Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB yaptırımları TürkAkım’ı da vurdu: Boru hattının operatörü lisanslarının iptal edildiğini açıkladı

Rus doğalgazını Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletecek TürkAkım boru hattını işleten Rus şirketi South Stream Transport BV., ihracat lisanslarının Hollanda hükümeti tarafından iptal edildiğini açıkladı. Lisansın yeniden başlatılmasını talep edeceklerini belirten şirket, gaz nakliyatına devam edileceğini de açıklamalarına ekledi.

Rus doğalgaz devi Gazprom’un yan kuruluşu South Stream Transport BV., Türk Akım boru hattının deniz altındaki kısmından sorumlu ve Hollanda merkezli. Şirket, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Hollanda hükümetinin lisanslarını iptal ettiğini açıkladı.

18 Eylül’de ihracat lisansları iptal edilen şirket, yaptırımların gaz sevkiyatını ise sınırlandırmadığını belirtti: “Yeni yaptırımlar, South Stream Transport BV.’nin gaz taşımacılığına devam etmesini kısıtlamıyor. Türkiye ve Avrupa ülkelerinde çeşitli sektörlere ve milyonlarca haneye gaz tedariki kısa ve uzun vadede etkilenmeyecek.”

Türkiye ile Rusya arasında inşa edilen TürkAkım, Ocak 2020’de Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen bir törenle faaliyete geçmişti. Törene AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Bulgaristan Cumhuriyeti Başbakanı Boyko Borisov katılmıştı.

31,5 milyar metreküp kapasiteli TürkAkım ile Rus gazı, Karadeniz ve Türkiye üzerinden Avrupa’nın doğusuna ve güneydoğusuna ulaşabiliyor. Böylece gazın Ukrayna’dan transit geçişine ihtiyaç duyulmuyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.