Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da altı yıl hapis yatan Nazanin Zaghari-Ratcliffe, #MahsaAmini için saçını kesti

İran’da altı yıl hapis yatan İran-İngiltere çifte vatandaşı Nazanin Zaghari-Ratcliffe, irşad devriyeleri tarafından başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve gözaltında hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin ardından başlayan protestolara destek olmak için saçlarını kesti.

İran’da altı yıldır tutuklu kalan ve Mart 2022’de serbest bırakılan İran-İngiliz vatandaşı Nazanin Zaghari-Ratcliffe, Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolara destek verdi. İranlı kadınların saç kesme eylemine katılan Zaghari-Ratcliffe, kendi saçını kestiği anları kameraya aldı. Zaghari-Ratcliffe videoyu şu sözleriyle noktaladı: “Annem için, kızım için, tecrit korkusu için, ülkemin kadınları için, özgürlük için.”

22 yaşındaki Mahsa Amini, Türkiye’de ahlak polisi olarak da bilinen irşad devriyeleri tarafından “örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle” Tahran’da 13 Eylül’de gözaltına alınmıştı. Gözaltına alındıktan üç gün sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Amini, 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Polisler, Amini’nin gözaltı sırasında doğal nedenlerden ötürü hayatını kaybettiğini öne sürerken Amini’nin ailesi, polisin kızlarını copla dövdüğünü belirtiyor.

Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolar, ülke genelinde 80 kente yayıldı. Kadınların ön planda olduğu protestoların asıl nedeni başörtüsü kurallarına karşı çıkmaktı. Fakat daha sonra bu protestolar, İran İslam Cumhuriyeti ve rejime yönelik protestolara dönüştü. İranlılar, yetkililerin tüm uyarılarına rağmen 13 gündür sokakta.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü, en az 76 protestocunun öldürüldüğünü; devlet medyası ise aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 41 kişinin hayatını kaybettiğini söylüyor ve “isyancıları” suçluyor.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe neden tutuklanmıştı?

44 yaşındaki Nazanin Zaghari-Ratcliffe Tahran’da doğdu. Üniversitede İngiliz Edebiyatı okuyan Zaghari-Ratcliffe, 2003’te İran’da meydana gelen depremden sonra Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın yardım çalışmalarında çevirmen olarak çalıştı. Daha sonra Uluslararası Kızılhaç ve Dünya Sağlık Örgütü’nde de görev yaptı. Zaghari-Ratcliffe, tutuklandığı sırada Thomson Reuters Vakfı’nda proje koordinatörü olarak çalışıyordu.  

Zaghari-Ratcliffe, Londra Metropolitan Üniversitesi’nde iletişim yönetimi alanında yüksek lisans eğitimi için burs kazandı ve 2007’de İngiltere’ye gitti. İngiltere’de 2009’da Richard Ratcliffe ile evlendi ve 2014’te çiftin Gabriella adında bir kızları dünyaya geldi.

17 Mart 2016’da Zaghari-Ratcliffe, o zamanlar iki yaşındaki Gabriella ile ailesini ziyaret etmek üzere İran’a gitti. 3 Nisan 2016’da İran Devrim Muhafızları, Zaghari-Ratcliffe’i kızıyla birlikte uçağa binmek üzereyken İmam Humeyni Havalimanı’nda tutukladı. Hükümeti devirmeyi planlamakla suçlanan Zaghari-Ratcliffe, İngiltere hükümetinin, İran’a 1970’li yıllardan kalan 400 milyon sterlin tutarındaki borcunu ödemesinin ardından 17 Mart 2022’de serbest bırakıldı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.