Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (21 Eylül 2022): Musa Anter davasında zamanaşımı için karar günü

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu, yer yer sağanak yağışlı, sıcaklık ise 23 derece olacak. Ankara yağışlı 24 derece; İzmir bulutlu 28, Antalya yağışlı 31, Diyarbakır bulutlu 34 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Ankara’daki temaslarına devam ediyor. Akşener bugün Çankaya’da esnafı ziyaret edecek.

Gözaltında kaybedilen yakınlarını aramak için 1995’ten beri Galatasaray Lisesi’nin önünde oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri’nin yargılandığı dava bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görülecek. Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları, oturma eylemlerinin 700. haftasında polis müdahalesiyle karşılaşmış ve 49 kişi gözaltına alınmıştı. Kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin açığa çıkarılması için her hafta Galatasaray Meydanı’na çıkan Cumartesi Anneleri, yasaklar nedeniyle eylemlerini 213 haftadır yapamıyor. 

Diyarbakır’da 20 Eylül 1992’de öldürülen Kürt yazar ve gazeteci Musa Anter’in davası bugün Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Hatırlatalım: Bir önceki duruşma 16 Eylül’de yapılmıştı ve dava dün (20 Eylül) zamanaşımına uğramıştı. Mahkeme, “insanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımına uğramanın olamayacağına” ilişkin talebi ise bugünkü duruşmada değerlendirmeye karar verdi. 

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında 4 Kasım 2019’daki “31 Mart seçimini iptal ettirenler ahmaktır” sözleri nedeniyle iddianame hazırlamış ve “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret” suçundan bir yıl üç ay 15 günden dört yıl bir aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti. İmamoğlu’nun yargılandığı dava bugün Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 30 kuruş, euro kuru ise 18 lira 26 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 277 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 978 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 90,79 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu görüşmeleri için gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinde temaslarına devam edecek. Erdoğan, SETA tarafından düzenlenen ABD’li bazı düşünce kuruluşu temsilcileriyle görüşecek, ABD Başkanı Joe Biden ve eşinin BM Genel Kurulu’na katılan heyet başkanları ve eşleri onuruna vereceği resepsiyona katılacak, ABD’li önde gelen iş insanlarını kabul edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 yıl aradan sonra ilk kez bir İsrail Başbakanı ile bir araya geldi. BM 77. Genel Kurulu görüşmeleri için New York’ta bulunan Erdoğan, İsrail Başbakanı Yair Lapid ile görüştü. Toplantı basına kapalı düzenlendi.

ABD Merkez Bankası (Fed), faiz kararını açıklayacak. Ekonomistler, Fed’in bu toplantıda 75 baz puanlık faiz artırıma gitmesini bekliyor.

İran’da ahlak polisi tarafından başörtüsü kurallarına uymadığı iddiasıyla gözaltına alınmasının ardından yaşamını yitiren Mahsa Amini için protestolar sürüyor. İran’daki protestolarda en az üç kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı ileri sürülüyor. İstanbul’da da Amini’nin öldürülmesine ilişkin protesto düzenlendi. Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen bir gruba polis müdahale etti ve çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

UEFA, Rusya’nın 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’ndan (EURO 2024) men edildiğini duyurdu. Buna göre Rusya’nın Ukrayna işgali nedeniyle, UEFA İcra Kurulu’nun 28 Şubat’ta tüm Rus takımlarının uluslararası müsabakalardan men edilmesi kararının 15 Temmuz’da Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) tarafından onaylandığı hatırlatılarak Rusya’nın eleme kuralarına katılamayacağı belirtildi.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.