Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (11 Eylül – 16 Eylül): Sizin için seçtiklerimiz

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri ve kültür-sanat dünyasından gelişmeleri derledik. Şimdiden iyi okumalar.

Derleyen: Edanur Tanış

1) 26. İstanbul Tiyatro Festivali için geri sayım başladı

26. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-26 Kasım tarihleri arasında seyircileriyle buluşmaya hazırlanıyor. Bu yıl Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde düzenlenecek festival, Türkiye’den ve yurtdışından toplam 24 tiyatro, performans ve dans gösterisini bir araya getirecek. 6 Eylül’de İstanbul-Beyoğlu’ndaki Rahmi M. Koç Müzesi’nde düzenlenen ödül töreniyle 26. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü, bu yıl 60. sanat yılının yanı sıra kendi adını taşıyan tiyatrosunun da 50. yılını kutlayan tiyatro oyuncusu, yazar ve yönetmen Ali Poyrazoğlu’na verildi. Detaylı bilgi için tıklayınız.

2) “Hayat Seni Çok Seviyorum”

Moda sahnesi; Şair İlhan Sami Çomak’ın çocukluğundan başlayarak, tutuklanmasını, şairliğini, adalet mücadelesini ve hayatı anlama biçimini anlattığı oyunu “Hayat Seni Çok Seviyorum”la 8 Eylül’de perdelerini açtı. Gülseven Medar ve Ali Tekbaş’ın oynadığı oyunu Kemal Aydoğan yönetiyor. Sahne tasarımı Bengi Günay’a, ışık tasarımı İrfan Varlı’ya ait.

Medyascope olarak oyunun prömiyerine biz de katıldık ve Kürtçe-Türkçe iki dilli oyunu çok beğendik. Moda Sahnesi yeni sezona yeni oyuna başlamasıyla birlikte güzel bir haberi de sanatseverlerle paylaştı. Ankara 17. İdare Mahkemesi, Kültür Bakanlığı’nın devlet desteğine müracaat eden fakat ret cevabı alan Moda Sahnesi’nin başvurusunu değerlendirdi. Mahkeme heyeti Kültür Bakanlığı’nın kararını hukuka aykırı buldu. 

Yönetmen Kemal Aydoğan ile yaptığımız söyleşiyi okumak için tıklayınız.

Eylül ayı oyunları 66 liradan satışa sunuldu.

Bilet almak için tıklayınız.

3) “Bıçağın İki Yüzü” Başka Sinema’da 

Sarah ve Jean birbirlerini seven, yıllardır beraber yaşayan bir çift. Bir sabah, kendisini Jean’le tanıştıran François, Sarah’ın hayatına tekrar giriyor. François ise Sarah’ın daha önce Jean için tereddüt etmeden terk ettiği kişi. 72. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde Claire Denis’e En İyi Yönetmen dalında Altın Ayı getiren filmin başrollerinde Juliette Binoche ve Vincent Lindon yer alıyor. Yönetmen koltuğunda Claire Denis oturuyor.


4) İran sinemalarında 43 yıl aradan sonra bir ilk: “Ceviz Ağacı”

Yönetmenliğini Faysal Soysal’ın üstlendiği “Ceviz Ağacı”, İran’daki birçok sinemada izleyiciyle buluştu. Başrollerini Serdar Orçin, Sezin Akbaşoğulları, Kübra Kip, Mert Yavuzcan, Şebnem Dilligil ve Rıza Akın’ın paylaştığı, Türkiye – İran ortak yapımı “Ceviz Ağacı”nın galası Tahran’da yapıldı. Medyascope’dan Cihan Ataş yönetmen Faysal Soysal’la yeni filmini konuştu

5) Sanatçı ikilisi ha:ar ile söyleşi: “İkimizin de ortak bakışı, teknolojinin sanat yapma biçimimizi sonsuza kadar değiştireceği yönünde”

Türkiye’nin tanınmış dijital ikilisi ha:ar, Contemporary İstanbul bünyesindeki House of Brothers Lounge’da yapacağı “Disruption” isimli heykel performansla teknoloji ve sanat ilişkisini tartışmaya açmaya hazırlanıyor. Fuar alanına getirdikleri robot kol yardımıyla heykel tasarlayacak olan ikili, izleyicilere gün be gün eserin gelişimi takip etme imkanı sunacak. New York’tan Londra’ya yenilikçi işleriyle tanınan Hande Şekerciler ve Arda Yalkın’la eserleri, projeleri ve teknolojinin sanat üzerindeki değiştirici potansiyeli üzerine konuştuk. Röportajın tamamı için tıklayınız

6) “Barış Akarsu Merhaba”  filminden yeni fragman

Barış Akarsu’nun hayatını konu edinen “Barış Akarsu ‘Merhaba'” filminden ikinci tanıtım fragmanı yayımlandı. Barış Akarsu’yu oyuncu İsmail Ege Şaşmaz’ın canlandırdığı film, Akarsu’nun hayatının üç dönemini konu alıyor. Fikri Harika Prodüksiyon ve Aytaç Medya imzalı filmin yönetmen koltuğunda Mert Dikmen yer alıyor. Filmin senaryosu da Mert Dikmen ve Can Anar imzası taşıyor.

7) Sahnede 90’lar Sergisi 

Dönemin performans üretimlerine yoğunlaşarak kültür, sanat ve eğlence tarihine çok yönlü bir bakış geliştirmeyi amaçlayan Sahnede 90’lar,  performans temelli işleri öne çıkaran etkinlikler ile bireysel üretimlerden kapsamlı bir seçki sunan bir sergi. 

Sahnede 90’lar, dönemin performans temelli üretimlerinin kesişme noktalarının izini sürüyor ve beklenmedik bağlantılar kurarak “sahne”nin ne kadar geniş bir yelpazede ele alınabileceğini gösteriyor. Sergi 15 Eylül 2022–12 Şubat 2023 tarihlerinde Salt’ın Beyoğlu ve Galata yapılarında ücretsiz ziyarete açık olacak.

Yer: İstanbul Beyoğlu 

8) Ayvalık Uluslararası Film Festivali biletleri satışa çıktı 

16-21 Eylül 2022 tarihleri arasında, yerli ve yabancı yapımların yer aldığı seçkiyi izleyiciyle buluşturmaya hazırlanan Ayvalık Uluslararası Film Festivali’nin biletleri satışa çıktı.

Ayvalık Belediyesi Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi ve Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro’da yapılacak film gösterimleri için tam bilet 50 TL, indirimli bilet 30 TL olurken Eski Köylü Pazarı Meydanı’ndaki gösterimler ise ücretsiz gerçekleştirilecek.

 Bilet almak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.