Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (29 Ağustos 2022): Altılı masayı oluşturan partiler Peker’in iddiaları hakkında ayrı ayrı suç duyurusunda bulunacak

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu, sıcaklık 31 derece olacak. Ankara bulutlu 33 derece; İzmir bulutlu 33, Antalya bulutlu 31, Diyarbakır bulutlu 41 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Sedat Peker’in iddiaları Türkiye’nin gündeminde. “Deli Çavuş” adlı Twitter hesabında Sedat Peker, eski SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun, Marka Yatırım Holding’in sahibi Mine Tozlu Sineren’den sorunlarının çözümü için 12 milyon Türk Lirası rüşvet istediğini iddia etti.

Daha sonraki tweetlerinde Taşkesenlioğlu’nun üç gelir kapısı olduğunu anlatan Peker, “Birincisi SPK’da halka arz edilmiş şirketlerin sudan bahanelerle işlem görmesine yasak getiriyor ya da oynayan büyük oyunculara yasak getiriyor. Taşkesenlioğlu’nun ikinci gelir kapısı tüm bedelli şirketlerden yüzde 6 para almasıdır” diye yazdı. Peker, Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun 180 milyon dolarını villasında ve iki dairesindeki kasalarda sakladığını iddia etti. 

Bu arada Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Peker’in rüşvet iddialarını reddetti ve suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. SPK da Peker’in iddialarının ardından ismi konuşulan Mine Tozlu Sineren hakkında suç duyurusunda bulunacağını duyurdu. 

İddiaların odağındaki bir diğer isim olan Turkuvaz Medya Grubu Başkanvekili Serhat Albayrak’ın avukatı, haber ve iddialar ile ilgili hukuki ve cezai işlemlerin başlatıldığını duyurdu.

Sedat Peker iddialarıyla Türkiye’de konuşulurken, muhalefetten de tepkiler geldi. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Sedat Peker’in rüşvet iddialarına ilişkin “TBMM açılır açılmaz acil gündemle toplanarak siyasi ahlak, şeffaflık ve imar yasaları çıkarılmalı; ihale yasası yeniden düzenlenmelidir” açıklamasını paylaştı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Milletin parasını çalan herkes, benim için aynıdır demiştim. Bizden yana, onlardan yana tefeci yok, hepsi millet düşmanı. Borsada soyulan küçük yatırımcı da telafi edilecek” dedi.

Altılı masayı oluşturan siyasî partiler Peker’in iddiaları hakkında ayrı ayrı suç duyurusunda bulunacak.

CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, suç duyurusunda bulunmak için yedi sayfalık dilekçe hazırladı. Koç, Peker’in iddialarında adı geçen Ali Fuat Tașkesenlioğlu, AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu ve TOBB Üyesi Salih Orakcı hakkında “rüşvet, irtikap” suçunu işledikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulunacak.

Bugün saat 16:00’da Ruşen Çakır ve Ahmet Şık, Peker’in iddialarını konuşacak. Sizlerden de sorularınızı bekliyoruz.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 17 kuruş, euro kuru ise 18 lira 3 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 146 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 8 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 101,88 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

“Ankara ile Şam tekrar masaya oturur mu?” sorusu gündemdeyken Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan ile Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Ali Memlük’ün Moskova’da gizli bir görüşme yaptığı iddia edildi. Görüşmede taraflar arasındaki fikir ayrılıkları konuşuldu. Rusya’nın da iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmek için temaslarını hızlandırdığı belirtildi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yeni uzay aracı Artemis’i bugün uzaya gönderecek. SLS olarak bilinen uzay aracı, Orion adlı kapsülü Ay’ın yörüngesine taşıyacak. Uzay aracı bugün TSİ 15:33’te fırlatılacak. Kapsül ilk görevini 10 Ekim’de tamamlayacak.

Pakistan’da, haziran ayından beri etkili olan muson yağmurları nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı bin 61’e çıktı. Meydana gelen sel ve su baskınlarında 33 milyondan fazla insan etkilendi. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Spor Toto Süper Lig’in dördüncü haftasında Trabzonspor ile Galatasaray 0-0 berabere kaldı. Her iki takım da puanını yediye yükseltti. 

Türkiye A Milli Erkek Basketbol Takımı, Dünya Kupası Elemeleri ikinci tur ikinci maçında konuk ettiği Sırbistan’a karşı, 21 sayı geriden gelerek eşitliği yakalamasına rağmen, 79-72’lik skorla mağlup oldu.

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 14. ayağı Belçika Grand Prix’sinde, Red Bull takımının Hollandalı pilotu Max Verstappen birinci oldu. Sergio Perez, takım arkadaşı Verstappen’in 17,8 saniye arkasında ikinci sırayı aldı. “Pole pozisyonu”ndaki Sainz ise liderin 26,8 saniye gerisinde üçüncü oldu.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.