Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (136): Sinemanın kalıpları yıkan yönetmeni Jean-Luc Godard’ın en beğenilen beş filmi

Fransız Yeni Dalga sinemasının temsilcilerinden yönetmen Jean-Luc Godard, 91 yaşında yaşamını yitirdi. Godard’ın en beğenilen beş filmini Medyascope olarak derledik.

Çalışmalarıyla sinemaya devrimci yenilikler getiren ve Fransız yeni dalga sinemasına öncülük eden yönetmen Jean-Luc Godard, 91 yaşında hayatını kaybetti. Godard, sinemanın en parlak dönemi olarak da bilinen 1960’lardan sonra sinemanın sınırlarını zorlayarak kısa sürede adından söz ettiren yönetmenler arasında girdi. Godard’ın filmleri, varoluşsal diyaloglar ve sıradışı kamera teknikleri içermesi sebebiyle yeni bir sinema akımının öncüsü oldu.

Medyascope olarak sizler için Godard’ın en beğenilen beş filmini derledik.

  • Kadın Kadındır (Une femme est une femme) – 1961

Godard’ın 1961 Fransa-İtalya yapımı “Kadın Kadındır” (Une femme est une femme) filmi müzikal komedi türünde. Senaryosunu Godard’ın yazıp yönettiği film, Godard’ın ikinci uzun metraj filmi olma özelliği taşıyor. Godard, film hakkında “Yeni gerçekçi bir müzikal filmdir” demişti.

Film striptiz dansçısı Angela’nın isteksiz aşığı Émile’den ısrarla bir çocuk istemesinin ardından Émile ve onun yakın arkadaşı Alfred arasında seçim yapmak zorunda kalmasını anlatıyor. Film, Berlin Uluslararası Film Festivali’nde Altın Ayı ödülüne aday gösterildi. Festivalde filmin oyuncularından Anna Karina, “En iyi kadın oyuncu” dalında; Godard da Altın Ayı ödülünü kazandı.

  • Alphaville – 1965

Senaryosunu Godard’ın yazdığı ve yönettiği 1965 yapımı film, Fransız Yeni Dalga sinemasının ünlü bilim kurgu filmlerinden biri. Filmin oyuncuları arasında Eddie Constantine, Anna Karina, Howard Vernon ve Akim Tamiroff yer alıyor. Alphaville, 15. Berlin Uluslararası Film Festivali’nde Altın Ayı ödülünü kazandı.

Film, Amerikalı özel bir dedektifin başka bir gezegendeki baskıyla yönetilen bir ülkenin başkentine gelerek ülkenin başkanını öldürmeye çalışmasını konu alıyor. Eleştirmenlere göre film gelecekte geçse de karakterler yirminci yüzyıl olaylarına gönderme yapıyor.

  • Nefret (Le Mépris) – 1963

Alberto Moravia’nın “Il disprezzo” (1954) romanından uyarlanan “Nefret” (Le Mépris), Godard’ın senaristliğini üstlendiği 1963 yapımı film. Filmin başrolünde Brigitte Bardot rol alırken oyuncular arasında Michel Piccoli, Jack Palance ve Giorgio Moll gibi oyuncular bulunuyor.

Filmde Alman sinemasının usta ismi Fritz Lang bir anda hayatı altüst olan yönetmen Paul’u canlandırırken Bardot Lang’in eşi Camille’i oynar. Film, eşini çok seven Paul’un “Odysseia” destanını uyarladığı senaryo sürecinde eşiyle olan mutluluğunun bozulmasını işliyor.

  • Hayatını Yaşamak: On İki Tablodan Oluşan bir Film (Vivre Sa Vie) – 1962

Senaryosunu Godard’ın yazıp yönettiği film, Parisli genç bir kadın olan Nana’nın yaşamından oluşturulan 12 bölümlük kesitler halinde ilerliyor. Film, Godard’ın en dikkat çekici çalışmalarından biri olarak filmografisinde yer edindi. Filmin başrolü olan Nana’yı canlandıran Anna Karina. Film, oyuncu olma umuduyla eşini ve küçük yaştaki oğlunu terk eden yirmili yaşlarındaki Parisli Nana’nın öyküsünü ele alıyor.

  • Serseri Aşıklar (À bout de souffle) – 1960

Fransız Yeni Dalga akımının ilk örneklerinden “Serseri Aşıklar” (À bout de souffle), Godard’ın 1960 yapımı filmi. Eleştirmenlere göre “Serseri Aşıklar”, seyirciye yeni bir sinema tarzının da yaratılabileceğini ortaya koydu. Filmde Godard’ın kuralların dışına çıktığını gösteren en belirgin teknik filmin kurgusunun bütünsel değil parçalı olması.

Sinema eleştirmeni Atilla Dorsay, film için “İşte belki de gerçek anlamda modern sinemanın başlangıcı. Doğallıkla, madalyonun öbür yüzü olarak, klasik sinemanın da bir anlamda ölümü. Yarattığı devrimle, neden olduğu tartışmalarla, açtığı kapılar ve yollarla, gerçekten de sinemayı farklı yönlere çeken sinema tarihinin en etkili olmuş filmlerinden biri olduğu da söylenebilir” yorumunda bulunmuştu.

Film Godard’a 1960’ta Berlin Uluslararası Film Festivali’nde en iyi yönetmen ödülü getirdi. Filmin oyuncu kadrosunda Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg ve Jean-Pierre Melville yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.