diplomatik temaslarda bulundu.

Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz El Suud ile telefonda görüştü. Görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı.

Erdoğan, aynı zamanda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Karadeniz’de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulmasına yönelik hususları telefonda görüştü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le de telefon görüşmesi yapan Erdoğan, Putin’e tahıl koridoru için harekete geçme zamanının geldiğini söyledi. 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Erdoğan, iki ülke arasındaki normalleşme sürecini konuştu. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 37 kuruş, euro kuru ise 17 lira 47 kuruştu. 

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 968 lira 69 kuruştu. 

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 11 Temmuz’u 106,59 dolarla kapattı.

Dünya gündemine bakalım.

Sri Lanka’da parlamento, ülkenin yeni cumhurbaşkanını 20 Temmuz’da belirleyecek.

İngiltere’de Boris Johnson’dan boşalan başbakanlık koltuğu için yarış başladı. Dışişleri Bakanı Liz Truss ve eski Sağlık Bakanı Sajid Javid, yarışa dahil oldu. Johnson’ın yerine gelecek kişi 5 Eylül’de açıklanacak. 

6 Ocak 2021’de ABD Başkanı Donald Trump’ın destekçilerinin başkanlık seçimlerinin sonuçlarını protesto etmek için Kongre binasını basmasına yönelik yürütülen soruşturmanın duruşması bugün de görülmeye devam edilecek. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası’nda heyecan, dün (11 Temmuz) oynanan karşılaşmalar ile devam etti. A Grubu’nda Avusturya Kuzey İrlanda’yı 2-0, İngiltere ise Norveç’i 8-0 mağlup etmeyi başardı. Avusturya’nın ardından Norveç’i de rahat geçen İngiltere, ikinci hafta sonunda topladığı altı puan ile çeyrek finale yükselmeyi garantiledi. 

Genç milli atlayıcılar, Bulgaristan’da düzenlenen Varna Diving Kupası’nda günü 13 madalyayla tamamladı. Türkiye Yüzme Federasyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, Varna kentinde devam eden organizasyonun sabah seansında 2 altın, 3 gümüş ve 1 bronz madalya kazanan milli sporcular, akşamki mücadelelerde ise 7 madalya elde etti.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.