Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlıkta şiddetin görülmeyenleri hemşireler: “Hastalarla 24 saat bir aradayız, sistemin sorunları sebebiyle hedef haline getiriliyoruz”

Saldırgan bir hasta yakını, Gebze Fatih Devlet Hastanesi’nde saldırdığı hemşirenin vücudunda kırık oluşmasına yol açmıştı. Hemşirelerin hastalarla 24 saat bir arada olduğunu hatırlatan Türk Hemşireler Derneği Kocaeli temsilcisi Muhsine Es, “Hemşirelerin maruz bırakıldığı şiddet maalesef görünür değil. Sağlık sisteminin sorunları sebebiyle hedef haline getiriliyoruz ” dedi.

Saldırgan hasta yakını Murat Ongun, geçen hafta Gebze Fatih Devlet Hastanesi acil servisinde çalışan hemşireye saldırarak kafatasında çökme ve kırıklara neden olmuştu. Sağlıkta şiddet katalog suçlar kapsamına alınmasına rağmen serbest bırakılan saldırgan, bugün (2 Ağustos) savcılık kararıyla yeniden gözaltına alındı. Türk Hemşireler Derneği (THD) Kocaeli temsilcisi Muhsine Es, saldırıyı Medyascope’a şöyle anlattı:

“112’nin hastaneye getirdiği hastanın tedavisi yapılıyor. Hasta yakınlarının şikayetleri üzerine doktor hastaya ve yakınlarına bilgi veriyor, gereken tedavinin yapıldığını ve hastanın durumuna ilişkin bir problem olmadığını söylüyorlar. Doktor uzaklaştıktan sonra hasta yakını hastanın bir problemi olduğunu söyleyerek tıbbi müdahale yapılması gerektiğine ilişkin şikayet etmeye başlayınca hemşire arkadaşımız gidip ‘Doktor bey size bilgi verdi, herhangi bir sorun yok hastamızın tedavisi yapıldı’ diyerek bilgi veriyor. Hasta yakınları ısrarcı olmaya başlayınca hemşire arkadaşımız doktorun söylediği şeyleri tekrarlıyor. Daha sonra hasta yakını meslektaşımıza kafa atıyor. Saldırı sonucu meslektaşımızın kafasında çöküntüler oluşuyor; burun kırığı var, yüzü ödemli, göz altları morarmış durumda. Şu an ödemden ötürü ameliyat planlanamıyor fakat önümüzdeki hafta için ameliyat planlandı.”

Yasa etkin uygulanmıyor

Hastane yöneticileri ile görüştükleri söyleyen Es, yöneticilerin de son derece üzgün olduğunu ve konuyla ilgili gereken yasal süreci takip ettikleri bilgisini verdi. Saldırganın serbest bırakıldığına dikkat çeken Es, “Ülkemizde bu tarz olayların önlenmesiyle ilgili daha ciddi yaptırımların olması gerekiyor. Şiddete ilişkin yasa çıktı fakat etkin uygulanmıyor. Türk Hemşireler Derneği olarak meslektaşlarımızın yanındayız ve her türlü hukuki desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

“24 saat hastaya eşlik etmemiz bizi şiddete açık hale getiriyor”

Hemşirelerin sağlık sistemindeki en kalabalık meslek grubu olduğunu ve 24 saat hastalarla bir arada olduklarını hatırlatan Es, hemşirelere yönelik şiddetin basına yansımadığına dikkat çekti. Hemşirelerin sadece hasta yakınları tarafından değil, yatan hastalar tarafından da şiddete maruz bırakıldığını söyleyen Es, “ Hemşirelerin 24 saat hastaya eşlik eden meslek grubu olması bizleri şiddete her an açık hale getiriyor. Saldırganların hizmet alırken maruz bıraktıkları saldırılar görünür oluyor fakat hastanede yatan hastalar ve yakınları tarafından saldırılara maruz bırakılıyoruz” diye konuştu ve şu örneği verdi:

“En yakınında olan hemşireye saldırıyor”

“Hastanın tedavisi yapılmıştır ağrısı geçmemiştir. Durumu mutlaka hekimlere bildirilmiş ve ilave tedaviler de uygulanmıştır fakat  hastalar ‘Neden ağrım geçmedi’ diye o an en yakınında olan hemşireye saldırıyor. Hemşireler çok ses çıkarmasa da maruz bırakıldığımız şiddet çok görünür olmasa da şiddete en fazla maruz bırakılan meslek gruplarından biriyiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler