Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nu Halkbank’ın başına Ali Babacan mı getirdi? DEVA Partili İdris Şahin anlattı

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in Twitter hesabı üzerinden ortaya attığı iddiaların yankıları sürüyor. Peker’in iddialarının odağında yer alan bir önceki SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun siyasî ve bürokratik geçmişi hakkında da açıklamalar yapılırken Şubat 2014’te Halkbank Genel Müdürlüğü’ne getirilen Taşkesenlioğlu’nun kimlerin onayıyla bu göreve getirildiği tartışılıyor.

AKP’den ayrıldıktan sonra farklı partiler kuran, siyasete bu partilerde devam eden Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu, o dönem hükümette oldukça aktif görevde bulunuyorlardı. Ali Babacan ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak görev yaparken Ahmet Davutoğlu ise Dışişleri Bakanı’ydı. Medyascope’a konuşan (Demokrasi ve Atılım) DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, Taşkesenlioğlu’nun bir bürokrat olarak atandığını ve bu atama için oluşturulan ekip dahil pek çok kişinin bu atamayı makul bulduğunu ifade etti.

Bank Asya’dan ayrıldıktan sonra Vakıfbank’ta Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev alan Ali Fuat Taşkesenlioğlu, 17-25 Aralık operasyonlarının ardından dönemin Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan‘ın tutuklanması sonrası 7 Şubat 2014’te Halk Bankası Yönetim Kurulu Üyesi yapıldı ve aynı gün Genel Müdür oldu. Süleyman Aslan ise 14 Şubat 2014’te cezaevinde 56 gün kaldıktan sonra tahliye edildi. Ali Babacan’ın herhangi bir mülakata girmediğini ancak atama için araştırma yapacak yetkili ekibin oluşturulmasında rol aldığını belirten Şahin, süreci şöyle anlattı:

“Liyakatli bir atamaydı”

“Ali Babacan’ın tek başına onayladığı bir atama değildi. O dönem bakanlık ve BDDK içinden yetkili bir ekip kuruldu. Ali Fuat Taşkesenlioğlu Bank Asya’dan FETÖ’cüler tarafından uzaklaştırılmıştı. Aynı durumda başka kişiler de vardı. 2013 sonunda Süleyman Aslan tutuklanınca yerine birinin getirilmesi için oluşturulan ekibe Ali Bey yetki verdi. O ekip de Taşkesenlioğlu’nu göreve uygun buldu. BDDK’nın da onayı vardı. O dönem için liyakatli bir atamaydı.”

Taşkesenlioğlu ailesinin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın olduğunu da belirten İdris Şahin, Zehra Taşkesenlioğlu’nun 2015’te milletvekili yapıldığını da hatırlattı.

“Bizim kulağımıza da geliyordu”

Ali Fuat Taşkesenlioğlu, 17 Nisan 2018 ile 17 Nisan 2022 arasında SPK Başkanı olarak görev yaptı. Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarını da değerlendiren Şahin, Taşkesenlioğlu’nun SPK Başkanı olduğu dönemdeki uygulamalar için ise, “Bazı usulsüzlükler olduğu bizim kulağımıza da geliyordu ancak belgeleri görmeden kesin bir şey söyleyemezdik” dedi.

Davutoğlu da açıklama yapacak

Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun kardeşi AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, 7 Haziran 2015 seçimlerinde Erzurum’da üçüncü sıradan milletvekili adayı olarak gösterilmişti. O dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’ydu. Şu an Gelecek Partisi Genel Başkanlığını yürüten Davutoğlu, yarın saat 11:00’de son bir yılda yaşanan yolsuzluk iddiaları hakkında parti olarak toplanacaklarını ve toplantının açılışında yaşanan süreç hakkında açıklamalarda bulunacağını duyurdu. Saat 13:30’da ise Davutoğlu ve ekibinin Ankara adliyesine giderek savcılığa suç duyurusunda bulunması bekleniyor.

Ne olmuştu?

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, bir önceki SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun organize ettiği bir rüşvet ağından bahsetmişti. Peker, Taşkesenlioğlu’nun kardeşi AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun rüşvete aracılık ettiğini, Cumhurbaşkanı danışmanı Serkan Taranoğlu’nun ise bir danışmanlık şirketi aracılığıyla rüşvetten komisyon aldığını öne sürmüştü. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.