Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da Mahsa Amini protestolarına destek verenler hedefte: “İsyanları körükleyen kişiler ile ilgili harekete geçeceğiz”

İran’da Mahsa Amini’nin ölümünün ardından ülkenin dört bir yanına yayılan protesto eylemleri devam ederken Tahran, protestolara destek veren film yapımcıları, sporcular, aktörler ve gazetecilerin “isyanları körüklediğini” söyledi. Tahran Bölge Valisi Mohsen Mansori, “Bu isyanları körükleyen ünlülerle ilgili harekete geçeceğiz” dedi.

İran’da örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle irşad devriyeleri tarafından gözaltına alınan ve gözaltında hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin ölümünün ardından ülkenin dört bir yanına yayılan protesto eylemleri devam ediyor. Hükümet, ülkenin birçok bölgesine yayılan eylemleri destekleyen kişiler üzerinde baskı kurmaya başladı.

Film yapımcılar, sporcular, müzisyenler, aktörler ve gazeteciler Mahsa Amini protestolarına destek vermişti. İran Milli Futbol Takımı da Senegal karşısında oynanan maça formalarındaki logoyu kapatarak çıkmıştı.

ISNA haber ajansının haberine göre Tahran Valisi Mohsen Mansouri, “İsyanları körükleyen kişilere karşı harekete geçeceğiz” dedi. İran yargı erki başkanı Gholamhossein Mohseni Ejei de benzer bir açıklama yaptı ve “Sistemin desteğiyle ünlü olan kişiler zor zamanlarda düşmanın yanında yer aldı” ifadelerinı kullandı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de devlet televizyonuna verdiği röportajda Amini’nin gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ülkedeki herkesi üzdüğünü ancak hükümetin protestolar ve eylemler yoluyla toplumun huzurunun bozulmasına izin vermeyeceğini açıkladı.

Norveç merkezli İnsan Hakları Grubu, devam eden protestolarda aralarında çocukların da bulunduğu en az 83 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

22 yaşındaki Mahsa Amini, irşad devriyeleri tarafından “örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle” Tahran’da 13 Eylül’de gözaltına alınmıştı. Gözaltına alındıktan üç gün sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Amini, 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Polisler, Amini’nin gözaltı sırasında doğal nedenlerden ötürü hayatını kaybettiğini öne sürerken Amini’nin ailesi, polisin kızlarını copla dövdüğünü belirtiyor.

Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolar, ülke genelinde 80 kente yayıldı. Kadınların ön planda olduğu protestoların asıl nedeni başörtüsü kurallarına karşı çıkmaktı. Fakat daha sonra bu protestolar, İran İslam Cumhuriyeti ve rejime yönelik protestolara dönüştü. İranlılar, yetkililerin tüm uyarılarına rağmen 14 gündür sokakta.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.