Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (5 Eylül 2022): Enflasyon rakamları açıklanıyor

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Janset Atacan Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul gök gürültülü sağanak yağışlı 26 derece olacak. Ankara parçalı bulutlu 28 derece; İzmir az bulutlu 32, Antalya parçalı bulutlu 32, Diyarbakır sıcak 40 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Samsun’da TEKNOFEST 2022’ye katıldı. Erdoğan burada gerçekleştirdiği konuşmasında “Ey Yunan, tarihe bak, tarihe dön, çok daha fazla ileri gidersen bunun bedeli ağır olur. Yunanistan’a tek cümlemiz var, İzmir’i unutma. Adaları işgal etmeniz falan bizi bağlamaz. Vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Hani diyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz” dedi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransız mevkidaşı Catherine Colonna’yla görüşecek.

TÜİK, bugün ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 78 kuruş, euro kuru ise 18 lira 11 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 22 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 712 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 93,02 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Enerji sektörü İtalya’nın Milan şehrinde bir araya geliyor. Almanya, Rusya’nın doğalgaz akışını kesmesinin ardından enflasyona karşı en az 65 milyar euroyu devreye sokacağını açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky de Avrupa’yı zor bir kışın beklediğini söyledi.

Rishi Sunak ve Liz Truss arasındaki yarış son buluyor. İngiltere yeni başbakanını belirliyor. Lübnan’da da seçim yarışı var. Halk ülkenin bir sonraki cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gidiyor. Rusya da bu hafta bölgesel ve yerel seçimlere ev sahipliği yapacak.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Beşiktaş, Spor Toto Süper Lig’in 5. haftasında konuk olduğu MKE Ankaragücü’nü 3-2 yenerek liderliğini sürdürdü. Beşiktaş’ın gollerini Muleka, Dele Alli ve N’Koudou kaydetti. 

A Milli Erkek Basketbol Takımı, iki kez uzatmaya giden karşılaşmada Gürcistan’a 88-83 mağlup olarak turnuvadaki üçüncü maçında ilk yenilgisini aldı. Türkiye, yarın Belçika ile karşılaşacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.